https://cildirgoluseyahat.com.tr/

YAŞAR GELER


Toplumda Ahlak ve Eğitim

Toplumda ahlak ve eğitim derken ilk önce toplumu oluşturan unsurlara bakmak gerek. Toplumun temel taşı insandır. Yani toplumlar insanlardan oluşur. İnsnlaarın yanı sıra hayvanlar ve bitkileri de toplumun bir parçası olarak kabul etmek gerekir


Yazı dizisi dördüncü bölüm

TOPLUMDA AHLAK VE EĞİTİM

Toplumda ahlak ve eğitim derken ilk önce toplumu oluşturan unsurlara bakmak gerek. Toplumun temel taşı insandır. Yani toplumlar insanlardan oluşur. İnsnlaarın yanı sıra hayvanlar ve bitkileri de toplumun bir parçası olarak kabul etmek gerekir. 

Öncelikle insanları, insanların davranışlarını ve çevresel etkileri de irdelemekte yarar vardır. Toplum derken içerisinde barındırdığı insanlara bakmak gerekir. Ne yazık ki uzun yıllardır toplumsal travmalarla karşı karşıya kalmış durumdayız. 

Nedir, toplumsal travmalar?

Toplumu oluşturan erkek, kadın, çocuk, genç ve yaşlı bireylere bakalım. Neredeyse her gün TV, radyo ve sosyal medya hesaplarından can sıkıcı haberler almaktayız. Birçok kadının cinsel tacize, tecavüze ve travmaya maruz kaldığı, çeşitli sebeplerden dolayı ahlak dışı işlere yöneldiği hatta yöneltildiği; erkeklerin de özellikle cinsel istismar sanığı olduğunu, ekonomik sıkıntılardan dolayı başka türlü gasp, hırsızlık vb. suçlara yönelim gösterdikleri görülmektedir.

Çocukların yine tacize, tecavüze, şiddete maruz kaldıklarına tanıklık etmekteyiz. Hatta aileleri ve diğer yönlendiriciler tarafından sokak dilenciliği, hırsızlık ve çocuk işçilik gibi işlere yönlendirildiğini ve kullanıldıklarını görmekteyiz.

Yine yaşlılarımızın özellikle bakımları konusunda hem aile bireyleri hem de yakınları tarafından yalnızlığa terk edilmiş olduklarına şahit oluyoruz.

Tüm bunlara baktığımızda toplumsal bir bozulma ve çürümenin eşiğinde olduğumuzu ve bu kıskacın etkisiyle ahlaki değerlerimizi yitirdiğimizi görmekteyiz.

Çözüm:

Toplumsal bir travma yaşandığına göre, bir toplumsal ahlak eğitimine acil gereksinim vardır. Toplumsal eğitim sistemlerinin yeri ve uygulayıcısı özellikle üniversiteler, STK’lar, toplum bilimciler, sosyologlar, psikologlar hatta psikiyatrlar olmalı ve öncelikli eğitimler, seminerler ve sempozyumlarla toplumsal değer yargıları konusunda eğitilerek bilinçlendirilmelidirler.

Tüm bu çalışmalar devlet denetiminde gerçekleşmelidir ki yeniden farklı travmalar yaşanmasın.

Yaşar GELER

https://cildirgoluseyahat.com.tr/