Önümüzdeki Çarşamba günü yani 1 Aralık 2021'de sizleri güzel bir konferansa davet etmek isterim: İnternet Gazeteciliği ve Gazeteciler Derneği (TİNGADER) ile Tarafsız Yerel Gazetecileri Derneği (TYGD) bu konferansı birlikte organize ettiler. Hayır, konferans Ardahan'da değil ancak Ardahan'dan da Google Meet uygulamasıyla katılım sağlanabiliyor. Ben özellikle kadınlarımızı ve ev hanımlarımızı bu dijital konferansa özellikle davet etmek isterim: Çünkü Harran Üniversitesi Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı ve Kanser Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ali Uzunköy'ün de konuşmacı olacağı toplantının konusu daha çok kadınlarımızı ilgilendiriyor: Meme Kanseri.
Nedir bu meme kanseri?
Meme kanseri son derece önemli bir konu çünkü tüm dünyada görülme sıklığı bakımından akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alıyor. Üstelik bilimsel araştırmalar sonucunda elde edilen verilere göre de dünyada her 8 kadından 1'inin yaşamlarının herhangi bir evresinde bu hastalığa yakalandığı vurgulanıyor. Konuyu daha da önemli hale getiren bir durum daha var: Eğer erken teşhis mümkün olursa, hastaların neredeyse tamamı hayatta kalıyor. Hayatta kalma oranı çok yüksek: Yüzde 96.
Çok iyi değil mi? Evet, çok iyi ancak altını yeniden çizmeme de lütfen izin verin: Erken teşhis halinde... Eğer teşhis erken yapılmazsa ne yazık ki, kadınlarımız meme kanserinin korkunç etkileriyle yüz yüze geliyor ve hatta dahası hayatlarını kaybediyor.
Konu, bu açıdan çok daha önemli...
Peki, nasıl katılabiliyorsunuz? Eğer biliyorsanız kendiniz de Google Meet aracılığıyla şu bağlantıyı açıyorsunuz:
https://meet.google.com/isy-wxno-rng
Bu kadar basit. Eğer bilmiyorsanız da telefondan girebilmek için mutlaka tanıdıklarınızdan yardım alınız. Çünkü dediğim gibi konu önemli...
Gelelim bu konu aracılığıyla TİNGADER ve Sevgili Müslüm Aktürk'e...
TİNGADER, henüz yeni kurulan bir dernek olsa da tüm Türkiye'de hızla yaygınlaşmaya ve temsilciler atamaya devam ediyor. Dernek, hem geleceğin en önemli unsurlarından birisi olan interneti, hem de bunu kullanarak mesleğe yeni bir soluk kazandıran gazetecileri bir araya getiriyor. Tabi bununla da kalmıyor: Sosyal farkındalık konularında gerçekleştirdiği dijital toplantılarla, hem ülkedeki hem de dünyadaki vatandaşları, interaktif bir dünyanın içerisine çekiyor. Son olarak değindikleri meme kanseri konusu son derece önemli. Ancak hem TİNGADER hem de onun kıymetli üyeleri, geçmişte de buna banzer toplumsal konularda farkındalık yaratabilmek adına sanal ortamda toplantılar düzenleyerek, dikkat çekiyorlar.
Müslüm Aktürk, geçmişte Anadolu Ajansı'nda da muhabirlik yapmış olan gazeteci bir ağabeyimiz. Hem maddi hem de manevi olarak büyük destekler verdiği TİNGADER ile ülkedeki önemli bir eksikliği gidermeye çalışıyor: Hem internet haberciliğine tıpkı basılı medyaya olduğu gibi bir itibar kazandırmaya çabalıyor hem de bu konuda emek veren gazetecilerin haklarının korunmasını istiyor. Bunun için de ekibiyle birlikte hem fiziki ortamda hem de sanal ortamda çeşitli toplantılar veya konferanslar, ödül törenleri düzenliyor. Bir yandan Isparta'da yayınlanan Haber32'de köşe yazarlığı yapıyor, diğer yandan da TİNGADER için "Daha başka ne yapabiliriz?" sorusuna yanıt aramaya çalışıyor.
Kendisini bir gazeteci olarak tebrik ederken, çabalarına yönelik de tüm meslektaşlarım adına bir teşekkür etmeyi borç sayıyorum:
Teşekkürler Müslüm Abi... Umarım gelecekte de senin ve kıymetli ekibinin bu çabaları, gençler tarafından farkedilerek TİNGADER bayrağı daha da uzaklara taşınır.