YAŞAR GELER


KURUM, MUHTARLIK, DERNEK DAYANIŞMASI ÖRNEĞİ

Bu konuda yazdığım ikinci yazım olacak. Bundan önce Çıldır’ın Başköy Köyü Muhtarı Aytaç Aksu’nun köyündeki kapanan eğitim kurumunu farklı bir alanda değerlendirmek ve kurtarmak uğruna yapmış olduğu eğitime destek konusunu yazmıştım.


KURUM, MUHTARLIK, DERNEK DAYANIŞMASI ÖRNEĞİ

     Bu konuda yazdığım ikinci yazım olacak. Bundan önce Çıldır’ın Başköy Köyü Muhtarı Aytaç Aksu’nun köyündeki kapanan eğitim kurumunu farklı bir alanda değerlendirmek ve kurtarmak uğruna yapmış olduğu eğitime destek konusunu yazmıştım. Şimdi de ona benzer fakat biraz daha farklı bir dayanışma örneğini yazacağım. Hatta bunlara benzer örnek çalışmalar geldikçe de köşemde yayınlanmaya devam edeceğim.

     Bugünkü yazımın konusu yine Çıldır’ın Eskibeyrahatun Köyünden gelen bir çalışma ve dayanışma örneğidir. Bu köyde de güzel işler oluyor. Yıllar öncesinde köy odası ve oturma/toplanma salonları yapılmıştı. 2010 yılında benim de başkanı olduğum Eskibeyrahatun Köyü Derneği köylülerden ve okul çalışanlarından gelen talep üzerine köyün okulunun ana binası, öğretmen lojmanları ve anasınıfı binasının kalorifer sistemini yaptırarak eğitime önemli bir destek sunmuştu. Hatta on adet bilgisayar, ses sistemi ve yüzlerce kitap göndererek okul kütüphanesi kurulmasını sağlamıştı. O yıldan bu yana Eskibeyrahatun Köyü Derneği köyüne ve okuluna sahip çıkarak her yıl düzenli olarak ihtiyaçlarının giderilmesine katkı sağlamaktadır. 

     Şimdi gelelim yeni duruma. İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürbüz Yıldız’ın teşvikleri, Köy Muhtarı Dünyamalı Özdemir’in çabaları, köylülerin imece usulü katkıları ve Eskibeyrahatun Köyü Derneği Başkanı Turgay Karadağ’ın ve yönetim kurulunun kararları ve üyelerinin katkılarıyla köyde yapılan birkaç faaliyete katkı sunmuşlardır. 

Nedir bu faaliyetler? 

     Köyde yapılmaya çalışılan bir köy imam evi için lojman yapımına maddi katkı sağlamak, köy camiine destek olmak ve köyün okulunun çatı kısmından özellikle kışın tutan buzların oluşturduğu tehlikenin önlenmesi için çatı ve giriş kısmında yapılacak olan tadilatların giderlerinin karşılanmasını ve okul bahçe kapısının otomatik sisteme dönüştürülmesini dernek olarak üstlenmişler. Dernek, ayrıca köy okulunda okuyan öğrencilere sinema günleri düzenlemek, öğrencilerin ayakkabı ve giysi gereksinimlerini karşılamak bir de kitap toplama kampanyası başlatarak okullarında okuyan öğrencilerin eğitimlerine destek olmaya çalışmaktadırlar. 

     Zaten Çıldır’da var olan otuz sekiz köyden açık kalabilmeyi başaran dört köy ilkokulundan birisidir Eskibeyrahatun Köyü İlkokulu. İşte Köy Muhtarı Dünyamalı Özdemir, Köy Derneği Başkanı Turgay Karadağ ve Çıldır İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürbüz Yıldız’ın kamu, köy muhtarı ve köy derneği dayanışması ve eğitime katkı çalışması Çıldır’da örnek gösterilecek dayanışma örneği değil de nedir? Bu anlamda emeği geçen tüm köylülere, dernek yönetim ve üyelerine ve İlçe Milli Eğitim Müdürüne bir kez daha teşekkür ederek başarılar dilemek ve bu güzel dayanışma örneğini topluma aktarmak ta biz gazetecilerin öncelikli görevidir diye düşünüyorum.

     İşte, böyle güzel yürekli ve eğitimi önceleyen muhtarlar, dernek başkanları ve müdürler olduğu sürece insanlar daha rahat koşullarda eğitim alacaklardır. Örneklerinin çoğalması ve böyle güzel örnek çalışmalar geldikçe de gazete köşelerimde yayınlayacağımı belirterek ve tekrardan bu üçlüyü tebrik ederek yazımı sonlandırıyorum. 

Yaşar GELER