Ahmet Rıfat VURAL


FESTİVALİN ADI KALDI SADECE!

FESTİVALİN ADI KALDI SADECE!


        14.Çıldır Göl Festivali ve 9. Aşıkşenlik Kültür Şenliği geçen hafta sonu düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Aşıkşenlik Kasabası kapatılıp mahalle olma kararı da alınınca Aşık Şenlik Kültür Şenliği de adres değiştirdi. Festivaller 2 gün Akçakale adasında yapıldı.
          Belki daha yoğun geçeceği planlanarak veya daha az masraf ederiz düşüncesiyle alınan karar sonucunda aynı yerde yapılan etkinliklerde çok fazla ilgi görmedi. Katılımcı sayısında ki düşüş bu yıl daha çok fark edildi. Yinede her iki belediye çalışan ve personellerine göstermiş oldukları ilgi ve özverili çalışmadan dolayı teşekkür ediyorum.
           Asıl sizlerle paylaşmak isteğim konu ise Çıldır Göl Festivali ile Aşık Şenlik Kültür Şenliğinde gelinen son durum. Her iki başkanın ortak kararı olarak Akçakale adasında düzenlenen eğlencelerle birlikte ne yazık ki yaşanan olaylar hiçte doğru olmamıştır. 
             İlk olarak Çıldır Göl Festivaline değineceğim. 2 gün sürecek olan Çıldır Göl Festivalini ilçe belediyemiz sadece bir tane ve eski bir bez afişle halka duyurmayı uygun bulmuş. Kars, Ardahan ve Aşık Şenlik kasabasının girişlerinde bir tane bez afiş yok.İlçeye 100 adet bile olmayan kağıt afişler, 3-5 tane işyerine asılmış. İlçede 2 gün festival olacağını boşverin sadece terk edilmiş bir görüntü hâkimiyeti vardı. Neden ilçemizi bayraklarla afişlerle donatıp 14. sünü kutladığımız festivalde ilçeyi gelin gibi süsleyerek festival havası veremedik anlayamadım. Önceden bez afişlerin yanı sıra bütün minibüslerin camları bile afişlerle süslenirdi ki herkes duysun gelip katılsın diye. Herhalde belediyenin icralarından olsa gerek ki bez ve kağıt afiş yaptıramadık. Umarız seneye buna önlem alınır.
            Ya Aşık Şenlik Şenliğine ne demeli. Her şenlik öncesi bölgenin büyük kültür değeri halk kahramanı Aşık Şenlik`in kabri ziyaret edilip bir Fatiha okunurken bu yıl neden yapılamadı. Bir fatihayı çok mu gördük acaba. Adına projeler sunup paralar aldığımız, Aşıkları toplayıp andığımız bu önemli kişi adına düzenlediğimiz bu şenlikte her ne kadar yeri değiştirilse de Aşıklarla gidilip kabrinde anılıp dua okunamaz mıydı diye sormadan kendimi alamıyorum.
           Akçakale adasında 2 düzenlenen festivalde eksikler saymakla bitmez tabii. Yöresel yemek yapan bir köy çadırı dahi yok. Kurulan çadırlarda ise İstanbul`dan gelen 3 bilemedin 4 dernek. Kendi köylüleri dahi yanlarında değil. Balın, kaşarın, Balığın yöresel kıyafetlerin, yemeklerin tanıtıldığı bir stant dahi yok.Bu arada Çıldır İlçe Müftülüğünü kutlamadan edemeyeceğim ki tek stant onlarındı.İlçeye yapılacak yeni caminin tanıtımı için hazırlanmış stantta, yeni caminin maketi, broşürleri, afişleri Müftülük çalışanları ile en düzenli ve renkli yerdi.  
           Sonuç olarak daha önce de yazdığım gibi festival ve şenlik daha çok pikniği andıran, mangal ve içkiyle geçirilen, ilçeyi tanıtma adına bir tek adımın bile atılmadığı bu 2 günde kendimizi yeniden sorgulamamıza sebep olur diyor Çıldır ve Aşık Şenliğe yakışır nice 14. Festivaller düzenlenerek yapılmasını temenni ediyorum.