İsa ORHAN


EVREN NEDİR, NELERDEN OLUŞUR?

Geçtiğimiz aylarda WMAP (uydu)


   Geçtiğimiz aylarda WMAP (uydu) tetkikleri evrenin büyük bir kısmının göremediğimiz şeyler olan "karanlık madde" ve "karanlık enerji" ile dolu olduğunu gösterdi.
WMAP web sitesindeki yazı şöyle: "Verilerde evrenin yüzde 4.6 sının atomlar, gökcisimleri, yıldızlar ve gezegenlerden oluştuğunu görüyoruz. Evrenin yüzde 23´lük kısmı da karanlık maddeden oluşuyor. Bu madde atomlardan farklı olarak, ne ışık yayar ne de ışığı emer ve sadece çekim gücünden (gravitasyon) dolaylı olarak tespit edilebilir. Evrenin yüzde 72´lik kısmıysa karanlık enerjiden oluşuyor. Bu enerji bir çeşit "anti-çekim gücü" (anti-gravitasyon) olarak tanımlanabilir. Karanlık maddeden farklı olarak bu enerji evrenin bugünkü genişlemesini hızlandırıyor. WMAP´ın verileri iki basamaklı bir yüzde elde edebildi yani bu yüzdelerin toplamı 100 olmuyor. Bu durum büyük olasılıkla WMAP´ ın karanlık madde ve karanlık enerjiyi tanımlama kabiliyetinin limitli olmasından kaynaklanıyor."
   Tabi ki 13 miyon yıl öncesine dayanan bu hesaplamalar, geçmişe dönük ciddi teoriler ışığında tahmin ediliyor ve bunlar son yıllardaki en iyi teorik tahminlerdir. İleride bu teorilerden bir kısmı tekrar düzenlenip evrenin erken yıllarındaki durumunun şu an düşündüğümüzden çok daha farklı olduğu çıkarımı yapılması da mümkün.
Belki de karanlık madde ve karanlık enerji konusunda, hatta evreni anlamak konusunda bugün yanlış kanılara sahibizdir. Bu durum, özellikle bilimde çok mümkün olan bir şey. Yine de bugün için kozmologlara göre bu veriler çok değerli. 
   Neden bilim, çünkü ´´bilimi özümseyen ve bilimsel yöntemler doğrultusunda hayata yön veren toplumlar diğer toplumlara öncülük ederken, bilimden uzak kalan toplumlar ise her konuda geri kalmışlığın sıkıntısını yaşamaktadırlar´´

 

İsa Orhan / Çıldır Manşet