Bir yılı daha geride bırakmanın hüzün veya neşesini yaşarken 2022 yılının tüm dünyaya huzur, sağlık, mutluluk, barış getirmesini temenni ederek yazıma başlamak istiyorum. Memleket malum kış ve havalar oldukça soğuk. Soğuk dolayısıyla Çıldır Gölü de her zaman ki gibi buz tutarak güzelliğine kavuştu. Bu durumla birlikte Ardahan Valiliği, Çıldır Kaymakamlığı ve Çıldır Belediyesinin organize ettiği Kış Festivali için hazırlıklar başladı.
Bölgemizde olduğu kadar gurbette de bu festivalle ilgili çalışmalar hazırlıklar başladı. Kimisi iznini o zamana ayarlamaya çalışırken kimisi buraya gelmenin heyecanı ile eşi dostu Çıldıra getirmenin telaşına düştü. Bu güzellikleri görmek hele ki yerinde görüp eksi 20 derece o gölün üzerinde olmak çok farklı duygudur. Bunu yaşamak isteyen herkes açıklanan tarihte memleketine gelmek isteyecektir. Hem Kış festivaline katılacak hem eşi dostu ziyaret edip hasret giderecek hatta bölgenin en özel yemeği olan kazı tandırda yaptırıp güzel kavlıca buğdayı ile yapılmış pilavdan tadacak.
Tabii Festivalle ilgili bir tarih belirlendi. Amacımız burada festivalin tarihini sorgulamak değil tabii ki. Amacım, doğru karar alıp festival tadında bir hafta yaşatmak hem bölge halkına hem de gurbetten gelen konuklarımıza.
Hemen nasıl olacak konusu ve sorusu gelmiştir aklınıza. Bir hafta Festival mi olur, bu yükün altından mı kalkılır, bu kadar insan ne yapar gölde, dediğinizi duyar gibiyim. Elbette ki haklısınız, bir hafta festival olmaz. Ama malumunuz Ardahan İlimiz ve Çıldır İlçemizin Kurtuluş yıldönümleri 23 ve 25 Şubat tarihlerinde, eğer bizde Kış Buz festivalini de bu tarihlere yakın olan 26 şubat Cumartesi gününe alırsak bence doyumsuz bir süreç yaşar Ardahan ilimiz ve Çıldır ilçemiz.
12 Şubat olarak belirlenen tarihten 10 gün sonra yapılması hiçbir kayba sebep olmayacaktır. 10 günlük zaman farkı buz kalınlığının incelmesine de sebep olmayacaktır. Öyle ki mart sonuna kadar buzda çözülme pekte olmamıştır. Hatta şubat sonu festival dahi yapılmıştır.
Şimdi ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlar bölge esnafımızı da olumsuz etkilemektedir. Kapılarının kapalı olduğu, yerli yazlıkçıların gurbete döndükleri geride sadece soğuk hava ve boş sokak ile caddelerin kaldığı bölgemizin en azından esnafa da destek olmak açısından Kurtuluş yıldönümleri ve Festivallerin birleştirilmesiyle bölgeye de ekonomik anlamda bir canlılık sağlayacaktır.
Alınacak 10 günlük erteleme kararıyla hem Ardahan ve Çıldır İlçelerimizin kurtuluşlarını özellikle gurbetten gelecek misafirlerimizin de katılımı ile kalabalık ve coşkulu kutlayarak geçirmiş olacağız. Esnaf kısa sürelide olsa canlılık yaşayacak. Gurbetçiler memleketin tadını doya doya çıkaracaklar.
Tabii bunu ben yazarken burada tarihin ileri alınmasının ötesinde gurbetteki hemşerilerimizin buraya getirilmesi işi var ki en büyük iş ARDAFED ve ÇILDIRFED e düşüyor. Bu güne özel hazırlanıp gelmek isteyen hemşerilerimizin ötesinde bölgemizin tanıtılması açısında da konu komşu toplayıp bu şölene davet edip getirmelilerdir. İşte bu yapabilirlerse asıl Ardahan günlerini yaşatmışlar olurlar kanımca.
Bundan sonra yetkililerin işi, kim ne katar bu bölgeye bekleyip göreceğiz. Dostça kalın…
A.Rıfat Vural / Gazeteci - Yazar