İsa ORHAN

Tarih: 24.01.2016 14:18

BİLİM NEDİR ?

Facebook Twitter Linked-in

    Hatırlarsanız ilk yazımızda bilimin ?´önemine´´ vurgu yapmaya çalıştım. Bilimden yoksun toplumlar, bilimi ilke edinmiş ve yaşama bilimsel yöntemler kullanarak şekil veren toplumların gerisinde kaldığından, gelişim gösteremediğinden söz etmiştim.

     Her ne kadar bilimsel bulgular evrensel kullanım hakkına sahipse de, tüm insanlığın yararlanma ve bu konuda bilgi sahibi olma hakkı varsa da, önemli olan gelişim açısından bu yöntemleri kullanmak ve sahiplenmektir. Daha da önemlisi bilimsel düşünceyi özümsemek, buluşlar-icatlar ortaya koymak, insanlığa faydalı olmak ve bu doğrultuda bireyler yetiştirmektir. Ancak bu şekilde bilimsel bulgulardan yararlanarak yaşamı kolaylaştırmış, her konuda gelişmiş bir toplum yaratmış olur,  kötü niyetli toplumların tehdit, baskı ve sömürüsünden kendimizi korumuş oluruz. (Böyle düşünmemin sebebi ise içinde bulunduğumuz dünya koşullarından kaynaklanmaktadır.) Aksi halde gelişmiş ve özgür bir toplum yaratmak mümkün değildir.

    Bilimin önemine değindiğimize göre ?´bilim nedir´´ bu konuda da kısaca bilgi sahibi olmakta yarar görüyorum.

BİLİM NEDİR ?

TDK sözlüğünde bilim şöyle tanımlanıyor:

Bilim: "Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi."

Bilim neyle uğraşır?

Bilimin asıl uğraşı alanı doğa olaylarıdır. Burada doğa olaylarını en genel kapsamıyla algılıyoruz. Yalnızca fiziksel olguları değil, sosyolojik, psikolojik, ekonomik, kültürel vb. bilgi alanlarının hepsi doğa olaylarıdır. 

Bilimsel Bilginin Özellikleri

-Bilim olgusaldır. Olgusal olmak demek bilimin gözlenebilir olgulara dayanması demektir.
-Bilim mantıksaldır. Araştırma sonuçlarının kendi içerisinde tutarlı olması gerekir.
-Bilim genelleyicidir. Bilim tek tek olgularla değil olgu türleriyle uğraşır.
-Bilim nesneldir (Objektif). Bilimsel bilgi, bireyin kişisel görüşünden bağımsızdır.
-Bilim eleştiricidir.

Bilimin Değeri

Bilim, doğal ve sosyal gerçekliğin daha iyi anlaşılmasını ve belirli ölçüde de olsa denetlenmesini sağlar. Toplumun itici gücünü, üretim biçimini ve gelişmesini belirler.Bir toplumun bilim düzeyi, onun geri, az gelişmiş ya da gelişmiş olduğunun ölçütüdür.

Bilimsel yöntem

Amacı evreni anlamak ve açıklamak olan bilimin, bu amaca ulaşmak için izlediği yola bilimsel yöntem adı verilir.

Bazılarımız her ne kadar doğal yaşamı arzulasak da içinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle bu güzellikten uzak noktadayız. Ayrıca toplumsal yaşam anlamında çağa uymak gerekmektedir. Şayet çağın gereksinimlerine uymaz, hayata çağ dışı yön vermeye kalkarsanız, her konuda diğer toplumların gerisinde ve güçsüz kalırsınız. Bu da, haramiler dünyasında yok olmanıza neden olabilir. O nedenle her açıdan gelişmiş bir toplum yaratmak, ayakta ve hayatta kalmak için, bilimin olmazsa olmazlığına tüm benliğimizle sarılmalı, geleceğimizi bu boyutta şekillendirmeliyiz.

Belki sormaktasınız, bilimin hiç mi zararı yok, diye? Teknolojik ve birçok anlamda yararı olduğu kadar zararı da olmuştur, olmaktadır. Mesela silahlar, bombalar, GDO´lar, hormonlu gıdalar, kanserojen içerikli gıda ve nesneler? Fakat tüm bunlar bilimin hatası veya yanlışları değil, kokuşmuş dünya düzeninin insanlık dışı tercihleri, hırsı ve yaptırımlarıdır. Bu olumsuzlukların sorumlusu olarak bilim gösterilemez.

*

Yazımızın genel içerik boyutunda Atatürk´ün bu söylemi çok önemli ve anlamlıdır:

 Medenî olmayan insanlar, medenî olanların ayakları altında kalırlar.´´

Kaynak: http://dusundurensozler.blogspot.com.tr/2007/10/bilim-nedir.html


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —