ALPASLAN PEHLİVAN

Tarih: 11.09.2023 00:05

Az vergi alarak çok nasıl kazanılır?

Facebook Twitter Linked-in

Alpaslan Pehlivan'ın "Ekonomi hakkında ne düşünüyorum? Nasıl bir Ekonomik model hayal ediyorum!!!" başlıklı

Yazı dizisinden 2.si Gazetemizde

Az vergi alarak çok nasıl kazanılır?

Devlet Ekonomisi aslında bir ev veya bir sıradan bir esnafın yönetim sisteminden farklı değildir
Evin Parasını kazanan baba, iç işlerini organize eden anne ve Ekonomik özgürlüğü henüz kazanamadığı için gider hanesinde olan çocuklardır.
Eğer evin babası (ve çalışıyorsa annesi) gelir-gider dengesini kurmak zorundadır.
Örneğin bir haneni geliri 20Bin ₺ ise giderleri de en fazla bu kadar olmak zorundadır
Eğer giderler gelirlerden fazla olursa Başa baş konum bozulacağından ya haneye Borç gibi, sahip olunanların satılması gibi yeni gelirler bulunmak zorundadır ya da kira gibi, mutfak masrafı gibi, çocukların okula yürüyerek gidip gelmesi v.b giderler kısılmak zorundadır
Devletin de bundan hiçbir farkı yoktur.
Bize zaman zaman TV ekranlarından Ahkam kesen kelli felli profesörler bu rakamlara hakim oldukları için geleceği görebildiklerini iddia ederler.
Dikkat edin bu “uzmanlar” genelde köşeyi dönmüş adamlar değildir! Sadece bizlerden “belki” daha iyi evlerde oturup, daha iyi arabalara binerler. Konuya hakimiyetleri genelde “teorik” düzeydedir ve “iş yapabilme cesaret ve ferasetine” sahip değillerdir! Konuyu dağıtmamak için bu konuyu kapatıp konumuza dönüyorum
Bizler yani sıradan vatandaşlar takır takır vergi veririz! Devlet baba bu vergileri bizden direkt alamaz ise dolaylı olarak alır. Elektrik üzerinden alır, market alışverişimizden alır, Benzin alırken alır! Alır da alır. Hiç kurtuluşumuz yoktur!
Burada çok önemli bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Bu vergileri biz Güzel memleketimizde veririz de Almanya’da, Fransa’da, Kanada’da, Uganda’da yaşayan vatandaş vermez mi? VERİR! Hem de bizden daha fazla, daha katmerlisini ve direkt olanı verir! Yani sokakta birisiyle konuştuğunuzda sizi maniple ederek sanki oralarda bu vergiler ödenmiyormuş gibi bir algı yaratır ve sizleri tuzağa düşürürler! Aman dikkat bu aldatmacalara kanmayın! Söylediklerimi teyit etmek isteyen arkadaşlarım için Google diye bir şey var!


Konumuza dönelim. Devlet Az vergi alarak nasıl çok kazanır?
Kestirmeden söyleyeyim! Herkesten ve her ekonomik hareketten vergi alırsa Şu anda toplayabildiği vergiden daha fazlasını toplar!
Size yaşadığım bir örneği söyleyeyim. 2000li yıllarda yurt dışı çıkış harçları 50$ dı.
Ancak birçok istisnası vardı. Örneğin Yurt dışına iş için çıkıyorsanız harç alınmazdı, devlet görevlisi olarak çıkıyorsanız alınmazdı, Folklor gösterisi için çıkıyorsanız alınmazdı v.s.
Yani o kadar çok istisna vardı ki harç ödemek bir istisna idi
Sonra Devletimiz bu istisnaların hepsini kaldırdı herkesten almaya başladı ama küçük rakamlar olarak aldı. (bence şu anda ödediğimiz çıkış harç rakamları hala çok fahiş ama o konuya da girmeyeyim) Çok da iyi yaptı! Şimdi lütfen samimi olarak değerlendirin. Yüksek rakamlarla SANAL vergiler çıkarıp kimseden alamamak mı yoksa düşük rakamlarla HERKESTEN almak mı daha çok gelir getirir? Esnaf olanlar çok iyi bilir “sürümden kazanmak” diye bir şey vardır!
Bir örnek daha vereyim. Şu anda bir gayrimenkul alım satım yaparken devletimiz satış rakamı üzerinden %4 (+ döner sermaye) vergi istemektedir. Ancak piyasa gerçeği olarak kimse bu kadar yüklü bir oranı ödemek istemiyor. Örneğin 1milyona satılan bir mülkü 200Bin ₺ gösteriyor böylece 40 Bin ₺ vergi vermek yerine 8Bin ₺ vergi veriyor. Tabi Devletimiz de, alım yapan da, satış yapan da bunu gayet iyi biliyor!
Peki sevgili okuyucum şu oranları devletimiz örneğin %1e düşürse böylece alım-satım yapanlar 10Bin ₺ vergi ödese böylece hem vatandaş kendisini daha rahat ve huzurlu hissedecek hem de devletimiz daha çok vergi toplamış olmaz mı?
Bu kadar basit bir dengeyi küçük beynim, kısıtlı ekonomi bilgim, yetersiz eğitimimle ben düşünebiliyorum da En iyi üniversiteleri bitirmiş, en zeki, en donanımlı yetkililer düşünemiyor mu? Tabi ki düşünüyorlar ve konuya hepimizden daha hakimler! Peki bunu neden yapmıyorlar? Bu konu ayrı bir yazı konusu olmakla beraber uzatmaya gerek görmüyorum. Detayları konuşmak isteyen dostlarımla uzun uzun sohbet etmeye hazırım

Saygılarımla

Alpaslan Pehlivan

Devam edecek…

Bir sonraki yazı konusu
Devletimizin her işi yapmasına gerek var mı?


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —