SEVCAN ŞİMŞEK


100. YILDA KUT´ÜL AMMARE

Kut´ül-Ammare Zaferi,


   Kut´ül-Ammare Zaferi, Birinci Dünya Savaşı´nda Osmanlı Ordusu´nun zor şartlar ve imkansızlıklar içerisinde, Çanakkale´den sonra kazandığı ve bir İngiliz tümeninin bütün personeli ile birlikte esir alındığı eşsiz bir zaferdir.

    Bugün tıpkı Çanakkale gibi diline, ırkına, memleketine bakılmaksızın Müslüman Osmanlı Ordusunun Irak´ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük bir TARİHİ gerçekliktir .İngilizler 40 bin kayıp ve esir verirken Türk birlikleri ise 25 bin askerini kaybetti. Yıllardır Sahte Kahramanların ve Sahte Bayramların Esiri Olmuş Güzel Ülkemde Kut´ül Amare gibi Zaferinin Kutlanması ve 100 Yıllık İngiliz Mandacılığına direnişimizin devam etmesi görüşündeyim. İngiltere iki asır boyunca Napolyon Savaşları dâhil hiçbir yerde, hiçbir zaman bu kadar çaresiz duruma düşmemişti. Yenilgilerimizi zafer diye tarih sayfalarına nakşedenler,Zaferlerimizi yenilgi olarak nesle naklettiler yada tarih sayfalarında hiç yer vermediler.Hasta adam Osmanlının bir kez daha ayağa kalkıp, Emperyalist şımarıklığına vurduğu esaslı bir tokattır aslında bu zafer.

    Bu zafer Avrupa´yı tam manasıyla şok etti. Bütün gazeteler Osmanlının zaferini yazmak zorunda kalırken, İngilizler için de "Çanakkale´den sonra en büyük hezimete uğradı" değerlendirmesini yaptılar.

   Halil Paşa, Kut´ül-Ammare zaferinden sonra 6´ncı Ordu´ya yayınladığı mesajında şöyle demiştir

?Arslanlar!

    Bütün Türklere şeref ve şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın güneşli semasında şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek uçarken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum.Ordum gerek Kut karşısında ve gerekse Kut´u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve 10.000 erini şehit vermiştir. Fakat buna karşılık bugün Kut´ta 13 general, 481 subay ve 13.300 er teslim alıyorum. Bu teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen İngiliz kuvvetleri de 30.000 zayiat vererek geri dönmüşlerdir.

    Şu iki farka bakılınca, cihanı hayretlere düşürecek kadar büyük bir fark görülür. Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır .İşte Türk sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci zaferi Çanakkale´de, ikinci zaferi burada görüyoruz.

    Avustralyalı araştırmacı Dr. Gaston Bodart tarafından Kut´ül-Ammare Zaferi, ?İngiliz prestijinin Birinci Dünya Savaşı´nda yediği en büyük darbe olarak yorumlanmaktadır.?

   Halil Paşa, Kut´ül-Ammare´nin teslim alındığı gün orduya bir tebrik mesajı yayımlamış ve bu günün ?Kut Bayramı? olarak kutlanmasını istemiştir.

KUT BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN... .

SEVCAN ŞİMŞEK