Ardahan Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Tarih Topluluğu ve Ardahan Salim Dursunoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi iş birliği ile Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonunda “Sürgünün 80. Yılında Ahıska Türklerini Anma Programı” düzenlendi.
Program öncesinde TRT Radyosuna röportaj veren Kafkas Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elnur Hasan Mikail; Ardahan Üniversitesi’nin kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği Ahıska sürgünü anma programlarına dikkat çekerek, bunu on dört yıl boyunca başarıyla yürüten Tarih Topluluğu’na teşekkür etti.
Ahıska Türklüğü’nün Türk Dünyası bakımından önemini vurgulayarak 21. asırda izlenilmesi gereken yol haritasının analizini yaptı. Program, saat 13.00’da Ebubekir Yıldız’ın “Ahıska Türküsü” adlı şiiri okumasıyla başladı. Danışman/yazar Gevher Demirkaya Aktaş ile yönetmen Cihan Turnagöl tarafından yapılan ve Golden Lion International Film Festivali’nde en iyi belgesel ödülüne layık görülen “Köstekli Saat” adlı belgesel filmin, Tarih TV’den sonra ülkemizdeki ikinci gösterimi gerçekleştirildi.
14 Kasım 1944 Ahıska sürgününü çeşitli yönleriyle ele alan ve Üniversitemizdeki tarihçi akademisyenlerin de katkı sunduğu film, büyük beğeni topladı. Programa üniversitenin farklı bölüm ve birimlerinden akademik ve idari personel, öğrenciler, konuklar, Salim Dursunoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı.
Neslihan Cantimur’un seslendirdiği “Ahıska Destanı” adlı şiirin ardından kürsüye çıkan Tarih Bölümü Arş. Gör. Çağatay Vural, konuşmacının öz geçmişini takdim etti. Prof. Dr. Elnur Hasan Mikail “Türkiye – Azerbaycan – Gürcistan Ekseninde Ahıska” konulu konferansında, “Ahıska’daki Türk varlığına dikkat çekerek, sürgünün sebepleri, sonuçları ve yapılması gerekenleri” tahlil etti. Program, konferans ve takdim konuşması yapan akademisyenlere Tarih Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Suat Vural’ın, Lise öğretmenleri Edanur Büyük, Erhan Akgün ve Gülnur Önder ile görevli öğrencilere ise Dr. Özlem Alkan’ın teşekkür belgeleri takdimi ile sona erdi.