Çıldır’ın iki köyü sit alanı ilan edildi
Ardahan'ın Çıldır ilçesindeki Kotanlı ve Kaşlıkaya köylerindeki bazı alanlar 1. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescillendi.
Ardahan'ın Çıldır ilçesine bağlı Kotanlı ve Kaşlıkaya köylerinde yer alan Kale ve Yerleşim Alanları, "1. Derece Arkeolojik Sit" statüsüne alındı. Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 30 Ekim 2025 tarihli kararıyla, bölgenin tarihi kimliği resmiyet kazandı.
Kurul tarafından yapılan değerlendirmede, söz konusu kale ve yerleşim alanının 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 6. maddesi kapsamında I. Derece Arkeolojik Sit özelliklerini taşıdığı tespit edilerek koruma altına alınması kararlaştırıldı.
Kamu ortak malı ve özel mülkiyete ait parselleri kapsayan alan, 2863 sayılı Kanun kapsamında değerlendirildi. Yapılan incelemeler sonucunda, alanın 1. Derece Arkeolojik Sit olarak tesciline karar verildi. Sit sınırları, koordinatlı kroki üzerinden belirlenerek sayısallaştırıldı.
Kurul, sit alanında kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmeyeceğini, sadece korumaya yönelik bilimsel çalışmaların yapılabileceğini duyurdu. Ayrıca, zorunlu alt yapı çalışmaları için dahi müze müdürlüğü ve koruma kurulundan izin alınması şartı getirildi.
Kotanlı ve Kaşlıkaya köylerindeki yeni kararla birlikte ilgili parsellerin tapu kütüklerine "1. Derece Arkeolojik Sit Alanında Kalmaktadır" şerhi işlenecek. Koruma amaçlı imar planı süreci de başlatılacak.
-
1
VURALLAR YAPI´ DAN KİRALIK DAİRELER
-
2
AŞIKŞENLİK MAHALLESİNDE VEFAT
-
3
İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Töreni Yapıldı
-
4
Çıldır Anaokulu Öğrencileriyle Ramazan Etkinliği Programı
-
5
Çıldır Şehit Öğretmen Sezgin Yolcu Yatılı Bölge Ortaokulu’nda iftar buluşması
-
6
Güvenocak Köyünde Vefat
-
7
Çıldır’da Yeşilay Haftası Etkinliği
-
8
Ardahanalılara İmamoğlunun Mektubunu Okudular
-
9
AK Partiler iftar sofrasında bir araya geldi
-
10
Başkan Özer İftar Programında Adaylığını Açıkladı





