Tarih: 11.06.2024 12:38

19. BULUŞMAK ÜZERE TAMAMLANDI

Facebook Twitter Linked-in

        7 Haziran Cuma günü Kars Havaalanı’nda konukların karşılanması ile başlayan 19. Dursun Akçam Kültür ve Sanat Günleri, 9 Haziran Pazar akşamı Turgay Demir konseri ile kapatıldı. 

     Dursun Akçam Ormanı ve Kültürevi önünde davul zurna eşliğinde oynanan oyunlardan sonra yapılan açılışta, aralarında CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ve “Kaf Dağı’nın Ardındaki Dursun Akçam” belgeselinin yapımcısı Prof. Dr. Oğuz Makal’ın kutlama iletilerinin de bulunduğu iletiler okundu. Etkinlik için Ardahan’a gelmiş Sol Parti Genel Başkanı Alper Taş ve Hataylı şair Hüseyin Ferhad birer konuşma yaptılar.

     Hüseyin Ferhad konuşmasının bitiminde, Ardahan için yazdığı şiiri okudu. 

     8 Haziran Cumartesi gününün programı Metin Turan’ın “Kars Halk Kültürü ve Edebiyatı” adlı kitabından hareketle yaptığı konuşma ile başladı. Metin Turan, Ardahan halk âşıkları geleneğini ve Cılavuz Köy Enstitüsü’nün yöre kültürü üzerine etkilerini de kapsayan konuşmasını devlet ve yerel yönetim organlarının bu alandaki çalışmalara ilgisizliğini eleştiren bir bakış açısıyla tamamladı.

Günün ikinci konuşmacısı Sezai Yazıcı, Amasya Mebusu Esat Bey’in 1927 tarihli Ardahan raporu ve Ardahan’ın il iken ilçe yapılması üzerine yaşanan gelişmeleri üzerine konuştu. 

     “Şark İle Garp Arasında” bölüm başlıklı konuşmalardan ilkinde Hüseyin Ferhad “Şark Belleği” olarak adlandırdığı bir konuşma yaptı. Şark ve Garp kavramlarının ortaya çıkışı ve bu kavramların tarihi gelişmelerini anlattı. 

     Alper Akçam, “Şark İle Garp Arasında Şarkiyatçılık” başlıklı konuşmasında Orta Doğu kökenli iki ünlü yazarın, Amin Maalouf ile Edward Said’in yörede yaşanan gelişmelere ilişkin yazdıkları, bakış açıları arasındaki farklılıklar üzerinde durdu; Türkiye’de uygulanan emperyalist kültür politikalarını ve sonuçlarını anlattı.

     “Dursun Akçam Ormanı’nda Fidan Dikimi” etkinliği için Ardahan Belediyesi’nin görevlendirdiği otobüsle Ardahan’dan yola çıkıldıktan sonra Ölçek Köyü’ne gidildi, buradan da alınan katılımcılarla Dursun Akçam Ormanı’na ulaşıldı. Konuklar ve katılımcılar Dursun Akçam Ormanı’na onlarca fidan diktiler; kır yemeği yenildi, davul zurna eşliğinde oyunlar oynandı.

     Dursun Akçam’ın “Sünnet Partisi” adlı öyküsünden hareketle Alper Akçam tarafından oyunlaştırılmış tiyatro eseri, Dursun Akçam Tiyatro Topluluğu tarafından sahneye konuldu. Oyun, salonu dolduran izleyiciler tarafından alkış yağmuruna tutuldu. 

    Günün akşamında, önce Ardahanlı Şair Adem Çimli şiirlerini okudu. Türkiye Yazarlar Sendikası Aydın Temsilcisi Deniz Ünal’ın şiirle katıldığı gece Levent Değirmenci’nin sazı ve sözüyle devam etti. 

    Gecenin son etkinliği, Çetin Taşçı, İsmail Karabağlı, Mustafa Oflaz ve Caner Çakmak’tan oluşan orkestra eşliğinde salondaki izleyicileri coşturan Deniz Dark konseri oldu. 

    9 Haziran gününün programı Ardahan Üniversitesi öğretim üyesi Bünyamin Tetik’in “Osmanlı’nın Rumi Bağlamında Batı Doğu Algısı” başlıklı konuşması ile başladı. Türk akıncı boylarının Anadolu’ya girişi ve Osmanlı devletinin kuruluşundan başlayarak Roma İmparatorluğu döneminden kalma Rumi halkların ve kültürünün uğradığı değişim, yöredeki kültürel gelişmeler, karşılıklı adlandırmalar bağlamında kültürel sürecin anlatıldığı konuşma büyük bir ilgiyle izlendi, etkinlik sonuna kadar Bünyamin Tetik katılımcıların sıcak ilgisiyle karşılaştı. 

    9 Haziran gününün ikinci konuşmasında Kenan Karabağ yazarlık sürecini anlattı, yayınladığı kitapların içeriği hakkında bildi verdi. 

     Sevgi Özel, Türk Dil Kurumu ve Dil Derneği süreci içinde yaşadıklarını, Dursun Akçam ile kurduğu iletişimi ve anılarını konu ederek konuştu. 

    “Sinemanın Kültüre Etkileri” başlıklı oturumda söz alan Ardahan Sinema Kulübü temsilcisi konuşmacılar yaptıkları çalışmalar ve Ardahan’da ücretsiz sinema gösterimi etkinliklerinde Dursun Akçam Kültürevi’nin kendilerine sunduğu olanakları vurguladılar. Hiçbir yönlendirme ve sınırlama olmaksızın özgürce yaptıkları çalışmanın başka bir örneğinin bulunamayacağının altını çizdiler. 

     Son gün akşamının etkinlikleri, Rize’den gelerek etkinliklere katılan Alman asıllı Timur Danış’ın ailesinin yöredeki yaşam sürecini ve tarihi gelişmeleri konu alan konuşması ile başladı. 

    Dursun Akçam Kültür ve Sanat Vakfı’nın da üyesi olan Engin Kasap, Ardahan Sanat Kooperatifinin kuruluşu üzerine bilgiler verdi, Ardahan tarihi ve kültürü konusunda yaptığı çalışmaları anlattı.

    Günün son etkinliği Turgay Demir konseri oldu. Turgay Demir, Ardahanlılara Dursun Akçam Kültür ve Sanat Vakfı’na üye olmaları ve etkinliklere daha geniş bir katılım sağlamaları için çağrı yaptı.

      19. Dursun Akçam Kültür ve Sanat Günleri, 20. Kültür ve Sanat Günleri’nde buluşma sözü ile noktalandı. 


 

a




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —