www.cildirgoyce.com

Reşat VURAL


ETKİN MERA KULLANIMI NASIL OLUR

Besi hayvancılığının...


Besi hayvancılığının en ekonomik şekli yem destekli mera hayvancılığıdır.
Yem, hayvan verimliliğini ve fiyatı etkileyen başlıca unsurdur. Bir sığırbesisinin yaklaşık % 70-80 toplam girdisini yem oluşturur. Mera besisi ile
belirli bir süre yem girdi %´sini azaltmak mümkündür.
Meradan yararlanmayı artırmak için;
Meralara ve bakımsız meralara kompost yapıp gübre atılmalıMera yabancı otlardan temizlenmeli
Münavebeli olarak kullanıma açarak bir anda yıpratmayı önlemeli
Daha kaliteli susuzluğa daha dayanıklı tohum kullanmalıdır.
Hayvanlar merada kurumuş otları tüketerek yaşamlarını sürdürürler.
Kazandıkları canlı ağırlıkları sonbahardan itibaren ertesi yıl çayıra çıkıncaya kadar tüketirler. Hatta çoğu bölgelerde çayır ve mera o kadar bakımsızdır ki, hayvan aldığı gıdayı otlamak için harcar. Kış mevsiminde de çok düşük düzeyde kesif yem (arpa, kepek) ve yüksek oranda samanla
beslenirler.
Bu tarzda yapılan hayvancılıkta verim düşüklüğünü etkileyen başlıca unsurlar enerji, protein, mineral ve vitamin noksanlıklarıdır.
Kışın içerde kalitesiz yemle beslenmeleri ile ortaya çıkan beslenme hastalıkları baharın ilk aylarında en yüksek düzeye erişir.
Normal beslendikleri süre ancak otların olgunlaştığı dönemdir.
Bu sürede çok kısadır.
Yerli ırk hayvanlarımızın başlangıçta mera, fakat en fazla 3-4 ay (bölgelerin özelliğine göre), daha sonra en fazla 3 ay süre ile kapalı, açık veya yarı açık besiciliğe tabi tutulması, mera döneminde yem giderini asgari düzeye düşüreceğinden, iyi kazanç sağlar.
Mera besisi döneminde hayvanların dengeli bir mineral karıştırılmış bir protein kaynağı ile desteklenmesi (vitamin istemez) hayvanların daha hızlı canlı ağırlık kazanmalarına yol açar.
Akşamları verilecek yemin protein açığını kapatmak için soya, ayçiçeği veya pamuk tohumu küspesi olmasının ayrı bir önemi vardır.
Bu durumda hayvanlar besi süresince daha fazla canlı ağırlık kazanırlar. 
Besi hayvancılığında yemini kendisi yapan işletme kâr marjını büyük oranda arttırır.
Hayvanınıza verilecek mineral karışımı maliyeti çok etkilemez. Fakat hayvanınıza vereceğiniz doğru bir mineral karışımı hayvanların sağlıklı gelişmelerini ve hızlı canlı ağırlık kazanmalarını çok etkiler.
Modern bir hayvancılık için büyükbaş hayvanlarda kaba yem ihtiyacının 200 günlük, küçük başlarda ise 300-325 günlük bölümünün meralardan sağlanması öngörülmektedir.
SIĞIR BESLEMEDE
ÇAYIR VE MERALARIN KULLANILMASI
Sığırlar merada ortalama 7 saat otlar ve bu süre içinde 70 kg mera otu tüketebilir.
Orta ve iyi kaliteli meralar kurudaki inek ve genç hayvanların besin maddeleri ihtiyacını karşılar. Yalnız tuz bazı iz elementleri kapsayan mineral karmalar ile hayvanların mineral ihtiyaçları karşılanır.
Eğer mera iyi kaliteli değilse enerji ve mineral elementlerin ilaveleri yapılmalıdır.
Buzağılara ise tahıl karmaları ve protein ilavesi yapılmalıdır. Sağmal dönemdeki ineklere , mera düşük verimde ise bir miktar tane yem karması verilmesi yeterli olabilir. Yüksek verimli ineklere protein ve enerji ilavesi yapılması gereklidir.
Bir hayvanın günlük mera yem ihtiyacı:
Canlı ağırlığının 1/10´u olarak kabul edilir.
Örneğin 40 kg civarında bir koyunun günlük yem ihtiyacı 4 kg´dir.
250 kg ağırlığında bir sığırın günlük yem ihtiyacı
25kg´dır.
Derleyen : A. Reşat Vural