YAŞAR GELER


ÇILDIR NASIL GELİŞİR

Çıldır İlçesi, Türkiye´ nin


Çıldır İlçesi, Türkiye´ nin Kuzeydoğusu´nda Ardahan iline bağlı sınır sınır bekçisi bir ilimizdir. Tarihi ve turistik değerlere sahip olan ilçemizin geçmişine baktığımızda, Osmanlı´ ya Sancak Beyliği yapmış özel konumlu bir yerleşim yeridir. Özellikle 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşları döneminde önemi ortaya çıkmış ve son olarak 25 Şubat 1921 de ki kurtuluşuyla özgürlüğüne kavuşmuştur. Ta ki o yıllarda İlçemizden çok çeşitli kahramanlar çıkarmıştır. Özellikle savaş yıllarında hem bir kahraman hem de ?´ Ehli İslam olan işitsin bilsin, Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana.´´ Sözleriyle ozanlık yapan Aşık Şenlik´i ortaya çıkaran bir kültür yuvasıdır Çıldır. 
Çıldır ilçemiz tarıma birazcık ta hayvancılığa dayalı ekonomisi ile aynı zamanda sınırda olmasından kaynaklı yabancı ve yerli turist te alamayan az gelişmiş ya da hiç gelişememiş bir ilçedir.
     Şu ana kadar gelişmemiş olması, bundan sonra da gelişmesine engel midir? Tabi ki hayır. Son birkaç yıldır az da olsa gelişim ve değişimler gösterdiğine tanık oluyoruz. Az da devletimiz yatırımlarını buralara kaydırabilse., çok hızlı da gelişeceğine inanıyorum.
     Çıldır gelişir, gelişmeli ve de geliştirilmelidir. Bu nasıl olur? Şöyle olur: Şu anda hali hazırda bulunan ve Ekim 2015´ te açılan çok önemli bir Gümrük Kapısı var. Bu, Çıldır Aktaş Gümrük Kapısı aynı zamanda Türkiye´ nin 3. Büyük kapısı olma özelliği taşıyor. Ancak şu anda sadece günübirlik, kişilerin gidip geldiği, sadece araçlarına ucuz yakıt almak için kullandıkları bir kapı konumunda. Çıldır Aktaş Gümrük Kapısı´ na Ardahan´ dan giden yüksek standartlı bir yol yapılmakta. Ne zaman biteceğini bilemediğimiz bir yol ve bu yolu Aktaş´ a ulaştıracak projenin bir parçası olan Mozoret Tepesi´ ni geçecek olan Mozoret Tüneli´ nin ise, henüz ihale edilmediğini biliyorum. Sınır ticaretinin etkinhale gelebilmesi ve Çıldır´ ın ekonomisine katkı sunabilmesi bu projenin bitmesine bağlıdır. Bir an önce bu proje tüm unsurlarıyla bitirilerek, Çıldır´ ı geliştirici sınır ticaretinin başlatılması gerekiyor.
     Ayrıca, farklı bir proje daha Çıldır´ da devam etmektedir. Bu proje biterse çok ta inanmıyorum ama bir parça da olsa Çıldır´ ın ekonomisine katkı sunar diye düşüyorum. Ancak, bu projede enteresan bir durum dikkatimizi çekiyor. Tabiri caizse,´´ Davul başkasında, tokmak başkasında.´´ deyimi misali; Sınır Kapısı bizde, Son istasyon Çıldır´ da ama, Gümrükleme ve Antrepolar-Depolar başka yerlerde. Bakalım şimdi bu önemli projenin Çıldır´ a ne kadar faydası olur? Şayet bu Antrepolardan, depolardan, gümrükleme işlemlerinden en az bir kısmı da Çıldır´ da yapılıyor olsaydı o zaman Çıldır daha fazla pay alacak ve kalkınacaktı. Sanırım o zaman Çıldır, deyim yerindeyse ?´UÇACAKTI´´?
İşte, Çıldır böyle gelişir!