ÂŞIK SUMMANİ VE ÂŞIK ŞENLİK ATAŞEHİRDE ANILDI

ÂŞIK SUMMANİ VE ÂŞIK ŞENLİK ATAŞEHİRDE ANILDI

Ataşehir Belediyesi ile Ataşehir Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Derneği'nin birlikte organize ettiği gecede 12 Aşık atışmalarla ve söyledikleri Aşık Sümmani ve Aşık Şenlik türküleriyle yarıştı.

        İstanbul Ataşehir de 15.11.2014 Cumartesi gecesi Zübeyde Hanım Öğretmen Evinde Ataşehir Erzurumlular Derneğinin düzenlemiş olduğu etkinlik ile Âşık Summani ve Âşık Şenlik anıldı.

    Ataşehir Erzurumlular Derneğinin düzenlendiği geceye Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve Eşi Gamze İlgezdi ile Aşık Sümmaninin torunu Hüseyin Sümmanioğlu ve Aşık Şenliğin torunu Yılmaz Şenlikoğlu ,CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak, KARDER Başkanı Orhan Çerkez, Aradahan İş Adamları Derneği Başkanı Ahmet Demirbaş, Aşık Şenlik Dernek Başkanı Mehmet Bavaş, Türk Halk Müziği Sanatçıları Yavuz Değirmenci ve Burhan Yıldırım ile Birçok Erzurum Derneğinin yöneticileri katıldılar.

         Ozan Baki Çetinin hazırlayıp sunduğu Anma etkinliğinde gecenin ev sahipliğini yapan   Ataşehir Erzurumlular Derneği Başkanı Ömer İlgün yaptığı açılış konuşmasında “Bir toplum kendi örf ve adetlerini bilmeli, yaşamalı, geçmişine sahip çıkmalı ve geleceğe emin adımlarla yürümesini bilmelidir” dedi. İlgün, Aşık Sümmani ve Aşık Şenik’in dostluğu ve kardeşliği sazı ve sözü ile dile getirdiklerine dikkat çekerek “Aşıklık Anadolu’dan Kafkaslara, Ortasya’ya uzanan bir kültürdür, sanattır. Aşıklar, bağrıyanık insanların yüreğine su serper. Bazen sevda, bazen de bir anne, baba olur” diye konuştu

       Yine gecenin düzenlemesi için en büyük desteği veren Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi de konuşmasında aşıkların toplumdaki olumlu-olumsuz gelişmeleri; sazı, sözü ve sesiyle anlatan ozanların gelecek nesillere verdikleri mesajlar nedeniyle halkın sesi olduklarına dikkat çekerek “Yaşadıkları dönemlerde, tüm siyasi iktidarların halkı ezen, sömüren, baskıcı uygulamlarına karşı, halkın sesi ve halkın nefesi olan halk ozanı; Asla yalan söylemez, her koşulda haktan ve halktan yanadır” dedi. Başkan bundan sonra her sene bu anma etkinliğinin belediyeleri himayesinde yapılacağını müjdeleyerek sahneden ayrıldı.

          Konuşmalardan sonra Aşık Cemal Divani, Aşık Sıtkı Eminoğlu, Aşık Selahattin Kozanoğlu, Aşık İsrafil Taştan, Aşık Zakir Tekgül, Aşık Fuat Çerkezoğlu, Aşık Korkmaz İkan, Aşık Erzade Kapan, Aşık Mürsel Sinan, Aşık Necdet Kuyumcu, Aşık Mustafa Aydın, Aşık Günay Yıldız ve Şair Mustafa Özdemir’in birbirleriyle sazlı sözlü atışmaları izlendi.

         Ataşehir Belediyesi ile Ataşehir Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Derneği’nin birlikte organize ettiği gecede 12 Aşık atışmalarla ve söyledikleri Aşık Sümmani ve Aşık Şenlik türküleriyle yarıştı. Geceye Aşık Summani’nin torunu Hüseyin Summanioğlu ile Aşık Şenlik’in torunu Yılmaz Şenlikoğlu da katıldı. Summanioğlu ve Şenlikoğlu gecede dedeleri Aşık Summani ve Aşık Şenlik’in ilk kez karşılaşmalarını ve manevi kardeş ilan edilmelerini canlandırdı.

         Ozan Baki Çetin’in sunduğu gecede, Doç. Dr. Oğuzhan Aydın, Doç. Dr. Hikmet Çığlık, Hüseyin Sümmanioğlu, Yılmaz Şenlikoğlu ve Aşık Nuri Çırağı oluşan seçici kurul yaptığı değerlendirme sonucunda türkü dalında Aşık Mürsel Sinan, atışma dalında ise Aşık Selahattin Kozanoğlu’nu birinciliğe değer gördü.

                Medya TV den de canlı yayınlanan geceden hem salondaki izleyiciler hem de ekranı başındaki izleyiciler çok büyük keyif alarak ayrıldılar.

                Kars ve Ardahan Derneklerinin çok fazla katılım göstermediği bu anma programında ,  bir kez daha Birlik, Beraberlik ve Kardeşlik mesajları yurdun dört bir yanına ulaştırılarak, Âşık Summani ve Âşık Şenlik gibi iki ulvi çınar bir kez daha rahmet ve minnet ile anıldı ve önümüzdeki yıl tekrar buluşmak dilekleri ile gece sona erdi. 

                                                  Sinan KARAÇAY / Çıldır Manşet / İstanbul