ÂŞIK ŞENLİK BU KADAR SAHİPSİZ Mİ?

ÂŞIK ŞENLİK BU KADAR SAHİPSİZ Mİ?

Son birkaç günüdür sinemalarda yayınlanan Mahsun Kırmızıgül yapımı

      Son birkaç günüdür sinemalarda yayınlanan Mahsun Kırmızıgül yapımı Mucize filmi ile herkesin diline dolanan DEH DEYİN KIZLAR türküsünü dinleyince tuhaf bir duyguya kapıldım. Türkünün sözleri nakarat bölümü hariç tamamen değiştirilmiş ve sahibi ise Burhan Çaçan olarak medyaya servis edilmiş.
      Oysaki bu türkünün sahibi Burhan Çaçan değil Kafkasların en büyük ozanı ve Hak Aşığı Çıldırlı Âşık Şenlik Babadır ve Nakarat bölümü hariç sözlerinin de bu türkünün asıl sözleri ile alakası yoktur. Ulusal medyada çok yer tutan bir filimde Âşık Şenliğin türküsünün kullanılması elbette çok güzel ve bir o kadar da gurur vericidir. Ancak eserin sahibinin adı dahi geçmeden ve eser nakarat dâhil değiştirilerek yayınlanınca insanın Âşık Şenliğin köylüsü ve onu seven birisi olarak bu duruma sessiz kalmam mümkün değildir.
Benim sessiz kalmamam yeterli midir?
Tabi ki Hayır.
Asıl sessiz kalmaması gerekenlerÂşık Şenliğin Öz torunu kıymetli büyüğüm sayın Yılmaz Şenlikoğlu ve Şenlikoğlu ailesinin diğer fertleridir.
Yıllarca Âşık Şenliğin eserlerini seslendirerek toplum tarafından tanınan, şöhret kazanan ve bu işten para kazanan Kıymetli Ozanlarımızdır.
Âşık Şenlik Adına kurulmuş olan, gayesi Âşık Şenliği ve eserlerini insanlara doğru olarak tanıtmak olan Aşık Şenlik Kültür Derneğinin Kıymetli Başkanı Mehmet Bavaş ve Yönetimidir.
     Bu itiraz; Bizim olan ancak bu güne kadar kıymetini yeterince bilemeyip, sahip çıkmakta yetersiz kaldığımız evrensel bir değerin hakkı olan tanınmışlığa ulaşmamasına ve eserlerinin başka isimlerin eseriymiş gibi gösterilmesine ve bu bilge kişinin sözleri ve eserlerinin eğilip, bükülüp, orasının burasının kesilip parçalanmasına olmalıdır.
       Aşık Şenliğin eseri eğer yayınlanacak ise gerçek ve doğru sözleri ile yayınlanmalı ve adı anılarak kullanılmalıdır. Bakın sadece Mucize filmindeki türküsü değil Meşhur 93 Koçaklamasındaki `CAN SAĞ İKEN YURT VERMEYİZ DÜŞMANA` sözleri bile herkes tarafından kullanılmakta ama nedense Âşık Şenlik ismi hiçbir kimse tarafından anılmamaktadır.
     Bizler Kars, Ardahan ve Iğdırlılar belki kullandığımızda anmaktayız ancak bu yeterli değildir. Şenliği Tüm Türkiye bilmelidir, Ünü ülke sınırlarını aşıp tüm dünyaya yayılmalıdır. Sivas`tan yükselen Âşık Veysel`in sesi ülkenin her yerine yayılmış ancak bizim topraklarımızın en az Âşık Veysel kadar kıymetli değeri Âşık Şenlik ne hikmetse Kars, Ardahan ve Iğdır üçgenin dışına çıkamamıştır.
Bu üzücü durumda herkesin payı vardır ve kimse sorumluktan kaçmamalıdır ve üzerine düşeni sözde değil eylemsel olarak yapmalıdır. Kaç gün oldu bu türkü ekranlarda dönüyor sadece Sayın Yener Yılmazoğlu Sarı Tel programında bu konuda bir itirazda bulundu onun haricinde tek itiraz sesi yükselmedi.Bu eser Âşık Şenliğindir ve Sözleri tamamen değiştirilmiştir ve buna kimsenin hakkı yoktur diye.
Ne Âşık Şenliğin doğal mirasçısı olan ailesinden, ne ozanlarımızdan ne de Aşık Şenlik Kültür Derneğinden amiyane tabir ile TIK YOK…………..
    Yapmayın ne olur; Geliştiremedik, Tanıtamadık, Anlatamadık bari onun eserlerine sahip çıkalım. Birilerinin elimizden alıp orasını burasını değiştirip, popüler kültüre uydurmak adına kolunu kanadını kırıp altına da başka bir isim yazarak kullanmasını engelleyelim bari. Yayınlanmasın demiyorum bakın doğrusu yayınlansın ve eserin sahibi doğru olarak insanlara lanse edilsin diyorum.
   Kimse kusura bakmasın hepsine saygım sonsuz ama sevgili Âşık Şenlik Kültür Derneği bugün yapacağınız bu itiraz refleksi, hazırlamak için gece gündüz çalıştığınız Kaz Gecesinden daha kıymetli bir refleks olacaktır.
    Susup uzaktan seyretmek yerine gür sesle bizim olana sahip çıkmalı ve artık Kaz gecelerinde Çatal Kaşık seslerinin arasında Âşık Şenliğin sözlerinin rüzgâra savrulur gibi savrulmasından acilen vazgeçilmelidir.
    Yine yemeklerinizi yapın ve üyelerinizle bir araya gelip eğlenin buna bir itirazım yok ama söz konusu Âşık Şenliği anmak, anlamak ve anlatmak ise tek başına bir salonda bu işi gerçekten bilenlere Âşık Şenliği anlattırıp, gençliğin onu anlamasını sağlamak daha doğru olacak kanaatindeyim.
   Bu duygularla bizim olanı bizden izinsiz olarak alıp, değiştirip, kolunu kanadını kırarak popüler kültüre uydurmak adına farklılaştırıp altına başka isimler yazarak topluma lanse edenleri ve buna sessiz kalanları şahsım adına kınıyor ve bu vesile ile Âşık Şenliğin gerçekten anlatıldığı ve anlaşıldığı günlerin bir an önce gelmesini temenni ediyorum.

                                            SİNAN KARAÇAY/ Çıldır Manşet