YILMAZ" İLİŞKİLER DÜZELMELİ"

YILMAZ

CHP´den bir heyet bugün...

    CHP´den bir heyet bugün Rusya´ya gitti. Görüşmelerde ağırlıklı olarak enerji, ekonomi ve turizm alanındaki projeler ve ilişkiler ele alınacak.

    CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, konuyla ilgili şunları kaydetti: 

     Rusya ile bozulan ilişkilerimizin tekrar düzelmesini biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak güçlü bir şekilde destekliyoruz. Ve Rusya´yı biz, bizim komşumuz ve hatta dostumuz olarak görüyoruz. Batı ile AKP Hükümeti´nin ilişkilerinin bozulduğu doğru, Rusya ile de ilişkiler maalesef bozuldu, o da doğru. Biz Rusya´yı Batı´ya karşı bir alternatif veya Batı´yı Rusya´ya karşı bir alternatif olarak değerlendirmiyoruz. Biz her kesimle işbirliğini geliştirmek, daha doğrusu düzeltmek istiyoruz. Hükümet´in de böyle yeri geldiği zaman Rusya´yı Batı´ya karşı, yeri geldiği zaman Batı´yı Rusya´ya karşı bir alternatif olarak görmemesi gerekir. Sonuçta biz bu coğrafyayı paylaşıyoruz. Burada pek çok konuda, enerjide, ekonomide, turizmde, ticarette, yatırımlarda karşılıklı bir noktaya gelmiş bağımlılığımız var. Bunun kalıcı işbirliğine dönüşmesini biz şahsen arzu ediyoruz. Rusya ile de bu manada bir an önce ilişkilerin normalleşmesi gerekiyor. Sayın Başbakan Yardımcısı´nın bu yönde bir adım atmasını temenni ederiz. Artık Rusya ile sorunları değil, işbirliğini konuşmak istiyoruz.

 MEVCUT DURUMUN NE RUSYA´YA NE DE TÜRKİYE´YE FAYDASI VAR

    Bir kere her şeyden önce Türkiye ile Rusya´nın işbirliği yapması, Rusya´nın ekonomisi için de faydalı, bizim için de faydalı. Bu karşılıklı faydaya dayanan bir işbirliği olur. Bunun mahiyeti ne olabilir: işte eğitimden tutun da enerjiye kadar, ekonomiden turizme kadar, ortak yatırımlardan büyük projelere kadar iki ülke pekâlâ çok iyi bir işbirliği yapar. Eskiden de bu işbirliğini yapıyordu. Ve artık biz sorunları arkada bırakmak, önümüze bakmak istiyoruz. Mevcut durumun ne Rusya´ya faydası var, ne de Türkiye´ye faydası var.
Türkiye-Rusya ilişkileri gergin olduğu zaman da Türkiye halkından hiç kimsenin Rusya´ya karşı en ufak bir olumsuz düşüncesi olmadı. Burada Rusya´ya karşı zerre kadar negatif bir düşünce yok. Keza Rusya´da da, uçak düşürüldükten hemen sonra Rusya´daki Hükümet´in bazı şeyleri oldu, onları biliyoruz, ama Rus halkı bize olumlu baktı. Bu iki taraf için de büyük bir kazançtır. Ne kadar barışı öne alırsak, işbirliğini öne alırsak ve somut projeleri öne alırsak ve onlar üzerinde çalışırsak bundan biz kazançlı çıkarız, siz kazançlı çıkarsınız ve bölgemiz kazançlı çıkar. Sadece ikili değil, bölgede de işbirliği yapabiliriz, Suriye konusunda, Irak konusunda, Kafkaslar konusunda, Azeri-Ermeni ihtilafının çözümü konusunda, pek çok alanda Rusya ile bizim işbirliği yapmamız gerekiyor. Bu da bizim arzumuzdur.