YALNIZÇAM´A BÜYÜK YATIRIM

YALNIZÇAM´A BÜYÜK YATIRIM

Vali İbrahim Özefe...

     Vali İbrahim Özefe, "Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı illerinin, sanayi ve diğer yatırımlar yönünden cazibe merkezi ilan edilmesi bizleri çok ümitlendirmiş ve çok heyecanlandırmıştır." dedi.

    Yalnızçam Uğurludağ Kayak Merkezi´nin kış turizmi noktasında iyileştirilmesi amacıyla toplantı yapıldı. Avrupa Birliği ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ?Rekabetçi Sektörler Programı? kapsamında düzenlenen toplantıda, Yalnızçam Kayak Merkezi´nde kış turizmine yönelik yapılacak olan yatırımlar ve yapılması planlanan çalışmalar ele alındı. 

    Yalnızçam Otel´de ki toplantıya Vali İbrahim Özefe, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Vali Yardımcısı Abdurrezzak Canpolat, ATSO Başkanı Çetin Demirci, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığından gelen uzman ve teknik heyet ile ilgili kurum müdürleri katıldı.

     Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali İbrahim Özefe; ?Ardahan denilince Türkiye´nin en Kuzeydoğusunda, kış aylarında en soğuk iklime sahip, kır nüfusunun Türkiye geneline bakıldığında en fazla oranına sahip olan, her yıl iki binden fazla insanın göç ettiği küçük bir vilayet. Şimdi bu algı kırılıyor, Nasıl kırılıyor? Devletimiz, Hükümetimiz çok ciddi yatırımlar yapıyor. Her fırsatta söylüyoruz, söylemeye de devam edeceğiz. Bu hakikati hep vurgulayacağız. İlimizin iki gümrük kapısı var. Bu kapılara açılan ve hızla yapımı devam eden çok yakında bitirilecek olan yol ağlarımız var. Bu gümrük kapılarımız ve yol ağlarımız sayesinde Devletimiz, Kafkasya´ya ve Orta Asya´ya çok daha kısa mesafeden rahat bir şekilde trafik akışkanlığı sağlayacak.İlimizde Kırsal kalkınma yönünden ciddi projeler yürütülmekte ve bu projelere destekler sağlanmaktadır. Bunlarla birlikte Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı illerinin, sanayi ve diğer yatırımlar yönünden cazibe merkezi ilan edilmesi bizleri çok ümitlendirmiş ve çok heyecanlandırmıştır. Bundan son derece ümitliyiz. Bütün bunların yanında Ardahan da değişim başladı. Ardahan değişiyor, ilimizin tarihi ve kendine özgün tabii zenginlikleri mevcut. Bu konuda çok ciddi bir kararlılığımız, ciddi bir düşüncemiz var. Bunu buradan vurgulamak istiyorum. Ardahan´da soğuktan dolayı hayatın durağanlaştığı, insanların daha ılıman yerlere göç ettiği algısını kırmada ki en büyük yatırımlarından birisi de bu kış turizmini geliştirmeye yönelik bugün burada ele aldığımız, yapımına 2008 yılında başlanan ve önemli mesafe kat ettiğimiz yatırımdır. Bu bizim kış turizminde, tabiat turizminde en önemli ve prestijli projemizdir. Projeye olan katkıları dolayısıyla Avrupa Birliği Fonuna, ilgili Bakanlıklarımıza ve kurumlarımıza, velhasıl projede emeği olan herkese şükranlarımı ifade ediyorum? dedi.

YALNIZÇAM´A BÜYÜK YATIRIM

   Yalnızçam Kayak Merkezine 6,2 milyon Avroluk yatırımların startının verildiğini de belirten Vali Özefe, daha sonra şu açıklamalarda bulundu; ?Bu proje Avrupa Birliği aday ülkelerinde, katılım sürecinde Bölgesel Rekabet Edebilirlik alt bileşeninden ülkemizde sorumlu olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı 2007 ülkemizde kalkınmada öncelikli illere verilecek mali yardımlar için, proje teklif çağrısı açılmıştı. Bu doğrultuda; Valiliğimiz tarafından sunulan Ardahan Yalnızçam Kış Sporları Turizm Merkezi Projesi kabul edilmiştir. Avrupa Birliği delegasyonu tarafından kabul görülen proje çerçevesinde ilimizde turizm sektörünün geliştirilmesi bu alanda kış turizmi için alt yapı oluşturulması adına, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ile koordineli olarak çalışılmalar başlatılmış, turizm merkezinin ilanı, imar planı hazırlanılması, Kayak Merkezinin yol, su, kanalizasyon, paket arıtma, konaklama, birinci etap mekanik tesisleri gibi pek çok proje planlı şekilde tamamlanmıştır.

    Bu kapsamda AB Delegasyonu onayı alınan projenin ihale işlemleri 2014 yılından bu yana yürütülmektedir. Tamamı Avrupa Birliği uluslararası açık ihale yöntemi ile gerçekleştirilen hizmet ve mal alımları ihaleleri yapılarak tamamlanmıştır. Bu doğrultuda Yalnızçam Kayak Merkezi gelecek yıllarda gelişimini destekleyecek teknik yardım alınması ve ülkemizin en uzun mekanik hatlarından olacak 3000 metrelik telesiyej hattına kavuşacaktır. Proje ile 6,2 milyon avroluk yatırımların başlangıcının startı verilmiştir.?

     Vali Özefe´nin konuşması ve açıklamalarının ardından; Proje paydaşları, Bakanlık uzmanları ve yüklenici firma ile Yalnızçam Kayak Merkezinin iyileştirilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ve uygulanması planlanan projeler hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. Uygulanacak projeler hakkında sunumlar gerçekleştirildi.