YAĞMURUN ARDINDAN MANTAR BEREKETİ

YAĞMURUN ARDINDAN  MANTAR BEREKETİ

Yağmurların ardından mantar bereketi ilkbaharın ardından etkili olan yağmurlar geride mantar bereketi bıraktı.

    Yağmurların ardından mantar bereketi ilkbaharın ardından etkili olan yağmurlar geride mantar bereketi bıraktı. Özellikle de çocuklar kırlara ve bayırlara çıkarak çuvallar dolusu mantar toplayıp daha sonra da aileleriyle birlikte mantar ziyafeti çekiyorlar. 
Günlerdir etkili olan yağmurların geride bıraktığı mantarları toplamak çocuklara ve gençlere kaldı. Topraktan adeta fışkıran mantarların çokluğu çocukları daha da sevindirdi.
  Çocuklar mantarların zehirli olup olmadığı konusunda da oldukça bilgililer. Büyüklerinden aldıkları bilgilere göre hareket eden çocuklar mantarları koparmadan önce zehirli olup olmadığına bakıyorlar. Bunun en kolay yöntemlerinden biri de mantarın rengi. Mantar üst kabuğu beyaz olunca zehirsiz, kirli beyaz olunca da zehirli olduğunu ilk bakışta bilinebiliyor. İkinci bir yöntem ise zehirli ve zehirsiz mantarların şekilleri. Zehirsiz mantarlar daha yuvarlak, zehirliler ise daha şekilsiz duruyor. Üçüncü bir yöntem ise mantarın iç kısmı. Burada da yine rengine bakılıyor. Mantarın iç kısmı tamamen beyaz olursa zehirli, kahverengimsi olursa da zehirsiz olduğunu anlaşılıyor.
  Çocuklar mantarların pişirme tekniklerini de iyi öğrenmişler. Toplanan mantarlar önce temizleniyor ardından da soba üzerine konuluyor. İçlerine de tuz dökülen mantarlar bir bir pişiriliyor ardından da afiyetle yeniliyor.