VALİYE BİR DESTEKTEN GENÇ PARTİ ÇILDIRDAN GELDİ

VALİYE BİR DESTEKTEN GENÇ PARTİ ÇILDIRDAN GELDİ

Genç Parti Çıldır İlçe Başkanı Özden Topkaya..

      Ardahan Valiliği tarafından göçerlere yönelik, kontrolsüz hayvan göçü veya aşırı otlatma ile zarar gören meraların korunup öncelikle yöre halkına tahsis edilmesi yönündeki karara Genç Parti cildir ilce Başkanlığından destek geldi.

   Geçtiğimiz yıl Vali Mustafa Masatlı Başkanlığında alınan kararla, göçerlerin Ardahan ve ilçeleregirmesi yasaklanmış, bu yıl aynı kararın uygulanmasında cildirin kazanımlarının devam ettiğini belirten Genç Parti çıldır ilce Başkanı ozden topkaya, bu uygulamanın her yıl devam etmesini istedi.

     Mera kararıyla birlikte, cildirda buzağı ölümlerinde azalma meydana geldiğini, şap ve benzeri hastalıkların ortadan kalktığını da aktaran Başkan topkaya çiftçiler, ot ihtiyacını dışarıdan değil, kendi meralarından temin ettiğini, ayrıca göçerlerin gelmesiyle yaşanan kavgaların önlendiğini ve huzurun tesis edildiğini açıklayarak şunları söyledi: ?Uygulama sonucunda meralardaki verim büyük ölçüde artmıştır. Meralarımızın korunması konusunda valiliğin geçen yıl aldığı kararı bu yılda uygulamasını Genç Parti olarak sonuna kadar destekliyoruz. Bu vesileyle bölgenin hayvancılığının önemi bir kez daha gün yüzüne çıktığına inanıyoruz. Biz de parti olarak ilimizin hayvancılığı ve ekonomisinin gelişmesi için çalışıyoruz. Hayvancılık ilimiz için çok önemli olduğunu görüyoruz.

     Valimiz Sayın Mustafa Masatlı´nın aldığı bu kararların ilimiz için faydasını gözlemlemekteyiz. İlimize gelen göçer hayvanlar bulunduğu mera alanlarına adaptasyon sorunu çekmekteydi ve bu vesile ile salgın hastalıklar ortaya çıkmaktaydı. Göçerlerin ilcemize gelmesiyle hayvancılık yapanlar arasında zaman zaman kavgaların ortaya çıktığına şahit olurken, bu kararla olumsuzlukların önüne geçilmiş ve huzurun tesis edildiği ortaya çıkmıştır.

    Ekonomik açıdan da bu karar çiftçimize fayda sağlamaktadır ve coğrafi iklim koşulları nedeniyle yaz mevsiminin kısa sürmesi, kış mevsiminin ise uzunca bir süre olması nedeniyle hayvanların kışlık ot ihtiyaçlarını çevre illerden almış olduğu saman ve otlardan karşılanmaktaydı. Vali Masatlı´nın bu kararıyla birlikte, çiftçilerimiz ot ve samanını dışarıdan almayarak ihtiyaçlarını kendi meralarından karşılayarak 150 Milyon TL gibi önemli bir kazanç elde etmiştir. Buzağı kayıpları Türkiye ortalaması %5-6, ilimizde ise %16 civarındaydı, alınan bu kararla birlikte buzağı ölümlerinin azaldığını gözlemlemekteyiz? diye