VALİLİKTEN ŞAP UYARISI

VALİLİKTEN ŞAP UYARISI

Şap hastalığı bir kez daha gündemde. Ardahan merkez, Göle, Hanak ve Damal ilçelerinde toplam 99 köyde hayvanlarda şap hastalığı tespit edildi.

     Irak’ta ortaya çıkan ve Türkiye’de de ilk kez görülen SAT-2 serotipi şap hastalığı nedeniyle Ardahan’da 99 köyde karantina uygulanırken, hayvan pazarı da kapatıldı.
    Konu ile ilgili Ardahan Valiliğinden yapılan açıklamada; “Ülkemizde son günlerde Şap Hastalığı mihraklarında artış gözlenmektedir. Hastalık büyükbaş hayvanlarda oldukça ağır seyretmekte ve verim kayıplarına neden olmaktadır. Bu çerçevede; Şap Hastalığı mücadelesinde hastalığın yayılmasını engellemek ve yapılacak çalışmaları değerlendirmek amacı ile Tarım ve Orman Bakanlığımızın Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi toplantısında aldığı kararlara uygun hareket edilmiştir.
    Bu kapsamda; Irak’ta ortaya çıkan Şap Hastalığı SAT-2 serotipi ülkemiz genelinde ilk kez görülmektedir. Bu duruma istinaden; Tarım ve Orman Bakanlığı hayvan hareketlerini durdurarak, hastalığın yayılmasını önleme amacı ile 09.03.2023-28.04.2023 tarihleri arasında ülke genelinde karantina işlemi uygulamıştır. İlimiz genelinde 2023 Yılı İlkbahar Aşılama Programı aksatılmadan sürdürülmüştür. Bakanlığımız Şap Enstitüsü tarafından gönderilen yeni tip SAT-2 varyantı içeren aşılarla 15.03.2023 tarihinden itibaren toplamda 247.143 adet büyükbaş hayvan aşılanmış olup, aşılama çalışmalarımız Veteriner Hekimlerimizce biyogüvenlik tedbirlerine uygun şekilde devam etmektedir. İl/İlçe Müdürlüklerine gelen ihbarların titizlikle değerlendirilmesi, alınan numunelerin hızlı bir şekilde Şap Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilmesi sağlanmıştır. İlimiz Merkez İlçesi 37, Göle İlçesi 38, Hanak İlçesi 20, Damal İlçesi 4 adet olmak üzere toplamda 99 köye karantina işlemi uygulanmıştır. Ayrıca Hayvan Sağlığı ekiplerimizin sağlık tarama faaliyetleri devam etmektedir. Karantinaya alınan köylerimiz başta olmak üzere 500 litre dezenfektan dağıtımı yapılmıştır. 2022/6 sayılı Ardahan İli Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon Kararına istinaden; hayvan hareketlerini önlemek amacıyla İlimiz Merkez İlçesinde bulunan hayvan pazarı geçici süreliğine kapatılmıştır. Kesim, yetiştirme, kurbanlık, ithalat ve ihracat amaçlı yapılacak sevklerden önce muayene ve dezenfeksiyon işlemlerinin titizlikle yapılması ve biyogüvenlik tedbirlerine azami özenin gösterilmesi sağlanmıştır. İlgili birimler ile koordinasyon sağlanarak yol kontrollerine aksatılmadan devam edilmektedir. Hastalık ve hastalığı önlemeye yönelik Valiliğimizce konu yakından takip edilmektedir”.