VALİ ÖNER ''KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR''

VALİ ÖNER

Vali Hüseyin Öner, “Yaya Önceliği Kırmızı Çizgimizdir” mottosuyla gerçekleştirilen “Kırmızı Çizgi” etkinliğe katıldı

       İçişleri Bakanlığının “Yaya Önceliği Kırmızı Çizgimizdir” uygulaması kapsamında il ve ilçelerde; kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara geçiş hakkı tanımaya dikkat çekmek amacıyla “Kırmızı Çizgi” farkındalık etkinliği düzenlendi. Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi ile İnönü Caddesi kavşağında mevcut ışıksız yaya geçidinin orta bölümünü kırmızıya boyayan Vali Öner, seyir halinde ki araçları durdurarak uygulama hakkında bilgi verdi ve broşür ile maske dağıttı.

       İçişler Bakanlığının “Kırmızı Çizgi” uygulaması kapsamında düzenlene etkinlikte Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi ile İnönü Caddesi kavşağında boyama etkinliğine katılan Vali Öner, trafikte yaya farkındalığının önemine vurgu yaparak, İçişleri Bakanlığımızca ''Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın'' mottosuyla 2019 yılı ''Yaya Öncelikli Trafik Yılı'' olarak ilan edildiğini ve ''Trafikte Yaya Önceliği Kampanyası'' hayata geçirilerek 6 Şubat 2019 tarihinde Devletin tüm unsurları ile farkındalık eyleminde olduğunu göstermek amacıyla ülke genelinde eş zamanlı olarak etkinliklerin düzenlendiğini söyledi.

       Vali Öner daha sonra şunları konuştu:  “2011-2020 yılları arasında trafik kazalarından kaynaklı ölümleri %50 oranında azaltmayı hedefleyen “Karayolu Trafik Güvenliği Strateji ve Eylem Planı” 2012/16 Sayılı Başbakanlık Genelgesi ile yayınlanmış ve bu doğrultuda eğitim, denetim, altyapı, sağlık vb. alanlarda önemli çalışmalar yapılmıştır. Yine aynı maksada matuf olmak üzere 2017 yılında “Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi” ile bir sistem geliştirilmiş ve trafikte insan unsurundan kaynaklı, sürücü, yolcu, yaya olarak yapılan kural ihlallerinin önüne geçilerek, meydana gelebilecek kazaların en aza indirilmesi, kısa vadeli bir denetim stratejisi olarak benimsenmiştir.

         26 Ekim 2018 tarihinde yapılan düzenleme ile 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunun 74. Maddesi değiştirilerek; “Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı bir trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak ve varsa buralardan geçmek üzere olan yayalara ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar” hükmü getirilmiştir.

         Bu düzenlemeden hareketle; İçişleri Bakanlığınca 2019 yılı “Yaya öncelikli Trafik Yılı” ilan edilmiş ve trafikte yaya önceliği kampanyası “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla hayata geçirilerek 6 Şubat 2019 tarihinde Devletin tüm unsurları ile farkındalık eyleminde olduğunu gösterme adına eş zamanlı bir uygulama yapılmıştır. 02 Ekim 2019 tarihinde ülke genelinde “Hepimiz Yaya Geçitlerindeyiz” ve “Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın” sloganıyla “Yaya Güvenliğinin Nöbetçisiyiz” kampanyası uygulanmıştır.

        Ülkemizin 2021-2030 yıllarını kapsayan ve gelecek 10 yılda trafik güvenliğinin sağlanmasına yönelik atılacak adımların yol haritasını oluşturan, “2021-30 Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi Belgesi”nde belirtilen amaç ve hedeflerin gerçekleşmesi için öncelikle “2021-23 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı” hazırlanmış ve Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından düzenlenen programla kamuoyuna tanıtılmıştır. Söz konusu Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile trafik kazası nedenli can kaybı ve ciddi yaralanmaların en aza indirilmesi, kaza nedeniyle yaşanmakta olan manevi kayıpların yanında sosyo-ekonomik kayıplarında önüne geçilmesi hedeflenmiştir. Bu çerçevede İçişleri Baklanlığımızca son yıllarda başarıyla uygulanan eylem planı, kampanyalar ve saha çalışmalarıyla önemli başarılar elde edilmiştir. Bu kampanya ve çalışmaların devamı niteliğinde Devletim tüm unsurları ile farkındalık eyleminde olduğunu göstermek amacıyla “Yaya Önceliği Kırmızı Çizgimizdir” sloganı, mottosuyla 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 74. Maddesi kapsamında, yaya geçitleri ve kavşaklarda ilimizin kamu yöneticileri, trafik polisi ve jandarma trafik birimlerimizce, merkezde İl Valisi başkanlığında ve ilçelerde Kaymakamlarımızın koordinasyonunda planlanan denetim ve etkinlik çalışmaları yapılmıştır. ‘Öncelik yayanın’ uygulamasını trafikte bir kültür haline getirmek suretiyle trafik kazalarının ve olumsuz sonuçlarının en aza indirilmesine Ardahan ili olarak en yüksek düzeyde katkı sağlayacağız. Yıl boyunca bu yöndeki çalışmalarımız devam ettirilecektir.”

             Çıldır ilçesinde de İlçe Kaymakamı Alper Taş ve beraberindeki heyette Çıldır çevreyolu üzerinde liseler mevkiide boyama çalışması yaptı.

         '' Ülkemizde, “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganı ve “Yaya Güvenliğinin Nöbetçisiyiz” kampanyası ile yaya önceliği konusunda toplumda farkındalığı en üst düzeye çıkarmak, yaya önceliğine verilen önemi vurgulamak ve Devletin tüm unsurları ile farkındalık eyleminde olduğunu göstermek amacıyla İlçe Kaymakamı Alper Taş koordinasyonunda İlçe Emniyet Amirliği ve İlçe Jandarma ekiplerince uygulama gerçekleştirildi.

       Yapılan uygulamaya katılan İlçe Kaymakamı Alper Taş, sürücülerimize konunun önemini anlattı ve sürücülerimizden bu konuda daha duyarlı olmalarını istedi.