ÜRÜNLERE COĞRAFİ İŞARET

ÜRÜNLERE COĞRAFİ İŞARET

Ardahan Kaşarının da...

   Kars Kaşarı Coğrafi işareti alırken; Ardahan Kaşarının da aynı tekniklerle üretilmesi nedeniyle; Göle veya Ardahan Kaşarı adı altında değil de, Kars kaşarı adı altında satılmasının ve patentinin alınması için; Ardahanlı peynir üreticileri ile bir araya gelen Karslı yetkililer, Ardahanlıların Karslı üreticilerle birlik olunması istendi...

 Üreticiler Karar Verecek....

 Ardahanlı firmalardan sadece 4 peynir üretici firmanın katıldığı toplantıda; Ardahan Kaşarına, Kars kaşarının söylenmesinin ve coğrafi işaretten ayrılmamasını isteyen Karslı yetkililer, Ardahan´ı temsilen katılan 4 firmanın söylemesi ile olmayacağını ve diğer üretici arkadaşlarla bir araya gelip görüştükten sonra bilgi verecekleri aktarıldı....

 ATSO´da ki toplantıya Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr Mitat Şahin, Alankuş Danışmanlık Genel Müdürü Evren Alankuş, Ardahan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Kılıç, ATSO Başkanı Çetin Demirci ve sektörlerin üretici paydaşları katıldı.

Şahin ve Alankuş, coğrafi işaretin gerekliliği faydaları ve aşamaları hakkında bilgi verdiler.

 Coğrafi İşaretler Ardahan´ı da kapsıyor...

 Coğrafi işaret kaynağı belli olan özgün ürünlerin insan faktörü ile birleşerek yeri belli olmayan ürünlerden ayrılmasını sağlayan kalite işaretidir diyen Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr Mitat Şahin: ?Ardahan ürünleri de bu özelliklere sahiptir.  Pazar potansiyeli ve katma değer getirisi konusunda coğrafi işaretin gerekliliği kaçınılmazdır? dedi.

 Coğrafi işaretin ürüne ve üreticiye katma değer getirisini avantaj haline getirmenin yöntemlerini ayrıntıları ile anlatan Alankuş Danışmanlık Genel Müdürü Evren Alankuş ise, Ardahan ürünlerinin ülke ve dünya pazarlarında yerini alması gerektiğini ifade etti.

 Ardahan Kaşarının Ayırt Edici Özelliğini Bulun Coğrafi İşaretten Çıkın!

 Ardahan´a özgü ürünlerin diğer ürünlerden farkını ortaya koymak adına yapılması gereken çalışmanın aşamaları öncelikle diğer ürünlerden farklı olduğunu ispat etmekle (ayırt edici özelliklerini) ortaya koyan çalışmalarla mümkün olduğunu söyledi.

 Öte yandan katılımcılar, üreticilerle hangi ürünlere coğrafi işaret yapılmalı konusunu da masaya yatırdı.

 Ardahan Ticaret Odası Başkanı Çetin Demirci´nin önerisi ile potansiyel ürünleri belirmek için, hangi ürünleri coğrafi işaret kalite sistemi ile buluşturabiliriz yönünde çalışma başlatacaklarını, öncelikli pazar niteliği var olan ürünleri üreticilere sorarak anket çalışması ile belirleme kararını üreticilerle birlikte alacaklarını söyledi.

Toplantı daha sonra üreticilerin süt sektöründe yaşadığı sorunlar hakkında Şahin ve Alakuş´la bilgi alış verişinde bulundular.

 ´Kars kaşarı´ coğrafi işaret almıştı

 ´KARS Kaşarı´, SERHAT Kalkınma Ajansı´nın (SERKA) desteği, Kafkas Üniversitesi ve Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği´nin çalışmalarıyla coğrafi işaret almıştı. Prof. Dr. Mitat Şahin, 32 farklı bileşenden oluşan ve Almanların ´Dağ Kaşarı´ olarak nitelendirdiği Kars kaşarının, hayvanlar merada serbest otlarken elde edilen sütlerden yapıldığını ve hiçbir katkı maddesi içermediği yönünde yaptığı çalışma sonucunda Kars Kaşarı Coğrafi İşaret almaya hak kazanmıştı.