TÜRKMENİSTAN TARAFSIZLIK GÜNÜNE YOĞUN İLGİ

TÜRKMENİSTAN TARAFSIZLIK GÜNÜNE YOĞUN İLGİ

??Türkmenistan´ın Tarafsızlık Günü´...

    ??Türkmenistan´ın Tarafsızlık Günü´´ adlı program Ardahan Üniversitesi Tarih Topluluğu tarafından Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu´nda gerçekleştirildi.
      Program saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ve Türkmen Marşı´nın okunmasıyla başladı. Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Suat Vural´ın konuşmacı olarak katıldığı programda Vural, ??Tarih Boyunca Türkmenler´´ adlı bir sunum gerçekleştirdi.
       Türkmenlerin tarih sahnesine çıkışını ve aldıkları role dikkat çeken Vural, Oğuzların devamı olarak ortaya çıkan Türkmen tabirinin, tıpkı Göktürk kavramı gibi ırki değil siyasi bir tanımlama olduğunu, bu kavramın 9. yüzyıldan itibaren Karluklar tarafından kullanıldığı ve onların maiyetindeki Türkleri ifade eden bir adlandırma olarak; halis, asil, büyük, üstün, sağlam... Türk manalarına geldiğini belirtti.
     Yrd. Doç. Dr. Vural, Türkmenlerin tarihi seyir içerisinde Karluk, Hazar, Selçuklu, Osmanlı, Timurlu, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Safevi, Avşar ve Kaçar devletlerinde yaptıkları hizmetlere dikkat çekerek, Rus işgali dönemi ile Sovyetler Birliği zamanında yaşanılan sıkıntılara dikkat çekti.
     Yrd. Doç. Dr. Vural´dan sözü alan Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğrencisi Abbos Anvarov ise Türkmenistan´ın tarafsızlık siyasetinin önemini anlatan bir konuşma gerçekleştirdi.
     Konuşmaların ardından, Ardahan Üniversitesi Türkmen öğrencileri Jennet Yomutbayeva, Serdar Davletov ve Shoira Hakulova birer şiir okudu. Program Türkmen halk danslarının sergilenmesinin ardından katılımcılara Türkmen pilavı ikramı ile son erdi.

/resimler/2017-12/14/1451448003802.jpg

/resimler/2017-12/14/1451556910300.jpg