TÜRKİYE ARDAHAN BALINA DOYACAK

TÜRKİYE ARDAHAN BALINA DOYACAK

2022 yılının bal üreticileri açısından iyi geçtiğini belirten arıcılar..

      Coğrafi işaretli Ardahan çiçek balında bu yıl ilkbaharda etkili olan yağışlardan dolayı son yılların en yüksek verimi bekleniyor.

     Geçen yıl yaşanan kuraklığın ardından bu yıl Ardahan’da iklimin iyi olması bal üreticilerinin yüzünü güldürdü. Küresel iklim değişikliğinden en fazla etkilenen sektörler arasında yer alan bal üreticileri bu yılki bal üretiminden ümitli. Bal sezonu hazırlıklarına başlayan üreticiler, bu sene yağışlarla birlikte çiçek yoğunluğu ve çeşitliliğinin artması nedeniyle arılardan iyi bir verim alacak olmanın sevincini yaşıyor.

      2022 yılının bal üreticileri açısından iyi geçtiğini belirten arıcılar, rekoltede yüzde 80 artış beklediklerini söyledi.

      Ardahan’da arıcılık yapan Nehir Alpaslan, "Hava şartlarının uygun olması ve yağmurun zamanında yağması sayesinde flora oldukça zengin. Bunun da bal üretimine olumlu yansıması oldu. Geçen yıl yaşanan kuraklıktan dolayı bal rekoltesi oldukça düşüktü ama bu yıl mevsimin iyi geçmesiyle beklentimizin de üstünde bir bal rekoltesi bekliyoruz” dedi.

      Alpaslan, 42 kovanı bulunduğunu belirterek, "Yaklaşık 40 yıldır Ardahan’da arıcılık yapıyorum. Geçen seneye göre çok şükür daha iyi, daha çok bal almayı bekliyoruz. Geçen yıl büyük emek harcadık ama iklim şartlarından dolayı verim alamadık. Bu yıl geçen yıla oranla bal rekoltesinde yüzde 80 artış bekliyoruz. Bal sağım dönemi Ağustos ayının ilk haftasında olacak. Ardahan doğası ve çiçek zenginliği açısından önemli bir yere sahip. Bütün bunlar balın rekoltesinin artmasını sağlıyor. Kovan başına 20 ile 25 kilogram civarında bal bekliyoruz. Bu yıl aslında sadece balda değil, oğul veriminde de artış var. Dolayısıyla hem bal hem de oğul elde etmiş oluyoruz. Bu verimin gelecek sezonlarda da olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.