TEHLİKE ALTINDAKİ DİLLER VE ÜNİVERSİTELER

TEHLİKE ALTINDAKİ DİLLER VE ÜNİVERSİTELER

KÜNİB´in Harvard Üniversitesi,

    KÜNİB´in Harvard Üniversitesi, Unesco, TDK ve Ardahan Üniversitesi ile birlikte (13-16 Ekim 2016/ Ardahan) düzenlediği I. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı bildirileri; dünyanın en ünlü yayınevlerinden olan Brill tarafından kitaba dönüştürüldü.

   Teknoloji geliştikçe çekinik dil ve kültürler yok olma tehlikesi ile yüz yüze kalıyorlar. Dilbilimcilerin söylediklerine göre; 100 yıl sonra, şu an dünyada konuşulan 7500 civarındaki dil, şive ve lehçeden % 80´i kaybolma tehlikesiyle yüz yüze...
Tehlike altındaki bazı dilleri -bir çok sebepten dolayı yaşatmak mümkün olmasa da; büyük bir insanlık mirası olan bu dilleri bütün söz servetleriyle birlikte derlemek , incelemek ve insanlığın hafızasına kaydetmek en temel insani gödevlerimizden biridir.

    Özellikle üniversitelerin bu konuda özel farkındalık çalışmaları yapmaları ve bir an önce tüm dünyada bu tehlikeye karşı önlem almaları gerekmektedir. Güney Amerika, Güney Afrika, Hindistan, Orta Doğu, Sibirya ve Kafkasya; dünyada en çok tehlike altında dillerin olduğu kırmızı çizgi -red line- bölgeler diye bilinmektedir. Türkiye´nin kırmızı çizgideki hinterlandın büyük bir kısmıyla doğrudan ve dolaylı bağlantıları bulunmaktadır. Dolayısıyla Türk üniversitelerine bu konuda çok büyük ve önemli görevler düşmektedir.

    Üniversitelerin büyüklüğü; fiziksel alan çokluğu, hoca ve öğrenci sayılarının kalabalıklığı ile değil; ürettikleri proje ve geliştirdikleri vizyon ile ölçülür. Şimdiye kadar sayısal verilerin çokluğu ile övünen ve maalesef yüksek liselere dönüşme tehlikesindeki üniversitelerimizi gerçek bir sınav beklemektedir. Ayrıca ülkemizi, böylesine büyük bir insani soruna sahip çıkmanın onurundan da mahrum etmememiz gerekir.

     Editölüğünü Ramazan KORKMAZ ve Gürkan DOĞAN´ın üstlendiği kitabın; büyük bir tükeniş endişesini çizgilerle anlatan kapak resmini, namıdiğer Garipkafkaslı, Ahmet Ali ASLAN çizdi. Brill, 1683 yılından beri gelen tarihinde ilk kez yayın politikası dışına çıkarak kendi grafikerleri dışında bir ressamın çizgilerine yer verdi.

     İnsanlık adına bu gurur; Türkiyemin olsun.