TARİHİ ESERLE YOKSULLUK İÇİNDE YAŞIYOR

TARİHİ ESERLE YOKSULLUK İÇİNDE YAŞIYOR

Ardahan Hanak İlçesinde ikamet ettiği evin tadilatını yaparken, maddi değeri oldukça yüksek tarihi eser niteliğinde olan ocak taşı bulan vatandaş yine de yoksulluktan kurtulamadı.

        Ardahan Hanak İlçesinde ikamet ettiği evin tadilatını yaparken, maddi değeri oldukça yüksek tarihi eser niteliğinde olan ocak taşı bulan vatandaş yine de yoksulluktan kurtulamadı.
YETKİLİLER İNCELEDİ
      Hanak'ın Ortakent Mahallesi'nde yaşayan ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı'ndan aldığı yardımlarla geçimini sürdüren Gencay Şentürk, atadan, dededen kalma oturduğu evin tadilatını yaparken tarihi eser ocak taşı ile karşılaştı. Şentürk'ün bu durumu yetkililere bildirmesi üzerine Kars Müze Müdürlüğünden gelen ekip, üzeri balçık çamuruyla sıvanarak kapatılan ocak taşının tarihi eser niteliği taşıdığını onayladılar ve maddi değerinin oldukça fazla olabileceğini belirttiler.
"BAĞIŞ YAPACAK DURUMUM YOK"
       Tarihi eserle yoksulluktan kurtulacağını düşündüğünü ifade eden Gencay Şentürk, bazı sorunlar nedeniyle yetkililerin ocak taşını bedelsiz almaya çalıştıkları iddiasında bulundu. Şentürk, "Atadan, dededen kalma evimin tadilatını yaparken ocak taşına rastladım. Ocak taşının üzeri balçık çamuruyla sıvanarak kapatılmış bir haldeydi. Bunun temizliğini yaparken kabartmalı desenli taş gördüm, bu da ocaklı kemer taşıydı. Daha sonra bu olayı Ardahan Turizm Müdürlüğü yetkililerine bildirdim. Onlar da Kars Müzesi yetkilileri ile birlikte buraya gelerek taşı yerinde gördüler ve taşın tarihi eser olduğunu onayladılar. Evimin altında hazine olduğuna inanıyorum. Kars Müzesi yetkililerinden kazı izni istedim, onlar da 'Bu tarihi taşı verirsen izin veririz' dediler. Kazı izni vereceklerini söyleyen yetkililer taşın zarar görmemesi için yerinden çıkarılmasını istediler. Ben de taşı yerinden çıkararak evimin köşesine koydum. Fakat evime gelen yetkililer hem kazı izni vermediler hem de taşı tescillediler ve evimin düzenini de bozdular. Hazinenin içerisinde oturuyoruz fakat yoksulluk çekiyoruz. Ben 4 çocuk babasıyım ve İŞ-KUR tarafından çalışıyorum. Geçim sıkıntısı da çekiyorum ve bu nedenle bu tarihi eseri bağışlamamı istiyorlar. Benim durumum belli ve bu nedenle bağış yapacak durumum yok" şeklinde konuştu.
"TAŞIN TESLİM EDİLMESİ GEREK"
          İddia karşısında Ardahan Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri ise şu açıklamada bulundu: "Vatandaşın talebi üzerine Kars Müze Müdürlüğünden resmi kazı talebinde bulunduk. Kazı yapılması halinde taşın zarar göreceğinden dolayı taşın Müze Müdürlüğüne teslim edilmesinden sonra kazı izni verilebileceğini belirttik. Mal sahibi Gencay Şentürk, taşın atadan dededen kalma olduğunu ifade ederek teslim etmedi. Taşın olduğu alanda kazı yapılırsa taş zarar görür düşüncesiyle kazı izni verilmedi. İkametin geneline kazı izni verilebilmesi için taşın teslim edilmesi gerekiyor."