TARİH

TARİH

Telefonum çaldı...

     Tarih:03.09.2013 
     Saat:16:00
    Telefonum çaldı. Arayanın ismini vermek doğru olmaz ama belediye başkan aday adaylarımızdan birisi idi. Önce yadırgadım numaramı nerden almıştı ve neden aramıştı? Sonra kendisi anlatmaya başladı; Bazı projelerinden bahsetti bir tanesi hep aklımda olan ve benimde yapmak istediğim ve Çıldır'a çok yakışacağını düşündüğüm bir proje idi. Telefonda anlattıkça içimi bir heyecan kapladı, ama aklıma da neden bana bu projelerden bahsediyor ki, ben kimim yada neyim, kendi memleketinden bile soğutulmuş, umudunu yitirmiş bir ademim. Bu arada bu Kişiyi ismen tanımam yolda selam vermişliğim bile yoktur; daha sonra asıl arama sebebini söyledi bu projede ona yardımcı olmamı istedi. Gurur duydum. Belki yalandı belki gerçek, belki hayaldi belki değil, belki reklamdı belki değil, ama sonuçta bir hayaller vardı ortada ve inandığım bir ilke vardı 'insan hayal ettiği sürece yaşarmış'.
      Proje anlatıldığı kadarıyla güzeldi, ancak sorun Projeler bireysel değildir projeler birer takım oyunudur. Bu projede oyuncular kimler olacaktı? Kim hangi sorumluluğu üstlenecekti? Eksik yanları vardı ya anlatmak istemedi, ya zamanı yoktu, yada telefonda anca bu kadar olurdu, siz hangisini düşünürseniz gerçek odur şuanda.
      Bu projede bana düşen görev sanırım teşviklerdi ama takım olmadan ben hiç bir şey yapamam. Bu takımda kimler yada hangi birimler olmalı derseniz; şahıslar tabiki önemli işini bilen iyi yapan insanlar olmalı kimler olduğu  önemli değil. Ancak bu şahıslarda iş kurun yaptığı gibi olmamalı yani; Adam kahvede oturuyor ancak iş kurda çalışıp görünüp maaş alıyor, kadın evinin kapısının önünü süpürmüyor iş kurdan para alıyor, bu projelerde de böyle bir sistem kurulursa yada amca dayı yeğen ilişkisi ön planda olursa, işler rakı masalarında halledilmeye çalışılırsa projeniz ne kadar kusursuz olursa olsun kimse dönüpte suratına bakmaz.  Proje birimlerine gelince, Strateji, muhasebe (finans),Proje saha takip, Proje yazım, Destek arama, REKLAM( çok önemli),geliştirme ve yapım birimlerinden oluşmalı. Bu birimler belediye başkanı, kaymakam, tabur komutanı, ilçe müdürlüklerinden oluşan bir heyete bağlı olması hem denetimin hem de yardımların en üst seviyede olmasını sağlar. Hiçbir projede karlılık göz ardı edilmemeli (sosyal projelerde buna dahil. Projede çalışanlar yerli haktan seçilmeli ki halk bu projelere inansın ve daha çok sahip çıksın. Bunlar genel detaylar ama projeler netleştikçe detaylandıkça sorunlarda artacaktır, bu ayrıntı çok önemli işte bu yüzden doğru kişilerle çalışmak çok önemli. 
      Şimdi buradan aday adaylarımıza sesleniyorum. Siz takımınızı kurun ben malzemeciliğinizi yaparım.