TAM KAPANMADA ESNAF NE OLACAK?

TAM KAPANMADA ESNAF NE OLACAK?

Memleket Hareketi´nin Ardahan Kurucu İl Başkanı Kemalettin Öztürk

        Memleket Hareketi´nin Ardahan Kurucu İl Başkanı Kemalettin Öztürk, 29 Nisan 17 Mayıs tarihleri arasında uygulanacak olan 17 günlük tam kapanmanın esnaf ve sanatkârı zor durumda bırakacak bir karar olduğunu belirterek, esnaflara gelir kaybı, ciro kaybı, kira ve sigorta prim desteklerinin verilmesi gerektiğini söyledi.

        Memleket Hareketi´nin Ardahan Kurucu İl Başkanı Kemalettin Öztürk, “Tam kapanma döneminde esnafların kredileri faizsiz bir şekilde ertelenmeli ve gerekirse yeniden yapılandırılmalı. Kimseyi ayırt etmeden sicil affı gelmeli. Esnaf ve sanatkârlara kapalı kaldığı bu süreçte kira gideri, gelir kaybı, sigorta prim desteği, maaş desteği verilmeli ve ekstradan en az 2.500 TL nakit para desteği yapılmalıdır. Ticari işletmeler elektrik, su, doğalgaz gibi faturalardan mayıs ayında muaf tutulmalıdır. Mayıs ayında vergiler dâhil esnafımızın devlete olan tüm ödemeleri askıya alınmalı ve ileri bir tarihe ötelenmelidir” dedi.

       Tam kapanma sonrası esnafa hiçbir desteğin açıklanmadığına vurgu yapan İl Başkanı Kemalettin Öztürk, şöyle devam etti; “35 yıldır ticari hayatın içerisindeyim, esnafın ve vatandaşın durumunu en iyi bilen kişilerden biriside benim.  Ardahan gibi küçük bir yerde onlarca zincir market var, bu marketler elektronik eşyadan şarküteriye, alkol ürünlerinden meyve sebzeye, kitaba gazeteye aklınıza gelen her şeyi satıyorlar. Bakkal, manav, tekel bayii, kasap gibi tek sınıf ürün satan kişiler ile büyük marketler aynı yarışta. Ardahan nüfus olarak çok büyük bir il değil, bunun avantajı olduğu gibi dezavantajları da var.  Benimde en başından beri desteklediğim ve yapılması doğru olan tam kapanmayı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Bu virüs ile savaşımızda yeni bir boyut kazandıracak doğru bir hamledir ve inşallah tam kapanma sonrasında virüsü yenen ülkelerden biride Türkiye olacaktır. Ancak bu hamle pandeminin başladığı günden beri zor günler yaşayan Ardahanlı esnafı-sanatkârı zor duruma sokacak bir hamle, zaten sürekli kemer sıkan esnafımız daha da sıkacak. Çünkü bu süreçte iş yeri kiraları işliyor, sigortalar işliyor, maaş işliyor, BAĞ-KUR primi işliyor,  çek senet ödemeleri devam ediyor kredi borçları ödenecek, kredi kartı borçları ödenecek. Bizlerin istedikleri ise tam kapanma süresince açık olan zincir marketler sadece gıda ürünleri satabilsin yani gıda dışı ürün satışları yasaklansın” diye konuştu. 

          Kemalettin Öztürk ticaretle uğraşan tüm bireylere verilmesi gereken destekleri şöyle sıraladı; “Kredileri faizsiz bir şekilde ertelenmeli ve gerekirse yeniden yapılandırılmalı. Kimseyi ayırt etmeden sicil affı gelmeli. Esnaf ve sanatkârlara kapalı kaldığı bu süreçte kira gideri, gelir kaybı, sigorta prim desteği, maaş desteği verilmeli ve ekstradan en az 2.500 TL nakit para desteği yapılmalıdır. Ticari işletmeler elektrik, su, doğalgaz gibi faturalardan mayıs ayında muaf tutulmalıdır. Mayıs ayında vergiler dâhil esnafımızın devlete olan tüm ödemeleri askıya alınmalı ve ileri bir tarihe ötelenmelidir. %0 ‘a yakın uygun faizli krediler verilmelidir. Bankaların açık ödemelerin devam ettiği bir kapanma düşünülemez.  Unutmayalım ki bu ülkenin bel kemiği esnaf, sanatkâr ve çiftçidir. Üreten ekonomiye katkı sağlayan tüm esnaf ve sanatkârları saygıyla selamlıyorum” dedi.