TABELA DERNEKÇİLERİ

TABELA DERNEKÇİLERİ

Kayabeyi Köyü Dayanışma...

    Kayabeyi Köyü Dayanışma Derneği Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri diğr dernekleri eleştirerek sosyal paylaşım sitederinden bir mesaj yayınladılar...

   Dernek yanyınlağıdı mesajda " Öncelikle Kayabeyi köyü dernek başkanı ve yönetim kurulu olarak böyle bir yazı yazma gereği duyduk tartışmalar, dernekçilik karmaşası vs.vs.

    Gelelim Halkımızın derneklere bakış açımıza. Ta Önceki yıllarda bir sohbete tanık oldum. Bir kaç köylü arkadaşımız bir araya gelmişler ve bir kahveci hakkında atıp tutuyorlar. Bir tanesi söze atladı. ?Yahu biz niye dernek kurmuyoruz ki. Falanca köylüler bir dernek kurmuşlar, hem derneklerin maliyeti de az, lokel için sadece stopaj mı ne ödüyon, vergi mergi yok.....? diye devam eden bin bir tane örnek. Diğer arkadaşı da ona hak veriyor. Gelin bir dernek kuralım. Bunun için 16 kişi lazım bize. Lokel açarız, nasıl olsa oyun oynuyoruz biz orayı doldururuz. Falan, filan....

    Bu diyalogtan da anlaşılacağı üzere bizim insanımız kendisinin eğleneceği, oyun oynayacağı bir yer arıyor kendine.

Gerçek Dernekçilik Nedir?

Dernekçilik Ne İşe Yarar?

Dayanışma, Sosyal Yardımlaşma Nedir?

Dernek çatısı altında birleşmeye çalışan insanların önce yukarıdaki sorulara yanıt bulması, bu yanıtı da kafasında iyice olgunlaştırması gerekir.

Dernekler küçük sivil toplum örgütleri değil midir?

Önce mahalleleri, köyleri, kazaları, ilçeleri en sonda illeri temsil etmez mi?

?adını vermeyeceğim bir radyoda bir DJ veryansın ediyor. İşte şöyle bir hastamız var, acil olarak yardıma ihtiyacı var, bir sürü karadeniz il derneklerine ilçe köy derneklerine gittik kimse yardım etmek istemedi. Dernekçilik ne işe yarıyor. Daha bir sürü feryat figan. Bir derneği eleştiriyor. Şu derneğe gittik halimizi arz ettik. Adamlar bize ?Biz sadece eğitim bursu veriyoruz. Hasta yardımı yapmıyoruz.? dedi. Böyle mi dernekçilik olur. Sıkıldım ve radyoyu kapattım. Adını açıklayamayacağım radyo sahiplerinin çoğunun ekonomik durumu bu hasta için gerekli parayı vermeye fazlasıyla müsait değilmi ki radyodan böyle bir yardım çağrısında bulunuyorsunuz.

   Gerçekten çaresiz kalmayan hiç kimse birilerinde yardım talebinde bulunmaz. Tabii asalak yaşamayı kendine huy edinmemişse.

   Söze nereye getirmeye çalışıyorum. Örnek il dernekçiliği ile ilgili yazılı ve görsel basından bir çok makaleyi okudum.Etrafımızda bir sürü örnekler ve valilikte dernekler toplantılarında Hepsinin haklığı olduğu noktalar var. Genel eleştiri noktası ise derneklerin kahvehaneleşmesi. Bu sorunu hepimiz dile getiriyoruz zaten. Ama bu yazıyı yazan arkadaşlara ?Peki siz dernekçilik adına ne yaptınız.? sorusunu da sormadan edemeyeceğim. üyelerimizi her türlü hallerde haberdar etmek gereken duyuru ve ilanları sitemizde yayınlıyoruz.Mükün oldukça köyümüzün eksiklerini tamamlamaya çalışıyoruz.
    Bunları neden anlatıyorum HAVASINA DEĞİL gereği bu olduğu için tüzüğümüz bu olduğu için istanbul da ve köyde yaşayan köylülerimizin yaşamlarını daha rahat bir hale getirmek ve her türlü sosyal ve kültürel yardımlaşma işlerinde yardımcı olmak işte tabela dernekçiliği değil yaptığımız .
???. FELAN FİLAN derneği diye açılan bir çok dernek gerçektende tabela dernekçiliği mi yapıyor.

   Evet yapıyor. Yukarıda bahsettiğimiz diyalog bunun bir örneği zaten.

   Bakın Voltaire şu sözü sanki bazı yanlışlarımızı ortaya çıkarıyor Bir çoğu Yanlış düşünür, bazıları hiç düşünmez, gerisi de düşünenleri kötüler.

   Bu derneklerden küçücük çıkarları olanlar o çıkarlarını korumak için derneklerin bir adım bile ileri gitmeleri istemezler. Çünkü büyümek, sosyalleşmek onların çıkarlarını ortaya çıkaracak ya da kesecektir.

   ?Dernekler nasıl olmalı, hedefleri ne olmalı? sorusuna kendimce yanıt vermeye çalışayım.

   Bizim derneklerimizin çoğunun ilk yapacağı icraat kadın ve gençlik kollarını oluşturmaktır. Dernekler üzerindeki erkek egemenliğini yada otoritesini artık kaldırmak gerekiyor. Bir de derneğin amacı kısmı kesinlikle anlaşılır biçimde yazılmalıdır.

   Bakınız çoğu derneğin amacı kısmında köyüne camii, okul, yol yapmak, hasta yardımı, öğrenim bursu gibi ibareler var. Bir kısmında da bunlara ilave olarak kültürel faaliyetler yapmak gibi içi doldurulmamış amaçlar var.
   Şimdi İstanbul´da yaşayanların kurduğu, yılda bir veya beş yılda bir köyüne giden kişilerin dernek tüzüğünün amacı olarak yukarıdaki maddeler yazılırsa hiç bir anlam ifade etmez. Önce sen üyelerini refaha kavuşturmanın, onları birarada tutmanın, kültürünün yok olmasını engellemenin peşine düşmelisin. Değişik kültürlerin kol gezdiği büyük şehirlerde çocuklarını kendi kültürünü bilen gençler olarak yetiştirmedikten sonra köyüne camide yapamazsın okul da yolda. Çünkü bir yada iki nesil geçtiğinde tamamen köyünden, kültüründen uzak nesiller yetişmiş olacak ve köyünü beğenmeyecek, gitmek istemeyecektir. Ama ona dernek çatısı altında burada sıcak bir yuva sunarsan, kültürünü öğretirsen, köyünün ve insanının güzelliklerini aktarırsan köyü ya da ilçesi onun için bir güzellik olarak duracaktır. Hangi kültür ortamına girerse girsin bu yönü her zaman güçlü olacaktır.

    Bakın bu konuda da Martin Luther King ne demiş: ?Kuşlar gibi uçmayı, balıklar gibi yüzmeyi öğrendik. Ancak bu arada çok basit bir sanatı unuttuk: Kardeşçe Yaşamayı.?

   Kardeşçe yaşayabileceğimiz, derneklerimizin bizi bu kardeşliğe çağıracağı mekanlar olması dileklerimle.

   Bu arada haddim olmayarak tüm kayabeyiköylü hemşerilerime sesleniyorum?

   Dernekçiliğin neresindesiniz? Nerede olmak istiyorsunuz? bir karar verip tüm kayabeyi köyünden göç veren köylerimize nasıl yardımcı olabiliriz büyük pastadan pay almak değil pastaya bir şeyler katma düşüncesinde olmalıyız ,dernek yönetimleri bir araya gelerek gelecekte nerede olmak istiyorsunuz bir karar verelim her yıl bir yerde birleşerek federasyon nedir hangi dernekler taşıyabilir hangileri taşıyamaz ,bilinçli davranmak bir seviye ölçütünde tartışmak ve sonuç çıkarmak lazım.  Sayın vekillerimize belediye başkanlarımıza bürokrasimize nasıl yardımcı oluruz yada onlar bize ne ölçüde yardımcı olurlar,geleceğimiz öğrencilerimize,umudu yıkılmış geçim zorluğu çeken çaresiz hastalarımıza , köylümüze, büyük şehirde yaşama zorluğu çeken kentlimize, vatanına hasret çeken gurbetlimize nasıl dayanışma nasıl yardımlaşma nasıl kültürümüzü devam ettirme ben bu sorunun cevabını önce bir evladınız ve hemşeriniz olarak soruyorum en önemlisi de kayabeyiköyü derneği başkanı olarak soruyorum?derneğe uzaktan üye aidatı ödemek değil oraya girip oranın havasını solumaktır,yaşamaktır,kendi branşı ile ilgili ne olursa olsun çorbaya tuz katmaktır."