SÜTÜN LİTRESİNE 9 KURUŞ PRİM

SÜTÜN LİTRESİNE 9 KURUŞ PRİM

Bakan Eker, Türkiye`de son yıllarda süt hakkında toplumu bilgilendirmek, üretimini ve endüstriyel süt kullanımını artırmak için "Dünya Süt Günü" kutlamalarının gerçekleştirildiğini s&ou

 

     Bakan Eker, Türkiye'de son yıllarda süt hakkında toplumu bilgilendirmek, üretimini ve endüstriyel süt kullanımını artırmak için "Dünya Süt Günü" kutlamalarının gerçekleştirildiğini söyledi. 
 
      Sütün insan sağlığı için hayati öneme sahip olduğunu, Türkiye'deki süt üretiminin son 10 yılda 8 milyon tondan, 17 milyon tona çıktığını bildiren Bakan Eker, Uluslararası Sütçüler Federasyonu'nun en son verilerine göre Türkiye'nin dünyanın 9. büyük süt üreticisi olduğunu, süt üretimini 8 milyon tondan 17 milyon tona çıkardığını belirtti. Bu durumun hayvan varlığının hem sayıca hem de niteliğindeki artışla sağlandığını belirten Bakan Eker, 9 milyon olan büyükbaş hayvan sayısı, 14 milyona çıktığını da vurguladı.
 
    Anadolu'nun kendi varlığı küçükbaş hayvancılığı desteklediklerini ifade eden Bakan Eker, küçükbaş hayvancılıkta daha fazla nasıl ürün edilebileceğine ilişkin projeler geliştirdiklerini kaydetti. Son yıllarda keçi sütü üretiminin çok arttığını, bunun ürün çeşitliliği de getirdiğini vurgulayan Bakan Eker, ayrıca mandacılık ve koyun sütünde de artış yaşandığını söyledi. Türkiye'deki toplam tarım hasılasının yüzde 25'inin hayvancılıktan geldiğini bildiren Bakan Eker, "Halbuki bunun tam tersi olması lazım. Biz hayvancılığı stratejik bir bakış açısıyla ele aldık. Geçen sene 2,2 milyar lira hayvancılık desteği verdik. Bu sene bu 2,5 milyar liraya çıkıyor. 9 milyarlık tarım desteği içerisindeki hayvancılık payı yüzde 29'a çıktı" dedi.
Süte litre başına 9 kuruş prim ödenecek
 
    Bakan Eker, AB'nin, süt işleme sistemi standartlarına uymadığı için Türkiye'den ithalat yapmadığını ancak Bakanlığın projesiyle bu durumun değiştiğini anımsattı. Süt üreten firmaların, 3 Nisan itibariyle AB'ye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Eker, bu durumun, üçüncü ülkelere referans olması bakımından ihracatı artırıcı etki yaratacağını vurguladı. Konuşmasında , süt primlerinin önceden bir yıl sonra ödendiğini ancak 2010 yılından itibaren yıl içerisinde 3'er aylık dönemler halinde ödeme yapılmaya başlandığını söyleyen Bakan Eker, Bu senenin ilk üç ayı için süte litre başına 9 kuruş prim ödeyeceğiz. Bu, geçen sene 6 kuruştu. Maliyetlerdeki ve yem fiyatlarındaki artışı dikkate almak için bunu yapıyoruz" diye konuştu.
 
    Okul Sütü Projesi'ne de değinen Bakan Eker, projenin başarılı şekilde devam ettiğini vurgulayarak "Bu uygulama devam edecek. Belki bir şekilde bunu diğer ürünlerle de takviye etme imkanımız olur, onun üzerinde de çalışılıyor" dedi.