STM DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

STM DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

Ardahan´a kurulacak olan Sınır...

   Ardahan´a kurulacak olan Sınır Ticaret Merkezi için Vali İbrahim Özefe başkanlığında değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

    Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) konferans salonunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü İthalat Daire Başkanı Alper ARAS, Gümrük ve Ticaret Uzman Yardımcıları Hulisi GENÇ, Mustafa KILIÇ, ve Mustafa Furkan ALBAYRAK katılımı ile gerçekleştirilen toplantı da Sınır Ticaret Merkezinin kurulma çalışmaları ile merkezin faaliyete geçmesi sonrasında yapılacak ithalat ve ihracat faaliyetleri hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.
    Toplantıya Vali İbrahim Özefe, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Vali Yardımcısı Taner Tengir, Çıldır Belediye Başkanı Yakup Azizoğlu,  ATSO Başkanı Çetin Demirci, ATSO Genel Sekreteri İbrahim Tırpancı, Ticaret ve Sanayi İl Müdürü Gönül Cengiz, Aktaş Sınır Kapısı Gümrük Müdürü Kemal Eyüpoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İthalat Daire Başkanlığından Alper Aras, Gümrük ve Ticaret Uzman Yardımcıları Hulisi Genç, Mustafa Kılıç, Mustafa Furkan Albayrak, DSYB Başkanı Yunus Baydar, ESOB Başkanı Esbender Yılan ile yurtdışına ihracat yapan iş adamları Hüseyin Fidan ve Erkan Ocak katıldı.
   ATSO Başkanı Demirci; Sınır Ticaret Merkez´lerin Türkiye´deki altyapı durumları ve çalışma yoğunlukları da dikkate alınarak Ardahan İlinde kurulacak STM için önerilerde bulunmuştur.
 ATSO Başakanı Demircinin Önerileri;

 İllerde sınır ticaretine konu olan ürünler, kota limitleri ve ticaret zamanları iller bünyesinde Valilik koordinasyonunda belirlenmelidir.

  1. Sınır Ticaret Merkezinin yapımı ve işletimi Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminde özerk bir yapıda olmalıdır.
  2. Sınır Ticaret Merkezlerinin yerine, Sınır Ticaret Belge sahiplerinin ve vatandaşların ortak yaralanabilecekleri İŞGEM (İş Geliştirme Merkezi) tarzı ?Açık/Yarı Açık Pazar Alanları? oluşturulmalıdır.
  3. Bu Pazar Alanları için, depo, antrepo, otopark park alanı, restoran, kafeterya, çocuk oyun alanları, eğlence yerleri, lavabo-wc, güvenlik, kameralı izleme sistemi ?vb. fiziki altyapılar tamamlanmalıdır. Bu yapı, ortak idari hizmetlerin yanında kurumsal çalışmalara da imza atabilmelidir. 
  4. Ardahan yaş sebze ve meyve ihtiyacının Adana-Mersin gibi illerden karşılamaktadır. İlin gelişmişlik durumu ve talebi göz önünde alınarak, Yaş sebze ve meyve ithalatına müsaade edilmeli, bu ithalatın yapılması için gerekli gıda tahlil laboratuvarları gümrük müdürlükleri bünyesinde kurulmalıdır.
  5. Sınır Ticaret Merkezi; Lojistik Merkezleri, Gümrük kapıları, OSB-KSS gibi ulaşım ağları dikkate alınarak en uygun alanlarda kurulmalıdır.
  6. Sınır Ticaretinin Gelişmesi öncelikle sınır kapıları altyapı eksikliklerin tamamlanarak daha modern hale kavuşmalıdır.
  7. Sınır Ticaretinin geliştirilmesi için Sınır Kapılarına ulaşım altyapıları geliştirilmelidir. Karayolu standartları yükseltilmeli, gerekli viyadük ve tünel hatları (Türkgözü Sınır Kapısı-Ilgar Tüneli, Aktaş Sınır Kapısı-Mozaret Tüneli) tamamlanmalıdır.
  8. Sınır Ticaretinde KDV ve ÖTV muafiyetleri ve/veya indirimleri getirilmelidir.
  9. Sınır Ticaret Merkezindeki işliklerde çalıştırılan işçilerin sigorta işveren payı ve stopajı belirli süreler için terkin edilmelidir.
  10. Sınır Ticaret Merkezindeki işletmeler, kurumlar vergisinden muaf ya da indirimli oranda tabi olmalıdır.
  11. Sınır Ticaret Merkezinin cazibesinin artırılması için kredi faiz sübvansiyonlu krediler kullandırılabilmelidir. Kredi Garanti Fonu, ticari bankalardan uygun koşullarda kredi kullandırılmasına gerekli tedbirle ön ayak olmalıdır.       
  12. Sınır Ticaret Belgelerin verilme şartları kolaylaştırılmalıdır. Ürün ve miktar kotaları düşük tutulmamalıdır.