SINIR KAPILARI YAYA GEÇİDİNE AÇILACAK MI?

SINIR KAPILARI YAYA GEÇİDİNE AÇILACAK MI?

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Demirci, Gürcistan tarafının pandemiden dolayı sınır kapılarını yaya geçişine açmadığını söyledi.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle uzun süredir yaya geçişine kapalı olan Gürcistan-Türkiye arasındaki Posof Türkgözü ve Çıldır Aktaş Sınır Kapısı’nın ne zaman açılacağı merak konusu oldu.

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Demirci, Gürcistan tarafının pandemiden dolayı sınır kapılarını yaya geçişine açmadığını söyledi.

Türkgözü ve Aktaş Sınır Kapısı’nın yaya geçişine açılması için Gürcistan yetkilileri ile görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Başkan Demirci; “Türkiye tarafında yaya geçişi açık ancak, Gürcü tarafında açık olmadığı için kapılarımızı kullanamıyoruz. Gürcistan tarafından kaynaklı pandeminden dolayı yaya geçişi ile ilgili kapatma kararı devam ediyor. Gürcistan yetkilileri ile görüşmelerimiz devam ediyor. Gürcistan’ın bölge valisini valimiz adına ilimize davet ettim. Eğer şartlar uygun olursa bölge valisi ile ikili görüşmelerimizi de yapacağız. Gürcü tarafında ki pandeminin şuanda ülke çapında bizim yaklaşık 17 katımız olduğu söyleniyor. O yüzden Gürcü tarafı karşılıklı kapı açma konusunda sıcak değiller. İki gün önce yine bir görüşme gerçekleştirdim, 15 Ocak tarihinden sonra yeni bir değerlendirme yapabilirler. Sarp Sınır kapısı açık çünkü, Acara Özerk Cumhuriyetlerden birisi. Turizm kaynaklı geçim sağlandığı için yerel hükümetin kararı ile geçişler aşı kartı ve PCR testi ile yapılıyor. Ama merkezi hükümet Türkgözü ve Aktaş Sınır kapıları için aynı kararı uygulamamaktadır” dedi.

Sınır ticaretine de değinen Başkan Demirci, "Kamuoyunda kapılar açılsın sınır ticareti yapılsın gibi söylemler var. Kapılarımız açıkken sınır ticareti yapan var mıydı diye sormak istiyorum. 2007 yılından beri Posof Türkgözü sınır kapısında sınır ticareti var. 2015 yılından beri de Aktaş sınır kapısında sınır ticareti yetkisi var. Kapılarımızda sınır ticareti yetkisi olmasına rağmen 3 kişi sınır ticareti yapıyor. Tacirlerin bu konuda girişimleri yok. Odamız tacirler sınır ticareti yapacakları zaman önünde engel varsa onu kaldırmakla mükelleftir. Ticaret yapmak isteyen üyelerimiz varsa eğer bizler yanlarındayız. Sınır ticareti yetki belgesi ATSO sekretaryası adı altında başvurular kabul edilmekte ve halen açık. Bunun için kapının açık olmasına da gerek yok sınır ticareti yapılabiliyor” diye konuştu.