Sınır Kapıları Kapalı, Gümrük Müdürlüğü Karsta olan Ardahan da Dünya Gümrük Günü Kutlandı

Sınır Kapıları Kapalı, Gümrük Müdürlüğü Karsta olan Ardahan da Dünya Gümrük Günü Kutlandı

Dünya Gümrük Günü dolayısıyla Ardahan Üniversitesi Aşık Şenlik Kültür Merkezinde düzenlenen program

      Posof Türkgözü ve Çıldır Aktaş Sınır Kapısıyla Gürcitan’a komşu olan Ardahan’da “Dünya Gümrük Günü” kutlandı. Gümrük Müdürlüğü’nün Kars’ta olması ve yaklaşık 2 yıldır pandemi öne sürülerek yaya trafiğine kapalı olan Sınır Kapıları üzerindeki tünellerde bir türlü bitmek bilmiyor.
  
      26 Ocak Dünya Gümrük Günü" dolayısıyla Ardahan’da düzenlenen etkinlikte konuşan Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Ardahan Türkiye’nin Kafkaslara ve Orta Asya’ya açılan iki sınır kapısına sahip olmakla, bölge için önemli bir avantaj teşkil etmektedir” dedi.
 
      Dünya Gümrük Günü dolayısıyla Ardahan Üniversitesi Aşık Şenlik Kültür Merkezinde düzenlenen programa Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Ardahan Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hakdiler Pehlivan, İl Jandarma Komutanı Albay Ali Naci Aldemir, Kaçkar Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Recep Bilgin, Belediye başkan yardımcısı Murat Zorba, Baro Başkanı Av. Murat Yolcu, Aktaş Gümrük Müdür vekili Mustafa Delikanlı, ATSO Başkanı Çetin Demirci,  Göle Belediye Başkanı İlhan Gültekin, Çıldır Belediye Başkanı Yakup Azizoğlu,  ve davetliler katıldı. Gürcistan’a açılan Türkgözü Sınır Kapısı’nın bağlı olduğu Posof Belediye Başkanı Cahit Ulgar’ın bu önemli toplantıya katılmaması ise tepkilere neden oldu.

       "İlimiz ölçeğinde konuya baktığımızda Ardahan Türkiye’nin Kafkaslara ve Orta Asya’ya açılan iki sınır kapısına sahip olmakla, bölge için önemli bir avantaj teşkil etmektedir" diyen Vali Öner konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

      "Yazılı tarihin ilk kayıtlarında da yer aldığı üzere “gümrük’’ kavramı öncelikli olarak mali nitelikli bir vergi türü olarak ele alınmıştır. Gümrük kelimesi esas olarak ülkeye giren ve çıkan eşyaya uygulanacak kurallar olarak anlaşılsa da gümrük teşkilatı, insanoğlunun istikbalinin güvencesidir. Tarım ve sanayinin dış etkenlerden korunmasından, gelecek nesillerin maddi ve manevi sağlığının korunmasına kadar çok geniş alanda hizmet veren gümrük teşkilatları, vatandaşlarımıza refahın dağıtılması ve korunmasında önemli bir rol oynamaktadır. Gelişen ticaret süreci ve sanayi devrimi ile birlikte gümrük rejimlerinin çeşitlenerek, ticaretin yönlendirilmesinde, ulusal ekonomilerin uluslararası ticaretten daha fazla pay almasının temininde ve ulusal sanayinin teşvik edilmesinde gümrük teşkilatı ve gümrük rejimlerinin etkili bir dış ticaret enstrümanı olarak kullanıldığını görmekteyiz.
Dünya Gümrük Örgütü’ne (DGÖ) üye ülkelerinin gümrüklerinde işbirliğini arttırmak, ortak akıl oluşturmak ve bu çerçevede hareket edebilmek için her yıl bir tema belirlemekte, bu temaya uygun çalışmalar yapmaktadır. İşte bu temalar gümrüklerin yol haritasını belirlemektedir.

       2022 Yılının teması; “Veri Kültürünü Benimseyerek ve Veri Ekosistemi Oluşturarak Gümrükte Dijital Dönüşümün Artırılması” sloganıyla tüm sektörler için önemi günden güne artan dijital dönüşümün sağlanmasıdır. Dijital dönüşüm uygulamaları, daha verimli iş süreçleri oluşturma bakımından etkin rol oynayacaktır. Özellikle tedarik zincirinde yapay zeka kullanımıyla yaşanan dalgalanmaların tahmin edilmesi, buna bağlı erken uyarı sistemlerinin gelişmesi kritik düzeyde önemli hale gelecektir. Türkiye’de bu süreçte lojistik, rotalama, envanter optimizasyonu, fiyatlama optimizasyonu gibi başlıklar daha popüler kavramlar olacaktır.

      Kıymetli katılımcılar, ilimiz ölçeğinde konuya baktığımızda Ardahan Türkiye’nin Kafkaslara ve Orta Asya’ya açılan iki sınır kapısına sahip olmakla, bölge için önemli bir avantaj teşkil etmektedir. Bu kapsamda bölgesel ve ulusal hedeflere ulaşmada komşu ülkeler ile gerçekleştirilecek her türlü ticaret önem arz etmektedir. Gelecekte, bölgemizde yer alan Türkgözü ve Aktaş sınır kapılarının bölgenin ve Türkiye’nin dış ticareti açısından önemli roller üstleneceği beklenmektedir. Bu anlamda, gerek sınır kapıları gerekse de Kars-Tiflis Bakü demiryolunun varlığı Ardahan’ın jeopolitik önemini daha da artırmaktadır. Bölgenin, dış ticaret açısından ne kadar stratejik olduğunu göstermektedir.

      Bu bağlamda düşünüldüğünde bölgesel ve ulusal çıkarlarımız için Gümrük idarelerinin işleyişi son derece önem taşımaktadır. Ticaret Bakanlığına bağlı Gümrük İdareleri olarak gerek yolcu ve gerekse ticaret erbabına güvenli iş ortamını oluşturmak için haftanın her günü 24 saat esasına göre özveri ile çalışılmaktadır. Devlet olarak biz de bu durumun bilinci ve sorumluluğu çerçevesinde gümrük hizmeti iş akış sürecindeki tüm tarafların etkin destekleyicileriyiz. Değerli misafirler, sözlerime son verirken başta ülkemiz olmak üzere; tüm Dünya Gümrük İdareleri çalışanları, Gümrük Müşavirleri ve gümrüklere yakın işbirliği içinde hizmet üreten kurum ve kuruluş mensuplarının ve bilhassa gümrük camiasının Dünya Gümrük Günü’nü kutluyor, Gümrük Teşkilatımızla birlikte sınır kapılarımızda hizmet üreten tüm kamu çalışanlarına teşekkür ediyor, hepinizi bir kez daha saygı ve sevgilerimi sunuyorum."