SİNCAR´DAKİ KANDİLLER SÖNECEK

SİNCAR´DAKİ KANDİLLER SÖNECEK

Önce YPG? Ardından DAEŞ...

Önce YPG? Ardından DAEŞ ve son olarak PKK ile ilgili harekatlar sürüyor.
Şengal olarak da bilinen Sincar denilen bölge yeni hedefimiz?
Olayların öncesine bir göz atalım.
Kandil Irak topraklarının İran sınırında biliyorsunuz.
Yıllarca Irak´ın himayesinde ve İran´ın lojistiği ile ayakta kaldı.
Rusya ve İran ile yaptığımız ittifak Kandil´in ömrünü de kısaltacak. Zira İran tehlikeyi gördü ve gereğini yapmaya başladı? Ve dün itibarıyla önemli gelişmeler olmaya başladı.
ABD Savunma Bakanı Jim Mattis yaptığı açıklamada, bölgedeki PKK varlığının Türkiye´yi tehdit ettiğini ifade etti ve: "PKK´nın Sincar´dan çekildiğini görmek istiyoruz" dedi. Kıvraklığın böylesi? Neyse hatırlatmalara devam edelim.
PKK uzun zaman önceden beri merkez değiştirmeyi deniyordu ve Sincar´ı üs olarak kullanmaya başlamıştı. Ciddi orandada yığınak yaptı. Oyunu fark eden Türkiye düğmeye dün itibarı ile basmış oldu.
PKK Sincar´ı (Şengal) ?yeni Kandil´ yapamayacak?
Sincar, Irak-Suriye sınırına 40 kilometre, Musul´un 130 km batısında, Nusaybin´in 80-90 kilometre güneyinde bulunuyor. Bölge çok önemli bir stratejik noktada. Afrin operasyonundan kaçanların sığındığı ve tedavi edildiği terör üssü olarak da biliniyor.
TAM ORTA YER SİNCAR;
Sincar, Irak´la Suriye´nin sınırında, Türkiye sınırı ile Erbil´e eşit mesafede ?tam orta yerde´ bulunuyor.
Bu özellikleri ve dağlarla çevrili olması coğrafi ve stratejik açılardan Sincar´ı daha da önemli kılıyor.
TERÖR NE YAPMAK İSTEDİ?
PKK, Kandil Dağı´ndan 350 km daha batıya, Irak ve Suriye´nin kuzeyini kontrol edebileceği ?tam orta yere´ taşınmak istendi, büyük oranda taşındı ve Türkiye artık müdahale etmek durumunda kaldı?
NEDEN SİNCAR?
Türkiye´ye bir kol mesafesinden öteye üs kurmak istediler ancak Türkiye bunu yutmadı ve müdahale etti. Böylelikle terör görünürde Barzani´nin topraklarında çıkarılmış oldu. Suriye topraklarındaki YPG´ye daha iyi şartlarda lojistik vermeye başlamış oldu?
Bu taşınmada; Irak Merkezi Hükümeti de unutulmadı, onların da kumanda edebileceği bir konum seçilmiş oldu.
ESAS AMAÇ YENİ BİR BAŞKENT KURMAK
PKK´nın amacı bölgede yeni bir başkent kurmak. Bunun için Sincar seçildi. Sincar Irak ve Suriye´nin kuzeyinin rahatlıkla kontrol edilebileceği bir bölge? Adeta kartal yuvası. Müdahalemiz gecikmedi ve terörün başkent kurma hayali bugünden suya düştü.
BÖLGEDE KİMLER YAŞIYOR?
Bölgenin asıl unsuru Ezidiler? Türkiye´nin müdahalesi ile ?Ezidiler Vuruluyor? havası estirilmeye çalışılacak. Halbuki Ezidilere bağrını açan ve onları Esed, Işid ve PKK zülmunden/işgalinden koruyan Türkiye´dir. Bunu gözlerden kaçırmaya çalışacaklar. Türkiye´nin tüm yardımları görmezden gelinecek ve bu yönde kamuoyu kurulmaya çalışılacak.
BÖLGENİN ORTAK KADERİ ABD BOMBARDIMANLARI
Bölgedeki tüm şehirler haçlı birlikteliği ile oluşturulan: ABD, DAEŞ ve YPG bombardımanları ile hayalet şehirlere çevrilmeye çalışılıyor. Senaryo şöyle işliyor: Bölge insanı DAEŞ baskılarına maruz kalıyor, insanı göçe zorlanıyor ve ardından da ABD uçakları kentleri tarumar ediyor. Ardından DAEŞ çekiliyor ve bölge YPG´ye altın tepside teslim ediliyor.
Göçen insanlar güvenlik gerekçesi ile kendi topraklarına bir daha sokulmuyor ama bölgenin etnik yapısı sürekli değiştiriliyor? Tüm taktik bu.
OYUNU ERKENDEN ÇÖZDÜK
Üzerimize oynanan yeni oyunu erken gördük. Sincar, Musul´un kilit noktasıdır.
Bölgede yeni katliamların önü açılmak isteniyordu ama operasyonla bunları engellemeye geldik.
SIRADA TEL AFER VAR
Tel Afer bir Türkmen kenti. Musul ile doğrudan ilişkili bir kent? Amaçları Musul´u tartışmaya açıp demografik yapıyı değiştirmek, Tel Afer ve Sincar´ı işgal etmekti?
Ancak ikazları yaptık. Dinlemezlerse Sincar´dan sonra yeni rotamız Tel Afer olacak.
PEŞMERGE; ABD İLE YA YOK OLACAK, YADA BİZİMLE VAR OLACAK
Bizler işgalci bir ülke değiliz. Sincar´ın Sincarlıların olması ve kalması için mücadele edeceğiz.
Afrin´in Afrinlilerin olması gerektiğini düşündüğümüz gibi?
Musul Musulluların, Tel Afer Türkmenlerin ve Sincar da Ezidilerin olacaktır.
Kardeşin kardeşi kıracağı bir savaşa bölgede asla müsaade etmeyeceğiz.

Nihat Ağdemir