SEYYAR SANDIK UYGULAMASI

SEYYAR SANDIK UYGULAMASI

Türkiye´de gerçekleşecek yerel seçim

   Türkiye´de gerçekleşecek yerel seçim oldukça yaklaştı. 31 Mart 2019´da yapılması planlanan yerel seçimler için Yüksek Seçim Kurulu, vatandaşların evlerinde oy kullanabildikleri seyyar sandık uygulamasına dair internet sitesi üzerinden bugün birtakım açıklamalarda bulundu. Biz de ListeList olarak bu açıklamalara dayanarak seyyar sandık uygulamasından yararlanmak isteyen seçmenler için akıldaki soru işaretlerini giderecek bir dizi bilgiyi derledik.

 Seyyar sandık uygulamasından kimler yararlanabilecek?


     Yerel seçimler sırasında hastalık veya hareket etmeyi kısıtlayacak engeli olan seçmenler seyyar sandık uygulamasından yararlanabilecekler. Görme ve işitme engeli bulunan kimseler bu engelleri sebebiyle Yüksek Seçim Kurulu´nun seyyar sandık hizmetinden yararlanamayacak. Köyler ve beldelerde kayıtlı seçmenlerle ?6360 Sayılı 14 İlde Büyükşehir Belediyesi ve 27 İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu? kapsamında köy veya beldeden mahalleye dönüşen yerlerdeki seçmenlerin seyyar sandık kurulu seçmen listesine kaydolma hakları bulunmuyor.

Seyyar sandık uygulamasına nasıl başvuru yapılıyor?

    Yerel seçimlerde seyyar sandık uygulamasından yararlanmak isteyen seçmenler engelleri veya yatağa bağlı kalmalarına sebebiyet veren hastalıklarını ?hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı olduğu? ifadesinin yer aldığı bir sağlık raporuyla birlikte seyyar sandık başvuru talep formu aracılığıyla başvurabilecekler. www.ysk.gov.tr adresinden erişebileceğiniz seyyar sandık başvuru talep formunu doldurarak ve ekte kimlik fotokopisini bulunduracak şekilde, 4-17 Ocak tarihleri arasında İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ya da muhtarlıklara başvuru yapmanız mümkün. Buna ek olarak 24 Haziran 2018´de yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri sırasında seyyar sandık seçmen listesinde yer almış kimselerin tekrardan sağlık raporu vermeleri gerekmeyecek. Sağlık raporuna dahil edilecek bilgiler engelli kişiyi yatağa bağlayan tıbbi sebebin, yatağa bağlayan tıbbi sebebin kalıcı olup olmadığı, yatağa bağımlı olunacak sürenin belirtilmesi gerekiyor. Raporlar ıslak imzalı veya elektronik imzalı ve Sağlık Bakanlığı tarafından atanan barkodu içinde barındıracak şekilde düzenlenmesi gerekiyor.

    Not: 2018 Cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerinde seyyar sandık kurulu başvurusu için kullanılan talep formu şu an erişime açık olsa da yerel seçimlerde seyyar sandık başvuru talep formuna henüz Yüksek Seçim Kurulu´nun internet sitesinden erişmek mümkün değil. 4 Ocak tarihinde başvuruların açılmasıyla birlikte seçmenler forma erişim sağlayabilecekler.