SERHAT İLİMİZ ARDAHAN´A DAİR

SERHAT İLİMİZ ARDAHAN´A DAİR

Geçen hafta yazımda güzel...

   Geçen hafta yazımda güzel ilçem Çıldır´a dair gördüklerimi kaleme almaya çalışmış eksik lisanımla buradan uzakta olanlar için bir fotoğraf çekip gördüğüm güzellik ve sıkıntıları sizlere aktarmaya gayret etmiştim.

     Bu yazımda ise doğunun gelişen ve değişen serhat ili Ardahan´ımızın bir fotoğrafını çekmeye gayret edip burada gördüklerimi sizlere aktarmaya gayret edeceğim. 

  Memlekete yaptığım ziyaret esnasında gezip gördüğüm ve bir önceki ziyaretimde gördüğümdeki ile arasındaki menfi ve müspet farkları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle Ardahan ilimizi Kars´a ve Çıldır ilçemize bağlayan yolların gerçekten çok güzel ve bir serhat iline yakışır yollar olduğunu belirtmek isterim. Kışları sert geçen ve ulaşımın zor ve zahmetli olduğu bu yörede bu kadar geniş ve güzel yolların olması mevcut olan mevsimsel sıkıntıların daha az olarak hissedilmesine vesile olacağı bir gerçektir.  Ardahan´a çıldır yönünden gelirken yükselen ve gerçekten hem Ardahan´ımıza hem de tüm Kafkaslara ışık saçan Ardahan Üniversitemiz ise ilimizin en büyük iftihar kaynağı olsa gerek.  Üniversitemizin ilimize hem ekonomik, hem sosyal hem de kültürel katkılarını burada anlatmak bile en az birkaç günümüzü alır diye düşünüyorum. Fiziki olarak Çok iyi bir yere konumlanmış olan ve sürekli büyümeye açık durumda olan üniversitemiz gerçek bir memleket sevdalısı olan Prof. Dr. Ramazan KORKMAZ hocamın yönetiminde adeta bir güneş gibi ışıldıyor. İlimizin ekonomisi üzerinde üniversitemizin etkisini her yerde görebiliyoruz. Şehirde yapılmaya başlanan oldukça modern ve güzel binalar, mağazalar, kafe ve Restoran´lar adeta şehrin gülen yüzü olarak görülmektedir. Geniş caddeler ve yeni yapıldığı belli olan kaldırımlar ve parklar insanımızın hayat standardını birkaç tık daha öteye çıkartmaktadır.            

     Sayın Belediye başkanımıza yaptığım ziyarette ise yöre insanının da Sayın Başkanımıza ulaşma konusunda hiçbir sıkıntısı olmadığını ve diledikleri zaman Sayın Başkanı ziyaret edip sorunlarını paylaşabildiklerini memnuniyet ile müşahede etme olanağı buldum.

    Tabi ki Çıldır ilçemiz için yazmış olduğum gibi her şey de güllük gülistanlık değil bazı sıkıntı ve sorunların da olduğu bir gerçek müsaade ederseniz bu tespitlerimi de sizler ve yetkililer ile paylaşmak isterim.

     Öncelikle Ardahan ilimizde Şehirler Arası ve Şehir İçindeki otobüs ve minibüs terminallerinin bu güzel serhat şehrine yakışmadığını belirtmek isterim. Özellikle şehrin tam ortasında olan minibüs terminali adeta 1980´li yılların terminallerini hatırlatmaktadır. Bu güzide şehre layık bir şehir içi ve şehir dışı otobüs ve minibüs terminalinin ivedi olarak yapılması hem görüntü açısından hem de işlevsellik açısından olmazsa olmaz bir zorunluluktur. 

    Şehrimizin yolları geniş kaldırımları da güzel ancak yağan yağmurla beraber çatılarda yapılmayan dereler nedeni ve yapılan derelerinde kanalizasyonlara bağlanmaması nedeni ile insanların yürümesini adeta imkânsızlaştırmaktadır. Şehirde bir tur atmaya kalktığınızda sanki kaldırımda değil de sahilde yağmur altında yürür gibi sırılsıklam olmamak mümkün değildir. Bu konuda Sayın Başkanımızın bir çalışma yapması çok yerinde ve isabetli olacağı kanaatindeyim.

   Ardahan´ımızda ve belki de tüm Anadolu da yaşanan bir sıkıntı çok ağır bir şeklide yaşanmaktadır. İŞ-KUR kanunu ile işe alınan 9 Ay+ 9 Ay süre ile geçici çalışanların gerek işe alımlarında siyasal yakınlığın esas alındığı ile ilgili eleştiriler olduğu herkesin malumudur.  Ayrıca İŞ-KUR kanalı ile yapılan bu personel alımı projesinin efektif ve verimli bir proje olmadığı aşikârdır.  Merkezi yönetimin aldığı bu karar yerel yöneticilerin çok büyük sıkıntılar yaşamasında da neden olmaktadır.  Bu kapsamda alınan personelin çok büyük bir bölümü kurumlara sadece imza atmak için uğramakta ve bu da halkta rahatsızlıkların oluşmasına neden olmaktadır. Bu konun belki de en önemli sıkıntısı İş Ahlakını ortadan kaldıran bu uygulamanın yerel yöneticilerinde elini kolunu bağlayıp, halk ile karşı karşıya geldiklerini de çok net bir şekilde gördüğümü belirtmek isterim.

     Yine varlığını çok önemsediğim Üniversitemizde okuyan öğrenci arkadaşlar ile yaptığım ufak bir sohbet de bana iletilen ve gerçekten çok ciddi bir sıkıntı olan Kampüs ve İl merkezi arasında taşıma hizmeti gören dolmuşların 2 TL´lik ücretidir. Bu rakamın kampüs ve il merkezi arasındaki mesafeyi dikkate aldığımızda gerçekten yüksek bir rakam olduğu aşikârdır ve bu konuda gerekli düzenlemenin yapılmasının da yararlı bir hizmet olacağı kanaatindeyim.

    Bu vesile ile ziyaretim sırasında dostane ve samimi tavırları nedeni ile Serhat ilimiz Ardahan´ımızın güzel yürekli insanlarına ve ilgi ve alakası nedeni ile Sayın Belediye Başkanımız Faruk Köksoy´a sonsuz minnet ve şükranlarımı sunuyor ve hepinizi Allah´a emanet ediyorum.

Sinan KARAÇAY  Çıldır Manşet / İstanbul