SATICILARA SERTİFİKA ZORUNLULUĞU

SATICILARA SERTİFİKA ZORUNLULUĞU

Belgesi olmayan tüccarlar 2014 yılından itibaren hayvan alım satımı ve taşımasını yapamayacak.

        Belgesi olmayan tüccarlar 2014 yılından itibaren hayvan alım satımı ve taşımasını yapamayacak.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında yapılan yeni düzenlemeyle birlikte besicilik ve hayvan alım satımı yapan şahıslara sertifika alma zorunluluğu getirildi.
    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yapılan açıklamada, sertifika almak isteyenlerin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinde verilecek kurslara katılma zorunluluğu olduğunu belirtildi. Bakanlık, 24 Aralık 2011 ve 18 Ocak 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanmış olan yönetmelik gereği artık canlı hayvan ticareti yapan satıcıların çalışma ve denetlenmesi ile ilgili yada canlı hayvan ticaretinde, hayvan taşımada kullanılan araçların onayı, nakliyecilerin yetki belgesi, nakliye ile beraber giden sürücü ve bakıcıların da yeterlilik belgesi alması hususunda bir yönetmelik çıkarttı.
      Bu yönetmelik 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girerek, buradaki asıl amacın; nakiller sırasında hayvan refahının korunması olacak. Zaman zaman 10 hayvanın zor sığacağı bir kamyona 15-20 hayvanın zorla konulduğu, böylelikle iki saatte gidilebilecek yolculuğun yaklaşık 10 saat sürdüğü, yolculuk boyunca da hayvanlar sıkıntıya sokularak hayvan refahı önemsenmemektedir. Verimlerinden faydalanılan o hayvanların; yaşamlarında olduğu kadar nakil sırasında da hayvan refahına uygun olarak korunması ve uyulması amacıyla çıkartılmış bir yönetmelik olduğunu belirtildi.
Satıcılara Yönelik Eğitim Düzenlenecek
      Hayvan alım, satım ticareti yapan satıcılara yönelik İl Müdürlüklerinde  eğitim seminerleri düzenlenecek. Bakanlıktan yapılan açıklamada “Bu eğitime katılmak isteyenler İl Müdürlüklerine başvuracaklar. Eğer başvuru yapan şirket adına katılıyorsa bağlı olduğu şirketin ticaret sicil gazetesine kaydedilmiş fotokopisini getirecekler. İşletme ise kendi kimlik belgesiyle başvuracaktır. Eğitimler İl Müdürlüğü Sağlık personeli tarafından verilecektir. Eğitim sonrasında katılımcılar imtihana tabi tutulacaklar. İmtihan sonrasında katılımcılara çalışma izin belgesi verilecektir” denildi.