SAHA ADAMI

SAHA ADAMI

Yaklaşık 5 yıl ara verdiğim köşe yazısı...

        Yaklaşık 5 yıl ara verdiğim köşe yazısı olayına kısa bir parantez açıp tekrar askıya almayı düşünerek bir yazı kaleme almayı istedim.

            14 yıllık gazetecilik tecrübemle birçok konu hakkında yazdığım yazılarla olumlu olumsuz tepkiler almıştım. Bildiğim doğruları da yazmaktan bir adım bile geri atmayı aklıma dahi getirmeden gerçekleri açık yüreklilikle ortaya koymaya çalışmıştım. Her ne kadar cümle düşüklükleri, imla hatalarım olsa da yazılarım hep muhataplarına ulaşmış ve karşılık bulmuştur.

            Bu yazımın başlığından da belki birçok anlam çıkarmışsınızdır. Lakin çıkardığınız anlam benimle aynı düşüncede olup olmadığınızı yazımı okuyunca göreceksiniz.

           Yaklaşık 15 gün önce ilimize atanan Valimiz Mustafa Masatlı beyin bu kısa sürece gösterdiği performanstan bahsetmek istiyorum size.

            Valimiz Masatlı ile ilk temasımız 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününde oldu. Ondan önceki durumunu ise sevgili dostum Valiliğimizin gözü kulağı olan Dinçer Aktemur´un kamerasından ve yazılarından takip ediyordum. Yazılanların ve objektiflerin ötesinde kahvaltıda bir araya gelme fırsatı bulduğumuz valimizin ?´SAHA ADAMI´´ söyleminin içini ne kadar doldurup doldurmayacağı kahvaltıda değil saha görerek, hissederek farkedecektik.

Valimizin Ardahan ve Göle deki gezi ve ziyaretlerinin ardından Çıldır ilçemize gelmesi benimde saha adamı olayına bakış açımdan önemli bir fırsat olacaktı. Valilik kaleminden aranarak Valimizin Çıldıra yapacağı ziyaret bilgisi şahsıma verildikten sonra heyecanlı bir bekleyiş başladı bende. İlk yaptığım şey gezi programına bakmaktı. Daha sonrasın da ise hava durumu. Malum akıllı cihazların sayesinde yaklaşık 10 günlük hava raporuna sahibiz şükür. Vali beyin programı ile hava durumu ne yazık ki zıt kutupluydu neredeyse. Biran İnşallah aksilik olmazda program iptal edilmez diye kendi kendime düşündüm.

Sabah 9.00 da Aktaş Sınır Kapısında başlayan Çıldır programı akşam 16:30 esnaf gezisi ile son buluyordu. Dolu dolu bir program lakin tipili ve kar yağışlı bir hava olacaktı o gün.

Tabii biz gazeteciler daha önce hiç saat 8:30 kahvaltıya davet edilmemiştik ki bunu ilk Valimiz Masatlı ile yaşadıktan sonra sabah 9:00 daki programında zamanında başlayacağını düşünerek sabah Aktaş Sınır Kapımızda yerimizi almaya gittik. Orada ki manzara ise görülmeye değerdi. Çünkü tüm kurum yetkilileri orada ve herkesin elinde mavi bir dosya. Herkes dersine hazırlanmıştı. Dışarıda buz gibi hava ama içerde sınır kapımızın ev sahipliğinde kalabalık ve sıcak bir ortam vardı.

Valimizin hitabında en önemli konu ?´EMPATİ´´ olayı idi ki üzerine basa basa vurgulayarak Cumhurbaşkanlığı Sisteminden bahsederek insan merkezli bir yapı, insanı yaşat ki devlet yaşasın vurgusu ile güzel bir hitabı oldu. Muhtarlarımızın katılımı ile sorunları dinleyerek sorunların cevapsız kalmaması içinde ilçede ki müdürlerin ötesinde İl Müdürleri de toplantıda hazır bulunuyordu. Bakacağız, edeceğiz, araştıracağız laflarının ötesinde hep YAPACAĞIZ vurgusunu hep ön planda tutan Vali Masatlı sahaya hakim olacağının ilk görüntüsünü vermişti daha ilk temasta.  Daha sonrasında AşıkŞenlik Mahallemizde bulunan Aşık Şenliğin Kabrini ziyaret ederek kültürel değerlere verdiği önem ve daha da önemlisi ise sadece özel günlerde akıllara gelen Şehit ailesine ziyareti oldu. Karadeniz ailesini duygulandıran ziyaret inanın beni de duygulandırdı. Oradan ayrılarak kahveleri ziyaret edip vatandaşla sohbet ederek çay içti. Çıldır Gölü kenarında Atalayın yeri ne uğrayarak iş yeri sahibi Atalay Uzunkaya ve atlı kızakçılarla tanışıp göl ve işleri hakkında bilgi aldı. Öğlen yemeğini Kuzey Yıldızı restorantta ne yersiniz sorusuna tabii Çıldır Sarı Balığı diyerek bölgeye büyük değer katan balığımızı tattı. Kaymakam Bedirhan Beyin Aşıklarımız Mehmet Oktay ve Faruk Erdoğanı da davetiyle, ortamda söyledikleri güzel türkülerle yöremizde ki Aşıklık geleneği ön plana çıkarması da bir o kadar güzeldi.

Sonra ilçe Tabur Komutanlığı, Kaymakamlık, Belediye, Jandarma ile İlçe Emniyet Amirliğinin ziyaretinin sonrası ilçe esnafını ziyaret etmesinin ardından program son buldu.

Velhasıl kelam ilçede yaşanan durum Vali Mustafa Masatlı´nın ?´SAHA ADAMIYIM´´ tezini doğrular nitelikteydi. Ziyaretlerin çoğunu soğuk hava ve tipiye karşı yürüyerek yapması, gördüğü her vatandaşla sohbet etmesi. Sıcak ve samimi olması, güler yüzlülüğü ile artı puan toplarken, il ve ilçeler hakkında ki veri ve bilgileri rakamlarına kadar öğrenip hafızasına alması ise devlet adamlığı noktasında on numara bir durumdu.

Yazımı okurken sizler ne varda burada değişiklik der gibisiniz san ki, her vali aynı işleri yapmıyor mu? Diye de söylendiğinizi duyar gibiyim.

Belki de haklısınız lakin basının içinde olmuş olsaydınız olaylara bakışınız duyduğunuz gibi olmadığını da sizlerde fark ederdiniz.

Kısa bir örnek vereyim size sonrada cümlemi toplayıp yazımı tamamlayayım. Vali geldimi ilk önce Hükümet Konağı önünde uzun bir karşılama heyeti kaymakamlık makamı ziyareti kısa bir birifing yemek ve kapanış.

Yazımı daha uzatmadan sizleride çok sıkmadan özellikle köylü çocukları olmamızdan dolayı tabii kıymetli valiminden köy hayatından gelmiş ve biliyor olmasından dolayı bir atasözü ile sonlandırıp, Valimiz Mustafa Masatlı Bey´e tekrar ilimize hoş geldiniz diyor, başarılarınız daim yolunuz ve bahtınız açık Allah yar ve yardımcınız olsun.

?´Koçluk kuzu, salda belli olur´´,diyor, sizleri de en içten duygularımla selamlıyorum. Sağlıcakla kalın.