"SAĞ´DAN SOL´A KARDEŞLİK"

Ardahan´da Dursun Akçam Tiyatro

     Ardahan´da Dursun Akçam Tiyatro Topluluğu tarafından Dursun Akçam Kültür Merkezi´nde düzenlenen ?Sağ´dan Sol´a kardeşlik´ adlı oyun büyük beğeni topladı.

    Oyunu izlemeye gelen izleyicilerin birçoğu gözyaşlarına hâkim olamadı. Oyun vatandaşlardan büyük not alırken, oyunun sonunda oyuncular seyirciler tarafından bol bol alkışlandı. 

    Yönetmenliğini Ardahanlı ses sanatçısı ve ?O Ses Türkiye´ yarışmasında Ardahan´ı temsil eden Deniz Dark´ın yaptığı oyunun konusu 1980´lerde bir ceza evi koğuşunda yaşanan gerçek bir hikâyeyi temel almıştır. Ayni koğuşta biri Kürt, biri solcu, biri sağcı üç kişi kalıyordur. İlk başta her ne kadar birbirleri ile didişselerdi zamanla birbirlerini daha iyi anlıyor ve seviyorlar. Kürt olan 17 yaşında okuma yazma bilmeyen saf bir köylü çocuğudur. O sağcı ile solcuyu birleştirmek birbirine sevdirmek için elinden geleni yapar. 

    Sahnelerden birinde solcu karakter annesi Kürtçe konuştuğu için sadece Kürtçe konuşabildiği için annesiyle konuşamamıştır. Gerçek hayatta o anne Berfo Anadır, çocuk ise Cemil Kırbayır. Bunun duyan sağcı karakter çok üzülür. Onunda annesi gelmesine rağmen annesiyle konuşamaz. Solcu arkadaşı konuşamadı diye. En son sahnede saf 17 yaşındaki Kürt çocuğu asmaya götürürler. (Erdal Eren) bunu görünce üçü de bir birine kenetlenir ve biz kardeşiz yıllarca birimiz sağır birimiz dilsiz olup hep kandırılmışız derler. Ve yaşasın halkların kardeşliği deyip oyunu bitirirler. Sonunda hepsi asılır.