PROJE ADAMI AYVAZOĞLU ADAYLIK BEKLİYOR

PROJE ADAMI AYVAZOĞLU ADAYLIK BEKLİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi Ardahan milletvekili aday adayı Dr. Cemalettin Ayvazoğlu, Ardahan için projelerini açıklamaya devam ediyor

           CHP Ardahan Milletvekili aday adayı Prof.Dr.Cemalettin Ayvazoğlu şimdiden projelerini anlatmaya başladı. Aday olup kazandıdığı taktirde hayata geçirmeyi planladığı projelerinden en dikkat çekici olanı ise Ardahan Organize Hayvancılık Bölgesi idi.

            Ayvazoğlu, sosyal medya hesabından projenin detaylarını paylaştı. 

 

ARDAHAN ORGANİZE HAYVANCILIK BÖLGESİ PROJESİ

          TDİOSİB (Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri)  Hayvansal üretimin yapıldığı işletmelerin, yeni teknolojileri uygulayabilen, yeterli büyüklükte, alt yapısı sağlanmış, uygun bölgelerde planlanarak, süt, et vb... hayvansal ürünlerin sağlıklı olarak ve yeteri miktarda üretimlerinin sağlanmasını, daha iyi yetiştirme koşullarında kârlı bir işletmecilik sonucu üreticinin gelir ve refah düzeyinin yükseltilmesini, üretimin yeterli hale getirilmesini amaçlayan bir organizasyondur.
Organize hayvancılık bölgelerinin amaçları ve sağlayacağı faydalar;
1- Yetersiz olan, hayvansal protein üretim ve tüketiminin artırılarak, nüfusunun %50'si 21 yaşın altında olan insanımızın yeterli ve dengeli beslenerek, millet ve devletimizi geleceğe taşıyacak gençlerimizin bedensel ve zihinsel kapasitelerini kullanır hale getirmek ve bunu sürdürmek.
2- Nüfusunun %46'sını tarımda istihdam eden ve 1100 $ civarındaki GSMH’sını katma değeri yüksek hayvancılık sayesinde yükselterek, tarım sektöründeki hayvancılığın payının %25'ler seviyesinden %50 - 60'lara gelmesini sağlayarak, insanımızın gelir ve refah düzeyini yükseltmek.
3- Ülkenin ve sanayinin hammadde ihtiyacını yeteri miktarda kesintisiz ve sağlıklı olarak sağlayarak, stratejik bir öneme haiz hayvancılıkta, milli hedefleri gerçekleştirmek.
4- Hayvancılığı ve bununla ilgili sanayi, sosyal ve ekonomik hedeflere ulaşmak üzere devletçe verilecek teşvik, kredi, sübvansiyon vb... uygulamaları etkili hale getirerek, sektörü geliştirmek.
5- Orta ve büyük ölçekli işletmelerin sayısal ve oransal artışının sağlanarak, hiçbir teknoloji uygulamayan küçük işletmelerin yerlerini almalarını sağlamak.
6- Yetiştiricilerin birlik veya kooperatifler bünyesinde toplanarak, problemlerini anlama ve çözmede işbirliği sonucu, hayvancılık politikalarının tespitinde etkili hale getirmek, rekabet güçlerini ve şanslarını arttırmak.
7- Damızlık, yem, ilaç, alet vb... diğer girdilerin ucuz ve yeterli miktarda ve zamanında temin etmek, ıslah projelerinin uygulanarak birim hayvan başına verimi arttırarak, üretim maliyetlerini düşürüp, dünya fiyatlarının altındaki maliyetlerle üreterek, tüketiciye daha ucuza sunabilmek.
8- Koruyucu veteriner hekimlik, hayvan hastalıklarının önlenmesi ve etkili mücadele, hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların önlenmesi, yetiştirici hastalıkları, ahır hijyeni, hayvan bakım ve besleme konusunda yetiştiricilerin eğitiminin sağlanması sonucu kaliteli ve sağlıklı ürün elde edilmesi ve bunun denetlenebilir ve kontrol edilebilir hale getirilmesi
9- Hayvan neslinin genetik potansiyelinin iyileştirilmesi için uygulanacak ıslah projelerinin, progeny-testing, embriyo transferi, suni tohumlama, senkronizasyon, vb... teknik uygulamaları daha fazla işletme ve hayvanda yapılma imkânına kavuşmak.
10- Teknik ve sağlık hizmetleri için, Mühendislik ve Veterinerlik hizmetlerinden, bütün işletmeleri yararlanır hale getirerek, sürü ve işletme idaresine ait her türlü bilgiye ulaşmasını, beslenme, verim ve soy kütüğü kayıtlarının vb... bilgilerin tutulmasını bilgisayar teknolojisini kullanarak kolay hale getirmek.
11- Organize Hayvancılık Bölgelerindeki işletmelerin "sözleşmeli hayvancılık" yapma şansları daha fazla olacağından, üretici-sanayici entegrasyonu sonucu, bilgi akışı ve yeni teknolojilerin uygulanması işletmelerde sürekli hale gelecektir. Üreticilerin fuar, sergi, konferans vb... sektörel etkinlikleri, dünyadaki gelişmeleri izleme ve uygulama şansları artacaktır.
12- Yerleşim yeri (köy veya kasaba) içindeki hayvan barınaklarının, o beldede yaşayan insanlara verdiği olumsuzluklar, hayvan barınaklarının yerleşim yeri dışına çıkarılmasıyla önlenecektir.
13- Organize bölgeler, üretilen ürünlerin daha iyi şartlarda, daha uygun fiyatla pazarlanmasını sağlayacaktır. Girdiler daha ucuza toplu olarak temin edileceğinden üretici kârlılığı artacaktır.
14- Mera ıslah projelerinin uygulanması sonucu, meralarda verimlilik ve meradan istifade artar. Yem bitkileri ekilişleri de artırılarak, en büyük maliyet unsuru olan yemin ucuza temini sağlanabilecektir.
15- Müşterek ekipman ve makine kullanım imkânı sağlanmasıyla, işletmelerin mekanizasyon masrafları azalacaktır. Silaj makinesi, kepçe, römorklar, çayır biçme makinesi, balya makinesi, yem kırma makinesi, süt soğutma tankı, süt tankeri, su deposu, vb... ilk yatırım masraflarıda azalacaktır.
16- Hayvan ihtiyaçlarını en iyi karşılayan uygun malzemeden projelendirilen barınaklar nedeniyle, ilk yatırım masrafları azalacaktır. Hayvanların sağlıklı olmaları ve genetik kapasitelerine göre en üstün verimlere ulaşmaları sağlanabilecektir.
17- Hayvan nakli araçlarının kullanımı sağlanacağından, hayvanlar uygun şartlarda taşınacaktır. Ulaşım imkânları (yol), haberleşme imkânları (telefon, fax, internet vb...), elektrik, su vb... medeni ve sosyal imkânlara kavuşulacaktır.
18- Bakıcıların eğitimi ve kontrolü ile profesyonel yöneticilerle işletmelerin yönlendirilmesi ve denetimi sağlanıp, prodüktivite artacak, hayvancılığa yatırım yapan müteşebbislerin riski azalacaktır.
19- Hayvan hırsızlığına karşı tedbir alınacağından, güvenlik sağlanacak, sigorta uygulamaları kolaylaşacaktır.
20- Birinci ve ikinci sınıf tarım arazilerinde yapılaşma önlenerek, zirai üretimde kullanılacak, tabii gübreler kullanılarak toprak zenginleştirilecektir. Arıtma tesisleri kurulmak suretiyle çevre kirlenmesi önlenecektir.
 

ORGANİZE HAYVANCILIK PROJESİNİN ARDAHAN’DA YAPILMASININ NEDENLERİ

      Ardahan; Çıldır, Damal, Göle, Hanak ve Posof olmak üzere 5 İlçe, 1'i İl Belediyesi, 5'i İlçe Belediyesi ve 1 Belde Belediyesi (Köprülü) olmak üzere 7 belediye, 227 köy, 39 mahalle ve 126 bağlı bulunmaktadır. Ardahan ilinin toplam nüfusu 98,335 olup, İl olduğu 1992 yılından beri göç vermektedir. Genel geçim kaynağı Tarım ve Hayvancılık olan Ardahan’da iş imkânlarının azlığı, yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde yetersizlik olması, göçü tetiklemektedir. Bu proje ile geri göçün başlanması beklenmektedir.
Bu proje kapsamında;
1- 100 bin büyük baş hayvan ve 1000 işletme tek çatı altında toplanacaktır.
2- Teknolojik ekipmanlarla kurulacak olan bu tesis ile hayvan refahı ve hayvansal ürünlerin sağlığı korunacak, tüketicilere ucuz ve kaliteli ürünler ile hizmet verecektir.
3- Yeni doğan ölümlerinin önüne geçilerek karlılık artırtılacak ve yurtdışına olan bağımlılık azaltılacaktır.
4- Diğer işletmeler üretimdeki karlılığı görerek kendi işletmelerini güncelleyecektir.
5- Hayvan başına alınacak olan et ve süt miktarında artış sağlanarak en üst seviyede karlılık sağlanacaktır.
6- Giderler kontrol altına alınacaktır.
7- Ardahan için yaklaşık 300 kişilik iş istihdamı sağlanacaktır.
8- Ortalama 300.000 Ton ile Türkiye’nin kırmızı et ihtiyacının %10’nu karşılayacaktır.
9- Proje kapsamında; Et işleme tesisleri, Deri fabrikaları, ayakkabı fabrikaları, yem fabrikaları vb. ek işletmelerde kurularak istihdama katkı sağlanacaktır.
10- Hayvanların gübresinden enerji üreterek ucuz ve temiz enerji sağlanacaktır.