ORHAN ATALAY FİLİPİNLER`E GİTTİ

ORHAN ATALAY FİLİPİNLER`E GİTTİ

Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ve Yenişafak Gazetesi köşe yazarı Yusuf Kaplan'dan

     Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ve Yenişafak Gazetesi köşe yazarı Yusuf Kaplan’dan oluşan bir heyetle birlikte geçen hafta Filipinler’e gitmiş olan Ardahan Milletvekili Orhan Atalay dönüş yolunda. 1972 yılından itibaren Filipin Devleti ile mücadele eden Moro İslami Kurtuluş Cephesi ile hükümet arasında yaşanan Barış Anlaşması’nı yerinde incelemek, taraflarla görüş alış-verişinde bulunmak üzere giden Heyet aynı zamanda özerlik sonrası Moro’nun karşılaşacağı muhtemel problemlerin çözümünde Türkiye’nin katkı alanlarını tespit etmeye çalıştı. Bu amaçla da Moro Bölgesi’nin başkenti olacak Kotabato şehrinde bir dizi kişi ve kurumu ziyaret ettiler.

    Bilindiği üzere yaklaşık 330 yıl İspanyol sömürgesinde kalan Filipinler yirminci yüzyılın başında İspanyol sömürgesinden kurtulup Amerika’nın mandasına girmişlerdi. 1946 yılında bağımsızlığını kazandıklarında ise sömürge öncesi nüfusun çoğunluğunu oluşturan müslümanlar azınlık duruma düşmüşlerdi. Hıristiyanların egemenliğinde kurulan yeni Filipin Devleti o tarihten itibaren Filipinli müslümanlara büyük baskılar yapmış, onları güneye doğru sürmüş, bu da yetmemiş gibi sığındıkları adalara da Hıristiyan nüfusu iskan ederek onları iyice yok etmek istemişti. Artan baskılar tahammül sınırını aşınca 1972 yılında Morolu müslümanlar ayaklanmıştı. Bu ayaklanma sonrasında ise çeşitli direniş örgütleri kuruldu. En büyük örgüt ise bugün Filipin Devleti ile Barış Görüşmeleri sürdüren Moro İslami Kurtuluş Cephesi’dir.

      Filipinler’in başkenti Malina’ya oradan da Moro bölgesine geçen Türkiye Heyeti Moro İslami Kurtuluş Cephesi’nin üssü niteliğindeki kamptan Bölge Valiliğine, Kalkanma Ajansından Üniversite’ye, Geçiş Süreci Komisyonu’ndan Yetimhane’ye kadar bir dizi ziyaretler gerçekleştiren Heyet, birinci gün Moro İslami Kurtuluş Cephesi’nin yönetici kadrosuyla uzun bir görüşme gerçekleştirdikten sonra ikinci gün de hükümet kanadından Bölge Valisi Bayan ile birer görüşme yaptı.

         Ziyaretlerini tamamlayan heyetle birlikte 25 Eylül’de Türkiye’ye dönecek olan Atalay Cuma günü Maliye Bakanı’yla birlikte Ardahan’a gelecek.