ÖĞÜT "FESTİVALLER KURUMSALLAŞSIN"

ÖĞÜT

Güvenlik nedeniyle iptal edilen

   Güvenlik nedeniyle iptal edilen Ardahan´daki festivaller hakkında konuşan Ardahan eski Milletvekili Ensar Öğüt;  ?Festivallerimizi artık yenilerek daha zengin ve içerikli hale getirmeliyiz. dedi

   Serhat Birikim Gazetemize açıklamalarda bulunan Ensar Öğüt, yeni festival etkinliklerinin  yeni tarzda yapılması için 365 gün üzeride çalışıp güçlü, katılımcı, heyecan yaratan festivaller yapılması noktasında öneri ve  çağrıda bulundu.

   Ardahan´da festivaller denilince, hem öncülüğü hem katkısı hem de tecrübesi ile ilk akla gelen, emeği hiç kimse tarafından inkar edilmeyen isimlerin başında gelen 22.23.24 Dönem CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, yayla turizmine zemin oluşturan Festivallerin yapılmasında yoğun çaba göstermediğimiz için beklentilerimizin altına seyrediyor.

ÖĞÜT´ün:  FESTİVALLERDE İZİ VAR

Örneğin, Göle´de Kaşar festivalinin başlatılmasına ön ayak olup iki kez sponsorluğunu yapıp, festival ağası seçilen Ensar Öğüt, Ardahan bal festivalini de  dönemin Belediye Başkanı Teoman Güngör ile yine Çıldır festivalini  dönemin Belediye Başkanı Ercan Şirin ile başlatmış, ülke gündemine taşınmasında önemli rol oynayan, Posof ve Damal festivallerinin renkli geçmesinde ve amacına ulaşmasında çok emeği olan Ensar Öğüt´le festivaller üzerine bir söyleşi yaptık.

S. BİRİKİM: Sn. Öğüt dilimizin döndüğü kadar festivaller olan ilgi ve emeklerinden bahsettik unuttuklarımız varsa festival hakkında düşünceleriniz alabilirmiyiz?

E. ÖĞÜT: 1996 yılında kurduğumuz Dernekler Federasyon genel Başkanlığından başlayan çalışmamı 15 yılda TBMM´de sürdürüp Ardahan ve bölgenin kalkınması için yoğun bir çaba gösterdim sorunuza gelince;  Ardahan´ın ekonomik kalkınması, hayvancılık, tarımın sorunları köylümüzün ve esnaflarımızın sıkıntıları için TBMM´de ve sokakta mücadeleler verirken, kültürel etkinlikleri ve festivalleri de bu mücadelenin bir parçası olarak görüp,  Ardahan ve bölgenin ürünlerinin tanıtılması için büyük mücadele verdim bunu bütün Türkiye bilir.

Gerek milletvekili olarak gerek Ardahan il derneği kurucu başkanı olarak Ardahan´ın il olması, Ardahan üniversitesinin kurulması, Türkgözü ve Aktaş sınır kapılarının açılması,  Üniversitenin kurulması, Çıldır gölünün tanıtılması, kura nehrinin Karadeniz´e akıtılmasının durdurulması, Sahara ve Ilgar Dağı tünel projeler ve Ardahan´ın ülke çapında tanıtılması gibi çalışmalarda emeğim ve imzam var. Bu noktada ilime karşı bütün görevlerimi yapmak için verdiğim mücadeleden dolayı çok mutlu olduğumu söyleyebilirim.

Bölgemizin değerleri olan mera eti, bal, kaşar gibi ürünlerin tanıtımı içinde hem TBMM taşıyarak ve adeta orayı da bir festival havasına çevirerek hem de çeşitli etkinliklerde tanıtarak  tanıtımına önemli katılarda bulundum. TBMM ve her basın toplantısı bal,  kavurma ve kaşar´ın tanıtımına dönüşmüştü. Bu noktada çok mutluyum.

S. BİRİKİM: Festivaller başladı bir festival ustası olarak neler söyleyeceksiniz?

E. ÖĞÜT: festivallerin eskisinin tekrarı biçiminde değil, daha çeşitlendirerek, daha  da kaliteli hale getirilerek yapılması gerekir.

   Özellikle Doğu Anadolu ve Ardahan´da festivaller ile ilgili olarak, bölgenin doğal ürünlerinin ve bölgenin  tanıtılması, ticarete katkıda bulunması, insanlarımızın kaynaşması, üretimin teşvik edilmesi, insanlarımızın eğlenmesi, dostlukların kurulması  bakımından çok önemli olduğu ve  ?festivallerimizi etkinliklerimizi, programlarımızı daha da çeşitlendirerek, yeni yeni programlarlar ekleyerek yapmanın yollarını bulmalıyız.

   Kuşkusuz eskiden yaptıklarımız da çok güzel ve değerlidir. Ancak, Ardahan artık festivallerde büyük tecrübeler kazanmıştır. Hem katılımın daha geniş olacağı,  hem programının daha zengin olacağı  festivaller planlanmalıdır. Ulusal çapta konuşulan festivallere dönüştürmeliyiz. Çünkü Ardahan´da olan et, bal, kaşar, Atatürk sulieti, Çıldır gölü, Sarıbalık, Kura nehri, bin bir çiçek başka yerde yok. Sonuç olarak yeni festival etkinliklerinin  yeni tarzda yapılması için yeni bir yol izlenmeli diye düşünüyorum.

Yaşar DOĞUKARA/Ankara/Serhat Birikim