ÖĞÜT ?ÇILDIR SANCAĞI FESTİVALİ YAPILMALI?

ÖĞÜT ?ÇILDIR SANCAĞI FESTİVALİ YAPILMALI?

9 Ağustos 1578...

   9 Ağustos 1578 deki Çıldır Meydan Savaşı Zaferi sonucu Çıldır Eyaleti ve Çıldır Sancağı oluşmuştur. Bu tarihi gerçekleri gelecek nesillere aktarmak Çıldır Sancağı Festivali Yapılmalı Diyen Ardahan Eski Milletvekili Ensar ÖĞÜT; Çıldır´ın şanlı tarihini yaşatmalıyız" dedi.
    16. Ulusal Çıldır Göl Festivali ve Ulusal Aşık Şenlik Sempozyumu nedeniyle Serhat Birikim Gazetesine bir açıklamada bulunan Ardahan Eski Milletvekili Ensar ÖĞÜT: ?Can Sağken Yurt Vermeyiz Düşmana ? anlayışı ile 9 Ağustos 1578 deki Çıldır Meydan Savaşı Zaferini anmak ve yaşatmak için Çıldır Festivali adının ÇILDIR SANCAĞI FESTİVALİ
Olarak değiştirilmesini yetkililere öneriyorum. Dedi.
    ÖĞÜT; 9 Ağustos 1578 deki Çıldır Meydan Savaşı Zaferi sonucu Çıldır Eyaleti ve Çıldır Sancağı oluşmuştur. Bu tarihi gerçekleri gelecek nesillere aktarmak ve anılarını yaşatmak için festivallerde panel, konferanslar düzenleyip toplumu Türkiye´nin önemli stratejik alanında olan Çıldır tarihinin eyalet ve sancak oluşumunu anlatarak toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. diyerek Çıldır Sancağı Festivali Yapılması önerisinde bulundu.
Bölgemizde petrolden değerli 2 sektör var. diyen ÖĞÜT; Hayvancılık, et ve süt
Turizm geliştirilirse göçü durdurmak için başarılı oluruz diyerek konuşmalarını şöyle sürdürdü;
    Çıldır´ın bitki örtüsü göz önünde tutulduğunda mera hayvancılığının geliştirilerek etinin ve sütünün insan sağlığına çok yararlı olduğunu anlatmak için yetkililer, tüm dernek ve vakıfların bu konuya el atıp modern aile işletmeciliğini geliştirerek göçün önlenmesini sağlamamız gerekmektedir.
   Turizm ile ilgili Çıldır Gölü, Akçakale Adası, Kenarbel Gölü, Şeytan Kalesi ile Göydağ´da yayla turizmini geliştirmemiz gerekmektedir.
   Halk ozanı Aşık Şenlik Babayı anlatarak ve günümüzdeki halk ozanlarının da dinletisini sağlayıp Çıldır´ın halk ozanları merkezi olarak kalıcı bir yapıya sahip olmasını sağlamalıyız.
   Bu nedenle tarihimizi, kültürümüzü ekonomik kalkınmamızı bir bütün olarak tanıtıp ve değerlendirmemiz için Çıldır Meydan Zaferini yaşatmak ve festivalimizin 9 Ağustos gününde Çıldır Sancağı Festivali olarak yapılması hem tarihi çağrıştırma yapacaktır. Hem de Tarihimize sahip çıkarak bölgemizin kalkınmasına vesile olacaktır.