MEYVE KURTKALE'DE YENİDEN HAYAT BULACAK

MEYVE KURTKALE

Kurtkale bölgesinde meyvecilik için yeniden çalışamalar başlatıldı.

         Mikroklima iklim özelliği ile cancur (erik), elma, kiraz, vişne, armut, ceviz gibi birçok meyvenin yetişmesine imkan sağlayan Kurtkale Bölgesinde bulunan köylerde meyveciliğin geliştirilmesi amacıyla proje başlatıldı.

        İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülecek çalışmalar kapsamında; Meyvecilik yapılan bölgelerimizde potansiyel verimi korumak, birim alandan alınan verimi arttırmak, mevcut durumda bulunan yaşlı ağaçları tekrar üretime kazandırmak, yeni dikilen veya küçük durumda olan ağaçlarımızı ileriki yıllarda daha verimli ve daha kaliteli meyve vermesi için gerekli budama işlemleri yapılacak, çiftçilerimize gerekli eğitimler verilecek ve teknik destek sağlanacaktır. Proje ile ayrıca meyve üreticilerimizin toptancılarla ve meyve kurutma tesisleri ile irtibatlarının sağlanarak ürünlerini satma imkanlarının geliştirilmesi hedeflenmektedir.

        Ön çalışmalarına başlanılan proje dahilinde; ilçenin meyvecilik yapılan bölgelerinde, atalardan kalma meyve ırklarının kaybolmaması, güncel meyve çeşitlerinin bölgede denenebilmesi ve kalite-verim skalasını daha yukarılara çekmesi amacıyla verimsiz anaçlara aşılama yapılması ve üreticilerimize eğitim verilmesi çalışmaları başlatıldı.

            Çıldır ilçe Kaymakamı Alper Taş proje ile ilgili şunları ifade etti; "Kurtkale Bölgesinde bulanan sınır köylerimiz mikroklima özellikleri ile birçok meyvenin üretilmesine imkan sağlıyor. Geçmiş dönemlerde ilimizin ve komşu illerin meyve tedariği büyük oranda buralardan karşılanırken maalesef zamanla meyvecilikte gerilemeler yaşanmış. Başlattığımız proje ile bir taraftan bölgemizin meyvecilik ihtiyacını karşılarken diğer taraftan meyvecilikle uğraşan çiftçilerimizin önemli bir gelir elde etmelerini hedefliyoruz. Kurtkale Bölgesi Meyveciliğini Geliştirme Projemizin ilçemiz meyveciliğin gelişmesinde önemli bir katkısının olacağına inanıyor, proje ekibimize çalışmalarında başarılar diliyorum."