MEVLİD KANDİLİ

MEVLİD KANDİLİ

Yüce Yaratıcı`nın Kuran-ı Kerim`de "yüce bir ahlak üzere

      Yüce Yaratıcı`nın Kuran-ı Kerim`de "yüce bir ahlak üzere" olduğunu belirttiği ve tüm insanlara rahmet elçisi olarak gönderdiği, peygamberlik zincirinin son halkası olan Sevgili Peygamberimiz (sav)`in hicri takvime göre doğumu olan mevlid kandilini 2 Ocak Cuma gününü Cumartesi`ye bağlayan gece idrak edeceğiz. Öncelikle kandilin bütün insanlığın yüreğinde muhtaç olduğumuz manevi ışığa dönüşmesini Yüce Allah`tan niyaz ediyor; ülkemize, milletimize ve bütün insanlığa huzur ve bereket getirmesini temenni ediyorum.
      Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (sav)`nın dünyaya teşrif ettiği günde olağanüstü bir takım olaylar meydana gelmiştir. Aynı şekilde Efendimizin bizimde dünyamıza, hayatımıza doğması bizlerin hem manen hem de madden yükselmesine vesile olacaktır. Efendimizin doğumu, içinde yaşadığımız dünyanın akışını değiştirmiş ve onun tebliğine kulak veren herkes hayatını yeniden tanzim etme, kendini yeniden yapılandırma ve bundan sonraki gidişatında istikamet sahibi olma konusunda sağlam bir dayanağa kavuşmanın ayrıcalığını yaşamıştır. Onun rahmet yüklü mesajları ve hikmet yüklü ahlâkî örnekliği bütün insanlık için umut vaad etmeye devam etmektedir. Bu kıyamete kadar da kesilmeksizin devam edecektir. Yüce Allah Efendimizi "aydınlatıcı bir kandil olarak insanlığa gönderdi."(Ahzab, 33/46) Kandiller; ışıklarıyla sadece karanlık gecelerimizi değil, aynı zamanda manevî feyziyle de daralan gönüllerimizi aydınlatan, zihinlerimizi berraklaştıran gecelerdir.
     Kandiller; öze dönüşün, Yüce Yaratanımıza yürekten yakarış ve yönelişin, günahlarla kirlenmeye yüz tutmuş gönüllerimizi arındırmanın, kısaca bize, kendimizi bulma ve bilmenin, nefsin yanıltıcı arzu ve isteklerinden uzaklaşmanın imkânlarını sunan kutlu zaman dilimleridir. 

      "Nitekim kendi aranızdan, size ayetlerimizi okuyan, sizi her türlü kötülükten arındıran, size Kitabı ve hikmeti öğreten, ayrıca bilmediklerinizi de öğreten bir peygamber gönderdik." (Bakara, 2/151) ayet-i kerimesinin açıkça dile getirdiği gibi, ilahi hitabı bizlerle buluşturan Rahmet Elçisi (sav), aynı zamanda o kelamı bize açıklamış ve onun hayat veren mesajını bizzat yaşayarak bizlere aktarmıştır. Kur`an ve bütün ahlaki erdemleri şahsında toplayan Hz. Peygamber, tüm insanlığa bir kurtuluş ve diriliş çağrısı yapmıştır. İşte Mevlid Kandili ve diğer mübarek gün ve geceler, bu çağrıyı gönlümüzde, zihnimizde ve hayatımızda diri ve canlı tutmak adına fırsat günleridir.

         Dünyanın sanal ve geçici meşgalelerinin ve sonu gelmez heveslerinin bütün hayatımızı ve geleceğimizi ipotek altına aldığı modern dönemde, Rabbimizin rahmet yüklü mesajı Kur`an-ı Kerim`i ve âlemlere rahmet olarak gönderdiği Peygamberimiz (sav)`in Sünnetini daha iyi anlamaya, bunun için de gönlümüzü Kur`an`a açmaya ve Sevgili Peygamberimiz(sav)`in örnek hayatını ve ahlakını rehber edinmeye ne kadar çok ihtiyacımız var. Çünkü Kur`an ve Sünnet, bizi sıradan bir canlı olmaktan kurtarıp aslımıza döndüren bir çağrı olarak, bize kendimizi, Rabbimizi ve varoluşun sırrını tanıtan bir hakikat bilgisi olarak 14 asırdır bizleri korumuş, dünya hayatının engebeli yolculuğunda dimdik ayakta durmamızı ve dosdoğru yol üzere yürümemizi sağlamıştır. Öyleyse Mevlid Kandili`nde Kur`an`la ve Peygamberimiz(sav)`in Sünneti ile buluşalım, onları evimize misafir edelim, Peygamber Efendimizi daha yakından tanıyalım, çocuklarımızı O`nun sevgisi ile yetiştirelim, Kur`an-ı okuma ve anlamayı ibadet, yaşamayı hayatımızın gayesi edinelim.
       Kur`an`da "Allah`ın sevgisine mahzar olmanın Hz. Peygamber`e tabi olmaktan geçtiğinin" (Âl-i İmrân, 3/31) ve "Hz. Peygamber müminlerin içinde olduğu sürece Allah`ın kendilerine azab etmeyeceğinin" (Enfâl, 8/33) vurgulanması, Hz. Peygamber`in örnekliğinin inananlar için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. İşte bu gece, Sevgili Peygamberimizin gönülleri sevgiyle birleştiren çağrısına kulak vererek, sahih dinî bilginin ışığında manevî hayatımızı zenginleştirmenin, barış ve esenlik içinde güvenle yaşamanın, uzaklıklarımızı yakın etmenin ve kardeşlik köprüsünde birlikte yürümenin vaktidir.
      Bu duygu ve temennilerle, Sevgili Peygamberimizin dünyayı şereflendirmesinin yıldönümü olan Mevlid kandilinin bütün insanlığa rahmet ve huzur getirmesini, O`nu ve insanlığa getirdiği en büyük hediye olan Kur`an`ı yakından tanımamıza ve çağrısı etrafında birleşmemize vesile olmasını Yüce Mevlâ`dan niyaz eder, beldemizin, milletimizin ve bütün İslam âleminin Mevlid Kandilini tebrik ederim.

                                                      Selçuk KILIÇBAY
                                                        Çıldır Müftüsü