MERA KANUNU ÜRETİCİYİ ZORLUYOR

MERA KANUNU ÜRETİCİYİ ZORLUYOR

Baharın gelmesi ve arazide otların yeşermesine rağmen mera kanunun getirdiği 25 Nisan’a kadar hayvanların meraya çıkarılmasının yasaklanması hayvan yetiştiricilerini sıkıntıya sokuyor.

       Bölgenin tek geçim kaynağı olan hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar mera kanununun kendilerini çok zorladığını, hayvanları için topladıkları kışlık ot ve samanın tükendiğini dile getirip yetkililerden yardım istediler.
      Devlet tarafından kırsal kesimin göç etmesini engellemek için uygulanan ‘Köyde kal’ projesine de dikkat çeken  Çıldırlı hayvan sahipleri “Biz yıllardır bu işi yapıyoruz, bizden önce babalarımız ve dedelerimizde bu işi yapıyordu. Biz bu işe gönül verdik ve maddi olarak bir kazanç da sağlıyoruz. Şimdi Nisan 25 diye bir kanun çıkarmışlar. Bu işi yapanlar bilir; küçükbaşı önceden 15 Mart ile 1 Nisan arası, büyükbaşı ise 1 Nisandan sonra meraya bırakılıyordu. Buda bölgede bu işle uğraşan  üreticiye büyük destek oluyordu. Şimdi ki şartlara baktığımızda yem, ot ve saman fiyatlarının pahalı olduğunu görmekteyiz. Gelir gideri karşılamaya yetmiyor. Birde bu mera kanunu hayvancılıkla uğraşan üreticinin iyice belini büküyor”.

HAYVANLARDA ARTIK DIŞARI İSTİYOR
     Baharın kokusunu alan hayvanlar artık dışarıyı istiyor. Uzun kışı içeride geçiren hayvanlar yeşilin kokusunu aldıkları için artık yem yemiyorlar. Sulamak için dışarıya çıkardığımız hayvanlar kaçıp çayırlara gidiyor, toplamakta büyük zorluk yaşıyoruz. 25 Nisana kadar hayvanları içeride tutmak çok kötü. Bu hayvanlara yazık günah değil mi? Biz bahar geldi diye hayvanlarımızı meraya bırakmak istiyoruz. Diyoruz ki kazanç sağlayalım, gelir gideri karşılasın, hayvanlarımızın süt oranı artsın, kurbana yetiştirelim. Ama kanundan dolayı çıkaramıyoruz” diyerek dert yandılar.