``LAL GECE``YE TEPKİLER ARTIYOR

``LAL GECE``YE TEPKİLER ARTIYOR

Lal Gece Filmi Çıldır ı ne kadar Temsil ediyor.?

         Ardahan Hasköy lü Reis Çelik in ikinci kez Çıldır ımızda çektiği Filmi,Lal Gece ( İnat Hikayeleri ) den sonra ki filmi,Çıldır ımız için bir talihsizliktir,çarpıtmadır ve de Bölgemiz,ilçemiz ile uzaktan yakından bir alakası olmayan bir Faciadır.

       Yerri/Kıpçak veya başka bir deyim ile Ahıska Türkü ile Karapapak Türkü nün Örf/Kültür adetlerinin 100%100 hüküm sürdüğü Çıldır ımız da ( bu Filme Destek verenler için hatta Gönüllü olarak Yardım edenlere soruyorum ) bu atılan bir İFTİRADIR-KARA LEKEDİR.

 
      Güneydoğu da en Vahşi hali ile Hüküm süren Takas/Başlık adı altında Haşat Mezat 50-60 hatta 70 li yaşlarda 12 lik Kız Çocukları Gelin verilmez.Ben duymadım böyle birşşey olamaz da zaten.

        Bu Film Ulusal ve de Uluslararası Arenada gösterilen bir Filmdir.AB Film Fonlarından da teşvikli dir aynı zamanda.Yani Finladiya dan,Almanya İtalya-Portekiz her yerde gösterildi ve de gösteriliyor.Türkiye de de aynı İnat Hikayeleri Filminde olduğu gibi yakında Ulusal Kanal TRT de de gösterime girecek.Tekirdağlı ,Bursa lısı da Bölgemizi bilmeden bakacak bu Filme ve de kafalarında ÇILDIR GÖLÜ Manzaralı “ 12 Yaşında 60 lık Adama Satılmış bir Kız Çocuğu görecekler “,bu nedir sevgili Çıldır lılar..???

     Evlenme Programlarına “ Negatif olarak “ Manşet olacağız bu Film sonrası bize atılmış İFTİRADAN sonra.Pekii yakında İlçemize Ege den,Trakya dan 70 lik birisi “ Gelin Kız “ almaya gelince ne diyeceğiz..? Yok Dede-Amca bizde böyle şeyler yoktur,bizler Çıldır lı olarak bu Filme “Gönüllü Destek “ verdik ama böyle Rezil şeyler buralarda Hüküm sürmez mi diyeceğiz.?

      -Soruyorum size Ey bu Filme Destek veren Çıldır Belediyesi,Aşıkşenlik Belediyesi,Akcakale Muhtarlığı..? Sizlerin bu bizlere atılan İFTİRAYA-YALANA NE HAKKINIZ VAR..? Niye Alet oldunuz bu Çıldır ı Karalamaya.? Veya yaptığınızın farkındamıssınız..?

      Posof da acaba bu gibi “ Güneydoğu “ Kültürü Filmler çektirilirmiydi.? Buna Posof Belediyesi,Türkgözü Belediyesi Bürokratı/Siyasi si,Bölge Sakini müsaade edermiydi acaba.?

      Bunu bir sorun kendinize.ben cevaplıyayım HAYIR.Hatta bu yönetmeni de kovarlardı oradan Seti ile birlikte,haklı olarak.

       Pekii biz Çıldır lılar niye böyleyiz.? 

       Başka enteresan bu bağlamda cereyan eden Kars-Ardahan arasında ki Filmler serisi de ( Sevdası mı desek acaba ) Mahsun Kırmızıgül tarafı dır.Şu an ATV de seyircisi karşışına çıkan “ Benim içinin Üzülme “ ve de Güneşi Gördüm Filmidir.Her ne hikmetse Mahsun Kırmızıgül de bilhassa ama bilhassa “ Güneydoğu “ konulu Filmlerini de Kars da çekmekte.

        Bunlar düşündürücü olduğu kadar da sanki bir “ Oyunun “ Parçasıymış gibi geliyor İnsana.

     İşin kısacası Bölgemizde ( Kars-Ardahan ) bağlamında Lokal Makro farklılıklar elbette mevcuttur.Digor-Kağızman-Iğdır hatta Hasköy lerde hüküm süren Kültürel değerler Kars-Ardahan gibi Türk ve Kafkas Kültürlerinin Hakim olduğu Bölgede yoktur.

        Olsa da yukarı da belirtmiş olduğum gibi ( Lokal ) dir.

       Ama işin acı tarafı şu ki Çıldır ımıza İFTİRA ATILMIŞTIR bu bir KARA LEKEDİR ve de bunu kabül etmiyoruz.

                                                                              Güven Taşkıran