KUDUZ İNEĞİN ETİNİ 1500 KİŞİ YEDİ

KUDUZ İNEĞİN ETİNİ 1500 KİŞİ YEDİ

kuduzdan ölen ineğin....

     Ardahan Hanak´ta kuduzdan ölen ineğin etiyle taziye yemeği verildiği ortaya çıktı. Bin 500 kişiye kuduz aşısı yapıldı, 3 köy karantinaya alındı.

   Çocuklar ve aileler zorunlu olmadıkça evlerinden çıkamıyor Ardahan´ın Hanak ilçesi Sevimli, Arıkonak ve Börk köyleri kuduz tehlikesi nedeniyle karantinaya alındı. Karantinanın, kuduzdan ölen ineklerden birinin etlerinin kasaba, ardından da lokantaya verildiğinin anlaşılmasıyla ortaya çıktı.
   Olay, Sevimli köyündeki Cesur Keçeci´nin bir ay önce iki ineğinin ölmesiyle başladı. Keçeci, ineklerden birinin etlerini bir Kasap´a verdi. Diğerinin başını ise, ölüm nedeninin araştırılması için İlçe Tarım Müdürlüğü´ne verip gövdesini de köyün yanındaki dereye attı. Bir süre sonra dağdan gelen tilkiler de köy meydanında tek tek ölmeye başladı. Arıkonak köyünde de bir boğa aniden öldü. Bu gelişmeler üzerine harekete geçen ekipler, ineğin başında yapılan analizlerde kuduz saptadı.
    Yapılan incelemelerde söz konusu Kasap´a verilen boğanın etlerinin bir Kebap Lokantası´na verildiği, Çayağzı köyünde yapılan taziye yemeğinde de bu etlerin kullanıldığı saptandı. Pideden yiyenler sağlık ocağı ve hastaneye koşarken, bin 500 kişiye kuduz aşısı yapıldı, 3 köy karantinaya alındı.
 
KASAP MÜHÜRLENDİ LOKANTA TEMİZLENDİ
 
    Ölen büyükbaş hayvanların sahipleri, kasap ve lokanta ile ilgili adli süreç başlatıldı. Kasap mühürlendi. Lokanta ise dezenfekte edilerek yeniden hizmete açıldı. Köpek ısırması nedeniyle bir kişi tedaviye alındı.
 
SUYA DA BULAŞTI
 
     Börk Köyü Muhtarı Erçin Aydın, "Dereye atılan ineğin gövdesi suya da bulaşmıştır. Bu ihtimale karşı hayvanların o dereden su içmesini önlüyoruz. Sevimli´de köye tabelalar asıldı. Bizde şimdilik bu yönde bir çalışma yok. Ancak devletimiz tüm tedbirleri aldı" diye konuştu.