KOAH NEDEN ÖNEMLİ

KOAH NEDEN ÖNEMLİ

Ardahan Üniversitesi...

     Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Öğretim Üyesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sadık Ardıç, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ile ilgili olarak, "Sigara, KOAH´ın en önemli nedenidir ve bildirilen tüm vakaların yüzde 90´ından sorumludur." dedi. 

    Ardahan Belediyesi çok amaçlı salonunda düzenlenen konferansa Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, ARÜ Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Vesile Düzgüner, Ardahan İl Sağlık Müdürü Ulaş Şentürk ile çok sayıda daire amiri ve öğrenciler katıldı. KOAH ile ilgili bir açıklama yapan Prof. Dr. Sadık Ardıç, KOAH´ın en sık başvuru şikâyetinin nefes darlığı ve öksürük olduğunu kaydetti. Buna neden olanın ise akciğerlere girip çıkan havanın kısıtlanmasına bağlı solunum iş yükünün artması olduğunu bildirdi.

    Prof. Dr. Ardıç, "Başlangıçta hastalar KOAH hastalığına yakalandığının farkında olmaz. İlk bulgular genel bir hastalık hissi, artan sıklıkta nefes darlığı, öksürük ve hırıltılı solunumdur. Ancak hastalık ilerledikçe bulgu ve belirtiler ağırlaşır. Sigara, KOAH´ın en önemli nedenidir ve bildirilen tüm vakaların yüzde 90´ından sorumludur. Bu nedenle sigara içilmesinin bırakılması da tedavide esas basamaktır.? dedi. Konferansın ardından Ardıç soruları cevaplandırdı.